Hotelieri a reštauratéri prichádzajú o osemdesiat až sto percent tržieb

V dôsledku pandémie prišlo v hoteloch a reštauráciách o prácu 35 percent zamestnancov.

Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. (Zdroj: Petit Press)

SLOVENSKO.  Stav v segmente, ktorý je priamo závislý od návštevnosti ľudí, sa počas tohto leta mierne zlepšil, no s príchodom tretej vlny sa situácia opakuje, vysvetľuje MAREK HARBUĽÁK, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké následky zanechala pandémia na hoteloch a reštauráciách na Slovensku?

Od vypuknutia pandémie a prijatia prvých obmedzení v marci minulého roka boli hotely či reštaurácie prevažnú časť zatvorené alebo výrazne obmedzené. Predo-všetkým opatrenia počas druhej vlny pandémie zanechali na tomto segmente výrazné ekonomické škody. V dôsledku prijatých opatrení podniky a zamestnávatelia minuli svoje finančné rezervy na udržanie podnikania a zamestnanosti. Museli sa vysporiadať so všetkými povinnosťami voči štátu, dodávateľom a zamestnancom, a to napriek tomu, že nemali často žiadne príjmy. Štátna pomoc síce fungovala, no nebola na jednej strane dostatočná – toto konštatovanie platí pre príspevky na udržanie zamestnanosti, alebo dostatočne rýchla – toto konštatovanie platí pre pomoc s nájmami a špecifickú pomoc pre cestovný ruch.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok ZMOS: Máme tu eurofondovú depresiu

Koľko ľudí prišlo vo vašom segmente o prácu od začiatku pandémie?

Počet zamestnancov klesol o 35 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Miera poklesu sa mierne upravila s uvoľňovaním opatrení na začiatku leta a zamestnávatelia najímali nových zamestnancov na letnú turistickú sezónu. Situácia sa však s treťou vlnou opakuje, to znamená, že v čiernych okresoch sa nachádza prevažná časť Slovenska, gastroprevádzky, hotely či penzióny sú zatvorené alebo fungujú v režime výnimiek, čo však znamená nulové tržby alebo prepad často o viac ako 80 percent.

Ako štát využíva zdroje dostupné z eurofondov na pomoc slovenským hotelom a reštauráciám?

Najviac využívanou formou štátnej pomoci boli príspevky na udržanie zamestnanosti. Výška však nezodpovedala skutočným požiadavkám tých zamestnávateľov, ktorí boli povinne zatvorení, medzi ktorých patrili práve gastroprevádzky, hotely či penzióny. Ďalšou schémou, ktorú sektor využíval, je špecifická schéma pre cestovný ruch, ktorú sa nám podarilo presadiť. Prostriedky z tejto pomoci sú určené na vykrytie nepokrytých fixných nákladov, prípadne strát. Na spustenie tejto pomoci sme však museli čakať až do polovice decembra minulého roka. Zo začiatku bola aj doba vyhodnotenia žiadostí a vyplácania pomoci dosť dlhá, no postupne sa situácia zlepšovala. Okrem týchto dvoch schém mohli podniky v cestovnom ruchu čerpať aj pomoc s nájmami. O túto pomoc prevažne žiadali gastro- prevádzky. Pomoc s nájmami však bola viazaná iba na obdobie, kedy boli podniky povinne zatvorené.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Slovensko do novembra vyčerpalo vyše 50 percent eurodotácií na zmiernenie dopadov koronakrízy

V súčasnosti sa pripravuje druhá vlna štátnej pomoci, ktorá využíva európske zdroje z REACT-EU, v čom vám môže pomôcť?

Kľúčové je, kedy a v akom rozsahu budú môcť čerpať gastroprevádzky, hotely či penzióny štátnu pomoc. Súčasné pravidlá definované v dočasnom rámci hovoria o tom, že ju možno poskytovať len do konca tohto roka. No je zrejmé, že dôsledky tretej vlny budú dlhšie a pretrvajú aj v budúcom roku. Chápeme argumentáciu pri rokovaniach, že štát chce mať lepšie nástroje kontroly pred poskytovaním štátnej pomoci. No zároveň zdôrazňujeme, aby to nebolo na úkor rýchlosti a efektívnosti. Dôležité je, aby štátna pomoc pre tých, ktorí trpia v dôsledku prijatých opatrení, bola v parametroch ako na konci druhej vlny pandémie a aby jej poskytovanie bolo v rámci možnosti čo najrýchlejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Aké sú vaše očakávania a obavy počas tretej vlny pandémie a po nej?

Uvedomujeme si, aký je súčasný vývoj a zaťaženie zdravotného systému v dôsledku tretej vlny pandémie i obmedzené zdroje na poskytovanie štátnej pomoci. Zároveň poukazujeme na bežnú prax v iných krajinách pri stanovovaní pravidiel fungovania služieb cestovného ruchu. Platné opatrenia, ktoré sa uplatňujú na Slovensku, sú neprimerane prísne. Okrem odvetvia cestovného ruchu môžu de facto fungovať v čiernych okresoch všetky iné odvetvia a služby. Žiadali sme úpravu podmienok fungovania v čiernych okresoch tak, aby aj reštaurácie, hotely či penzióny mohli fungovať a poskytovať svoje služby za prís-nejších podmienok pre očkovaných a covid prekonaných turistov. Kľúčové je, aby tieto podmienky boli schválené čo najskôr a boli jasne formulované a prezentované.

Euractiv Slovensko

Pre samosprávy sú zelené projekty prioritou, veľká byrokratická záťaž a náročnosť procesov pri uchádzaní sa o eurodotácie sú v prípade obcí a malých miest brzdou rozvoja. Rozprávali sme sa so SLÁVKOU LENČÉŠOVOU, expretkou na oblasť životného prostredia v Združení miest a obcí Slovenska.


Na Slovensku sa vôbec nedá hovoriť o regionálnej kontrole energetiky. Regióny na to doteraz nemali žiadne kapacity, legislatíva s tým nerátala a verejné financie nepodporovali regionálnu energetickú sebestačnosť, hovorí JURAJ ZAMKOVSKÝ, výkonný riaditeľ združenia Priatelia zeme CEPA.


Budovy sú zodpovedné za 36 percent emisií CO2 v Európskej únii, vďaka čomu možno tento sektor považovať za jedného z najvýznamnejších producentov skleníkových plynov. V rozhovore o tom rozpráva RICHARD PAKSI, analytik združenia Budovy pre budúcnosť.


Súvisiace témy: Euractive Slovensko
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 607
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 108
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 267
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 881
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 710
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu