Utorok, 15. október, 2019 | Meniny má Terézia

Mladá včelárka už vyrába vlastný med, študovala to

Celoživotné vzdelávanie majú v SOŠ pod Bánošom v Banskej Bystrici ako jediná stredná škola na Slovensku.

Pri vytáčaní medu.Pri vytáčaní medu.(Zdroj: Archív SOŠ)

Stredná odborná škola pod Bánošom v Banskej Bystrici je jedinou slovenskou strednou školou, ktorá môže rozvíjať celoživotné vzdelávanie v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka.

Darí sa im to aj vďaka finančnej podpore Európskej únie.

Vytvorili moderné vzdelávacie prostredie

Vychovávajú kvalitných včelárov, biochemikov pre výrobu piva sa sladu, cukrárov, mäsiarov, ale tiež podnikateľov v oblasti rozvoja vidieka.

Škola v spolupráci s Vidieckym partnerstvom Banskobystrického kraja vytvorila moderné vzdelávacie prostredie a okrem vzdelávania stredoškolákov sa dlhodobo snaží aj o rozvoj slovenského vidieka či propagáciu zdravých potravín z domácich zdrojov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Z absolventov školy sa stávajú buď odborníci v spomenutých profesiách, ale tiež podnikatelia na vidieku, ktorí budú vedieť spravovať krajinu v rámci agroturistiky a poskytovať služby pre rozvoj vidieka.

Opierajú sa o tradičné chute regiónu

V potravinárstve sa snažia zachovať tradičné chute výrobkov, typické pre Slovensko, a odolať ére polotovarov a zmesí. I keď sa novým technológiám nebránia, tradičná chuť v ich výrobkoch nemôže chýbať.

„Takto prispejeme k zachovaniu kultúrnych zvyklostí krajiny a jej špecifík, čo je jedným z hlavných faktorov pre rozvoj turistiky vo všeobecnosti,“ hovorí riaditeľ školy Pavel Fiľo.

Ten je hrdý na to, že spoločne s Vidieckym partnerstvom občianskym združením Tradičná chuť regiónu a samosprávnym krajom sa im darí každoročne úspešne organizovať vstup do novej poľnohospodárskej sezóny aj rozlúčku s ňou.

Otváranie a Zatváranie Bánoša už má priaznivcov po celom kraji a do areálu školy chodia počas týchto dní tisícky návštevníkov.

Vytvoria podmienky pre externistov

Za veľký prínos považuje Pavel Fiľo aj to, že v súčasnosti sú jedinou strednou školou na Slovensku, ktorá v poľnohospodárskych odboroch rozvíja celoživotné vzdelávanie.

„Momentálne máme 140 externých študentov, ktorí navštevujú školu cez víkendy v dvojročnom študijnom odbore, po absolvovaní ktorého získajú výučný list,“ dodal.

Bez podpory Európskej únie by sa im takýto náročný projekt nepodarilo postaviť na nohy.

Na projekt s názvom Celoživotné vzdelávanie pre rozvoj vidieka a služieb získali nenávratné finančné prostriedky vo výške takmer 1, 1 milióna eur.

V rámci tohto projektu chcú zvýšiť počet žiakov v poľnohospodárskych a potravinárskych odboroch a vytvoriť podmienky, ktoré reflektujú potreby zamestnávateľov regiónu.

„Je to veľmi náročný proces jednak po stránke priestorovej, keďže študentom, ktorí sa vzdelávajú cez víkend, treba vytvoriť ubytovacie kapacity. Zároveň však chceme vybudovať posluchárne pre kurzy a odborné vzdelávanie. V pláne je aj modernizácia dielní pre včelárstvo, vytvoriť chceme spracovateľské priestory na výrobu medoviny a medové pivo,“ dodal.

V súčasnosti ich čaká verejné obstarávanie, čo bude tiež náročný proces. Zabezpečovať ho bude samosprávny kraj.

„Myslím si, že rozvoju vidieka sme na Slovensku veľa dlžní a preto majú študijné odbory, aké sú aj v našej škole, veľkú perspektívu,“ dodal riaditeľ.

Spokojní absolventi

Veľkou prednosťou školy je aj to, že organizuje kurzy, kde si môžu absolventi doplniť vzdelávanie napríklad v odbore včelárstvo.

Jednou z absolventiek kurzu je aj Broňa Zigová, ktorá si jeho úroveň veľmi pochvaľuje.

„Za veľkú výhodu považujem aj to, že tieto kurzy pod hlavičkou SOŠ pod Bánošom pripravujú aj v iných mestách kraja. My sme si vybrali Novú Baňu, ktorá je pre nás najdostupnejšia a vďaka vynikajúcemu lektorovi Jankovi Píšovi to bol naozaj zmysluplný kurz,“ dodala.

Vysokú úroveň mala podľa nej nielen teoretická príprava, no vo včelnici si mohli vyskúšať aj praktickú časť.

Hoci je zamestnaná ako lektorka v jazykovej škole, vôbec nevylučuje, že v budúcnosti si štúdium včelárstva ešte rozšíri napríklad cez možnosť projektu celoživotného vzdelávania, kde by v tomto odbore získala aj výučný list.

Práca so včelami ju totiž zaujala a spoločne s otcom a strýkom sa starajú o niekoľko včelstiev.

Za sebou už dokonca majú prvú sezónu, kedy sa im podarilo dorobiť veľmi kvalitný med a práca okolo včiel ich baví.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  2. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  3. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  4. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  5. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  6. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  7. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  8. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  9. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  10. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  1. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  3. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  4. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  5. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  7. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  10. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  1. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 13 833
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 858
  3. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 12 192
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 12 176
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 9 896
  6. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 554
  7. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 9 143
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 612
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 108
  10. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 6 970

Vybrali SME

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

FOTO+VIDEO: Obnovený podchod na Sihoť žiari najmä po zotmení

Mesto stálo skrášlenie podchodu 15-tisíc eur.

Podchod na Sihoť.

"Bane na hornej Nitre by nemali zatvárať, ale inovovať," hovorí bývalý banský výskumník

Jaroslav Barabáš unikol v baniach už dvakrát smrti, no aj napriek tomu na ne nezanevrel. Ako tvrdí, v porovnaní s elektrárňami, ktoré spaľujú uhlie, sú väčšími znečisťovateľmi ovzdušia autá a tisícky lietadiel.

Jaroslav Barabáš.
Sládok Ján Píry.

Vybrali SME