Jesť ryby sa oplatí. Farma z Handlovej chce, aby to vedelo celé Slovensko

Osloviť chce tých, ktorí chcú jesť zdravšie a podporiť domácu produkciu.

Nie je prekvapením, že v krajine pod Tatrami nezohrávajú ryby v stravovaní väčšiny ľudí takú výraznú rolu ako v prímorských oblastiach. Napriek tomu si rozhodne zaslúžia viac pozornosti – nielen pre svoju chuť a rozmanité využitie v kuchyni, ale najmä pre výnimočný výživový profil. Sú bohaté na kvalitné bielkoviny, zdravé tuky a cenné omega-3 mastné kyseliny, ktoré prospievajú srdcu, mozgu aj imunite. Okrem toho obsahujú dôležité vitamíny a minerály, ako vitamín D, B12, selén či fosfor. Vďaka svojej ľahkej stráviteľnosti sú vhodné pre všetky vekové kategórie a prirodzene zapadajú do vyváženého jedálnička.

Tak ako pri iných živočíšnych produktoch, aj ryba chutí najlepšie vtedy, keď je čerstvá. Práve na tom si Agro rybia farma Handlová o. z. zakladá už obdivuhodných desať rokov od svojho vzniku. „Našim najväčším prínosom je čerstvosť, a to je to, čo by malo našich zákazníkov presvedčiť,“ uviedla riaditeľka spoločnosti Petra Uhríková.

Vďaka recirkulačnému akvakultúrnemu systému, prispôsobenému na chov teplomilných druhov, sa spoločnosť rozhodla pre chov sumčeka afrického. Tento druh výborne znáša uzavreté podmienky a zároveň ponúka jemné, výživné mäso, ktoré si obľúbi každá skupina spotrebiteľov.

Na trh ho farma uvádza pod vlastnou značkou Sumček Omega, ktorú dnes môžete nájsť i na pultoch obľúbeného diskontného reťazca Lidl. „Má naozaj lahodnú chuť, ktorá nie je až tak výrazná. Preto si myslím, že aj tí, ktorí ryby nemajú radi kvôli rybacej chuti, by si touto cestou k nim našli pozitívny vzťah,“ vysvetlila P. Uhríková.

Aj keď sa farme na trhu darí, dopyt po rybách na Slovensku vo všeobecnosti zatiaľ výraznejšie nerastie – zostáva stabilizovaný. Podľa riaditeľky je to najmä dôsledok aktuálnych finančných možností väčšiny Slovákov.

Lokálna produkcia, ktorá dbá na udržateľnosť

Za každým kilogramom rybieho mäsa stojí premyslený proces, ktorý spája moderné technológie s ohľadom na prírodu. Vlani sa farme podarilo vyprodukovať cez 850 ton sumčeka afrického – od liahnutia plôdikov až po konečné spracovanie, všetko prebieha priamo na mieste. Vďaka recirkulačnému systému s biologickým čistením vody ide o ekologický, uzavretý chov s minimálnym dopadom na životné prostredie.

Takmer 200 ton mäsa sa spracovalo do čerstvých filetov, približne 30 ton tvorili pitvané ryby, 78 ton mrazené filety a 12 ton údených výrobkov smerovalo výlučne na slovenský trh. „S potešením môžem povedať, že sme vyrobili a ponúkli našim zákazníkom takmer šesť ton našich rybích klobások zo sumčeka afrického, Klariasiek,“ dodala P. Uhríková.

Dôležitá však nie je len samotná produkcia, ale aj plnohodnotné využitie celej ryby. Časti, ktoré by sa na prvý pohľad mohli považovať za odpad – kože, hlavy či kostrové zvyšky – nachádzajú uplatnenie vo farmaceutickom priemysle alebo sa spracúvajú na kostnú či rybiu múčku. Tá vďaka vysokému obsahu bielkovín slúži ako kvalitné krmivo pre zvieratá.

Z farmy až k verným zákazníkom

Spolupráca s Lidlom sa pre farmu z Handlovej stala neoddeliteľnou súčasťou každodennej prevádzky. Postupom rokov sa prehĺbila a prerástla do stabilného partnerstva, ktoré podľa riaditeľky Petry Uhríkovej funguje k obojstrannej spokojnosti. „Snažíme sa neustále zlepšovať náš servis, najmä kvôli zákazníkom, aby mali prístup k čerstvým výrobkom. Aj preto sme zvýšili frekvenciu závozov.“

Zároveň zdôraznila, že aj napriek tomu, že produkcia farmy prevyšuje dopyt na domácom trhu, ich prioritou zostáva Slovensko. „Stále je pre nás prvoradý slovenský trh. Prečo by sme mali nášho sumčeka afrického vyvážať, keď máme domácu farmu? Na druhej strane sa dováža obrovské množstvo morských rýb, ktoré absolvujú dlhú púť na náš stôl a neprichádzajú v čerstvom stave. Pokračujeme len v exporte do Českej republiky, kde sú požiadavky aj chute veľmi podobné tým našim.“

Objem predaných čerstvých filiet sumčeka afrického podľa nej neustále rastie a spotrebitelia si ich čoraz častejšie vyhľadávajú aj mimo akciových ponúk. Okrem stálice v podobe čerstvých filetov sa v ponuke Lidla príležitostne objavujú aj ďalšie produkty z farmy v rámci časovo obmedzených akčných ponúk. „Je to pre nás veľmi pozitívne, pretože v Lidli je asi najväčší počet zákazníkov, ktorí takto môžu spoznať viacero našich výrobkov,“ uzavrela riaditeľka farmy Petra Uhríková.

Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou LIDL Slovenská republika.

Slovenskí dodávatelia z regiónov

Nevynikajú len chuťou, ale aj tým, ako pristupujú k výrobe.


Získali viacero medzinárodných ocenení a dnes sú dostupne vo viac ako 30 krajinách. Spoločnosť Healthy Food Supplements (HFS) pritom vznikla len v roku 2017.


1

Sú ovocím či zeleninou? Ktohovie. A záleží vôbec na tom? Zrejme nie, rovnako ako ani na veľkosti či farbe. Hlavne aby boli čerstvé, chutné a šťavnaté.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 753
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 353
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 292
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 490
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 4 110
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 094
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 862
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 074
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viliam Visokai: Národné divadlo ?
  2. Andrea Podešvová: Život, ktorý sme si vysnívali, si predsa zaslúži druhú šancu
  3. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  4. Tomáš Hrubý: 6 stôp pod hladinou
  5. Robert Štepaník: diel 128 - pod čiarou / Drogy na najvyšších poschodiach politiky - fenomén, ktorý nás môže dostať do veľkých problémov
  6. Jakub Cipko: Robert Fico sa topí vo vodách extrému.
  7. Ladislav Kucharik: Ospalé poobedie smutného cisára v jeho mauzóleu v Hue
  8. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (3.)
  1. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 14 250
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 10 343
  3. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 10 038
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 8 857
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 972
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 161
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 991
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 3 834
  1. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  2. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  3. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  5. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  6. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  8. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  1. Viliam Visokai: Národné divadlo ?
  2. Andrea Podešvová: Život, ktorý sme si vysnívali, si predsa zaslúži druhú šancu
  3. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  4. Tomáš Hrubý: 6 stôp pod hladinou
  5. Robert Štepaník: diel 128 - pod čiarou / Drogy na najvyšších poschodiach politiky - fenomén, ktorý nás môže dostať do veľkých problémov
  6. Jakub Cipko: Robert Fico sa topí vo vodách extrému.
  7. Ladislav Kucharik: Ospalé poobedie smutného cisára v jeho mauzóleu v Hue
  8. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (3.)
  1. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 14 250
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 10 343
  3. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 10 038
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 8 857
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 972
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 161
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 991
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 3 834
  1. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  2. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  3. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  5. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  6. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  8. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
SkryťZatvoriť reklamu