Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Mladá včelárka už vyrába vlastný med, študovala to

Celoživotné vzdelávanie majú v SOŠ pod Bánošom v Banskej Bystrici ako jediná stredná škola na Slovensku.

Pri vytáčaní medu.Pri vytáčaní medu. (Zdroj: Archív SOŠ)

Stredná odborná škola pod Bánošom v Banskej Bystrici je jedinou slovenskou strednou školou, ktorá môže rozvíjať celoživotné vzdelávanie v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka.

Darí sa im to aj vďaka finančnej podpore Európskej únie.

Vytvorili moderné vzdelávacie prostredie

Vychovávajú kvalitných včelárov, biochemikov pre výrobu piva sa sladu, cukrárov, mäsiarov, ale tiež podnikateľov v oblasti rozvoja vidieka.

Škola v spolupráci s Vidieckym partnerstvom Banskobystrického kraja vytvorila moderné vzdelávacie prostredie a okrem vzdelávania stredoškolákov sa dlhodobo snaží aj o rozvoj slovenského vidieka či propagáciu zdravých potravín z domácich zdrojov.

Skryť Vypnúť reklamu

Z absolventov školy sa stávajú buď odborníci v spomenutých profesiách, ale tiež podnikatelia na vidieku, ktorí budú vedieť spravovať krajinu v rámci agroturistiky a poskytovať služby pre rozvoj vidieka.

Opierajú sa o tradičné chute regiónu

V potravinárstve sa snažia zachovať tradičné chute výrobkov, typické pre Slovensko, a odolať ére polotovarov a zmesí. I keď sa novým technológiám nebránia, tradičná chuť v ich výrobkoch nemôže chýbať.

„Takto prispejeme k zachovaniu kultúrnych zvyklostí krajiny a jej špecifík, čo je jedným z hlavných faktorov pre rozvoj turistiky vo všeobecnosti,“ hovorí riaditeľ školy Pavel Fiľo.

Ten je hrdý na to, že spoločne s Vidieckym partnerstvom občianskym združením Tradičná chuť regiónu a samosprávnym krajom sa im darí každoročne úspešne organizovať vstup do novej poľnohospodárskej sezóny aj rozlúčku s ňou.

Skryť Vypnúť reklamu

Otváranie a Zatváranie Bánoša už má priaznivcov po celom kraji a do areálu školy chodia počas týchto dní tisícky návštevníkov.

Vytvoria podmienky pre externistov

Za veľký prínos považuje Pavel Fiľo aj to, že v súčasnosti sú jedinou strednou školou na Slovensku, ktorá v poľnohospodárskych odboroch rozvíja celoživotné vzdelávanie.

„Momentálne máme 140 externých študentov, ktorí navštevujú školu cez víkendy v dvojročnom študijnom odbore, po absolvovaní ktorého získajú výučný list,“ dodal.

Bez podpory Európskej únie by sa im takýto náročný projekt nepodarilo postaviť na nohy.

Na projekt s názvom Celoživotné vzdelávanie pre rozvoj vidieka a služieb získali nenávratné finančné prostriedky vo výške takmer 1, 1 milióna eur.

V rámci tohto projektu chcú zvýšiť počet žiakov v poľnohospodárskych a potravinárskych odboroch a vytvoriť podmienky, ktoré reflektujú potreby zamestnávateľov regiónu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Je to veľmi náročný proces jednak po stránke priestorovej, keďže študentom, ktorí sa vzdelávajú cez víkend, treba vytvoriť ubytovacie kapacity. Zároveň však chceme vybudovať posluchárne pre kurzy a odborné vzdelávanie. V pláne je aj modernizácia dielní pre včelárstvo, vytvoriť chceme spracovateľské priestory na výrobu medoviny a medové pivo,“ dodal.

V súčasnosti ich čaká verejné obstarávanie, čo bude tiež náročný proces. Zabezpečovať ho bude samosprávny kraj.

„Myslím si, že rozvoju vidieka sme na Slovensku veľa dlžní a preto majú študijné odbory, aké sú aj v našej škole, veľkú perspektívu,“ dodal riaditeľ.

Spokojní absolventi

Veľkou prednosťou školy je aj to, že organizuje kurzy, kde si môžu absolventi doplniť vzdelávanie napríklad v odbore včelárstvo.

Jednou z absolventiek kurzu je aj Broňa Zigová, ktorá si jeho úroveň veľmi pochvaľuje.

„Za veľkú výhodu považujem aj to, že tieto kurzy pod hlavičkou SOŠ pod Bánošom pripravujú aj v iných mestách kraja. My sme si vybrali Novú Baňu, ktorá je pre nás najdostupnejšia a vďaka vynikajúcemu lektorovi Jankovi Píšovi to bol naozaj zmysluplný kurz,“ dodala.

Vysokú úroveň mala podľa nej nielen teoretická príprava, no vo včelnici si mohli vyskúšať aj praktickú časť.

Hoci je zamestnaná ako lektorka v jazykovej škole, vôbec nevylučuje, že v budúcnosti si štúdium včelárstva ešte rozšíri napríklad cez možnosť projektu celoživotného vzdelávania, kde by v tomto odbore získala aj výučný list.

Práca so včelami ju totiž zaujala a spoločne s otcom a strýkom sa starajú o niekoľko včelstiev.

Za sebou už dokonca majú prvú sezónu, kedy sa im podarilo dorobiť veľmi kvalitný med a práca okolo včiel ich baví.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 029
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 10 661
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 707
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 497
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 010
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 473
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 409
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 273
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 144
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 895
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu