V našom povedomí sú zafixované ako superpotraviny. A prisudzujeme im, prirodzene, aj super schopnosti. Je to ale naozaj tak, alebo ide o marketing? Ktoré potraviny sa pýšia týmto prívlastkom a prečo sú pre nás výnimočné? O stravovaní a téme superpotravín sme sa porozprávali s Ľubomírou Fraňovou, nutričnou terapeutkou v Nemocnici AGEL Zvolen.
Superpotraviny. Ako by sme mohli charakterizovať potraviny s týmto prívlastkom, čo presne sú a na základe čoho získali tento status?
Superpotraviny sú potraviny, ktoré obsahujú veľa zdraviu prospešných látok – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov, mastných kyselín, aminokyselín, vlákniny a mali by mať pravidelné zastúpenie v našom každodennom jedálnom lístku.
Existuje vedecký konsenzus o tom, že superpotraviny majú výnimočné zdravotné účinky?
Štúdií o superpotravinách je veľa a zhodujú sa na tom, že superpotraviny sú pre nás výnimočné pre obsah látok, ktoré obsahujú. Avšak neexistuje žiadna tabuľka superpotravín (nie sú oficiálne kritériá, ktoré by určovali, čo je a čo nie superpotravina).

Spomínali ste výnimočnosť superpotravín kvôli látkam, ktoré obsahujú. Môže konzumácia superpotravín skutočne predchádzať chorobám, alebo je to len marketingový trik?
Konzumácia superpotravín pomáha predchádzať chorobám, ale určite nenahrádza lieky. Superpotraviny by mali byť súčasťou jedálneho lístka každého z nás a vyberať by sme si mali tie, ktoré nám vyhovujú.
Ako sa superpotraviny líšia od bežných potravín, ktoré tiež obsahujú množstvo vitamínov a antioxidantov?
Všetky potraviny, či už sú to superpotraviny alebo bežné potraviny s obsahom vitamínov a antioxidantov, sú pre nás prospešné a dôležité pri budovaní imunity. Samozrejme, je na každom jednom z nás, čo si vyberieme, je to individuálne a netreba jesť, čo nám spôsobuje problémy alebo nám nevyhovuje. Určite potrebujeme okrem superpotravín prijímať aj ostatné potraviny, ktoré sú potrebné pre rast a vývoj človeka.
Keby sme si to chceli konkrétne pomenovať - ktoré superpotraviny sú skutočne prospešné a ktoré sú možno preceňované?
Bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky, jahody, brusnice, černice), listová zelenina (kapusta - kvasená, mangold, špenát), zelený čaj, strukoviny, orechy a semienka (chia, ľanové), huby, kurkuma, zázvor, cesnak, cibuľa, brokolica, hrozno, jablká, banány, avokádo, ryby, vajcia. Konzumovať tieto potraviny v surovom stave - hlavne ovocie a zeleninu - je pre nás najlepšie, keďže pri ich následných úpravách strácajú obsah prospešných látok.
Ktoré mýty sa najčastejšie spájajú so superpotravinami?
Superpotraviny dokážu nahradiť lieky či plnohodnotnú stravy alebo po nich rapídne schudnete a už nepriberiete.
Takže nie je pravdivé tvrdenie, že superpotraviny môžu nahradiť vyváženú stravu?
Keby sme jedli iba superpotraviny, naša strava by bola jednotvárna a rýchlo by sme sa ich prejedli.
Takže odporúčate ich kombináciu s inými potravinami.
Kombinácia s inými potravinami je dôležitá pre pestrosť jedálneho lístka a zastúpenie všetkých živín, ktoré sú potrebné pre rast a vývoj človeka.
Poďme sa pozrieť aj na to, aké sú potenciálne riziká nadmernej konzumácie superpotravín.
Pri nadmernej konzumácii môžu spôsobiť tráviace problémy, nafukovanie, pozor treba dávať na alergické reakcie, ktoré môžu vyvolať orechy a semienka.
Sú superpotraviny vždy lepšou voľbou ako lokálne dostupné alternatívy?
Lokálne dostupné alternatívy sú cenovo výhodnejšie, sú pre nás prístupnejšie a veľa z nich si vieme dopestovať aj doma v záhradkách a vtedy chutia najlepšie.
Keď už sa vyberieme namiesto záhradky na nákup, na čo by sme si mali pri nákupe superpotravín dávať zvlášť pozor?
Kvalita superpotravín je veľmi dôležitá a pri výbere by sme mali voliť značky, ktoré poznáme a, samozrejme, aj dôveryhodných výrobcov. A to aj s ohľadom na to, že ich konzumácia v surovom stave je pre nás najvhodnejšia.
Tento článok vznikol pod hlavičkou projektu ZDRAVIE SLOVÁKOV.