Vyšetrenie s ním spojené vzbudzuje neraz obavy, no lekár vysvetľuje, že ide o unikátne vyšetrenie, pri ktorom je podstatnou samotná príprava naň. O zdravotných problémoch hrubého čreva bližšie porozprával MUDr. Dušan Polák, PhD., vedúci lekár Gastroenterologického centra Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.
Problémy s hrubým črevo alebo skoré štádium rakoviny. Aké príznaky ich môžu signalizovať a aké kroky by mal človek podniknúť, keď si všimne zmeny v trávení alebo iné varovné signály?
Príznaky rakoviny hrubého čreva sú podobné príznakom iných ochorení hrubého čreva. Ak spozorujete nasledujúce znaky ako krv v toaletnej mise alebo na toaletnom papieri, pretrvávajúcu nevysvetliteľnú hnačku či dlhšie obdobie zápchy, bolesti a kŕče v bruchu, nadúvanie alebo nevysvetliteľnú stratu hmotnosti, vyhľadajte svojho lekára. Ak si všimneme niektorý z varovných signálov, určite treba vyhľadať odbornú lekársku pomoc. V prvom rade svojho obvodného lekára a on na základe konkrétnych ťažkostí zhodnotí a odporučí ďalší postup.

Aké má súčasná medicína moderné diagnostické metódy na včasné odhalenie problémov s hrubým črevom?
Najefektívnejšia metóda na včasné odhalenie problému a ochorenia v hrubom čreve je kolonoskopia. Je to komplexné vyšetrenie celého hrubého čreva flexibilným endoskopom. Neustálym technickým rozvojom sa dosiahlo, že kolonoskopické prístroje sú dnes na vynikajúcej úrovni. Zobrazujú ochorenia v HD kvalite a dokonca nám pri diagnostike môže pomáhať aj umelá inteligencia. Zároveň je kolonoskopia unikátna tým, že mnohé ochorenia vieme hneď efektívne vyliečiť. Ak počas kolonoskopie diagnostikujeme polypy, vo väčšine prípadov je možné ich efektívne a kompletne odstrániť už počas samotného kolonoskopického vyšetrenia. Preto je táto metóda nenahraditeľná.
Ako samotná kolonoskopia prebieha? Ako sa treba na ňu pripraviť? Vo všeobecnosti sa s ňou spája na verejnosti asociácia, že je bolestivým vyšetrením.
Kolonoskopické vyšetrenie je unikátne. Na jednej strane je veľmi dôležité, efektívne a doslova zachraňuje životy, na druhej strane, pre pacienta, nie je úplne jednoduché. Je potrebné pred ním absolvovať prípravu. Príprava spočíva jednak v diétnych obmedzeniach a tiež v pití preháňadla. Kvalita prípravy je pre celkový výsledok vyšetrenia veľmi podstatná, lebo čím lepšie sa pacient pripraví, tým lepšia je vizuálna stránka pri vyšetrení a vyššia pravdepodobnosť nálezu ochorenia. Bolesť pri vyšetrení je veľmi individuálna. Mnohí pacienti absolvujú vyšetrenie bez akýchkoľvek ťažkostí, ale sú aj náročné kolonoskopie. V takom prípade sú k dispozícii rôzne formy analgosedácie alebo anestézy.
Vieme konkretizovať interval, ako často by mali ľudia podstupovať preventívne vyšetrenia, aký je napríklad kolonoskopia?
V slovenskej populácii s bežným rizikom rakoviny hrubého čreva je odporúčaným vyšetrením test na okultné krvácanie (TOKS) od 45 - 50 roku veku s odporúčanou kolonoskopiou v prípade, že výsledok testu je „pozitívny“. U väčšiny pacientov je TOKS odporúčaný v jedno- až dvojročnom intervale. Alternatívnou možnosťou je absolvovať tzv. primárnu skríningovú kolonoskopiu. V prípade, že je výsledok vyšetrenia negatívny, je odporúčané zopakovať kolonoskopiu o 10 rokov. Ak je výsledok pozitívny, nasleduje liečba podľa zisteného ochorenia. Skupina pacientov s vysokým rizikom rakoviny hrubého čreva je odporúčaná na kolonoskopické vyšetrenie skôr už v 40. roku života a u niektorých genetických ochorení ešte skôr.
Spomínate vysoké riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Akú úlohu zohráva pri vzniku tohto ochorenia genetika? Mali by ľudia s rodinnou anamnézou začať s prevenciou skôr?
Dedičná forma rakoviny hrubého čreva zahŕňa ochorenia génov, ktoré sa prenášajú z rodičov na deti. Niektoré mutácie génov sú teda dedičné mutácie. Našťastie, len veľmi malá časť rakoviny hrubého čreva je spôsobená týmito dedičnými génovými mutáciami. V praxi sa stretávame s týmito pacientami a liečime ich aj na našom pracovisku. Táto skupina pacientov podlieha prísnemu sledovaniu.
Keď sme pri téme prísneho sledovania, existujú určité potraviny alebo stravovacie návyky, ktoré môžu znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva?
Strava s vysokým obsahom vlákniny, čiže strava rastlinného pôvodu ako ovocie a zelenina, je v mnohých štúdiách potvrdená ako veľmi prospešná. Naopak konzumácia veľkého množstva červeného mäsa a spracovaného mäsa môže výskyt rakoviny hrubého čreva podporovať, čomu sa tiež venujú viaceré medzinárodné štúdie. Osobne z vlastnej praxe určite považujem za jeden z najvážnejších negatívnych rizikových vplyvov na rozvoj rakoviny v hrubom čreve fajčenie.
Je alarmujúci počet fajčiarov, a to nielen v dospelom veku. Ideálne je teda konzumovať pestrú stravu, bohatú na vlákninu. A jednoznačne neodporúčam fajčenie.
Môže byť jedným z rizikových faktorov pre rakovinu hrubého čreva aj pohyb? Až 39 % opýtaných Slovákov v našom prieskume uviedlo, že nemá dostatok pohybu.
Je známe, že fyzická aktivita znižuje výskyt chronických ochorení súvisiacich s vekom ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, hypertenzia a metabolický syndróm. Viaceré štúdie navyše odhalili, že cvičenie pomáha tiež pri prevencii vzniku rakoviny hrubého čreva. Môžeme tým určite pripustiť, že pravidelná fyzická aktivita pomáha minimalizovať riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva.
Dá sa teda povedať, že životný štýl, ako je fyzická aktivita a zvládanie stresu, môže ovplyvniť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva?
Zvládanie stresu je kľúčové nielen na zníženie rizika rozvoja rakoviny v hrubom čreve, ale na zníženie vzniku akéhokoľvek ochorenia. Určite negatívny vplyv stresu na organizmus zvyšuje riziko vzniku nielen onkologických ochorení v hrubom čreve, ale napríklad aj zápalových črevných ochorení. Je teda veľmi potrebné nájsť si vhodný spôsob ako sa s negatívnym stresom vysporiadať.
Aké sú najčastejšie mýty o rakovine hrubého čreva a prevencii, s ktorými sa stretávate?
Mnohí pacienti sa pri náleze pozitívneho testu na okultné krvácanie zľaknú, že majú rakovinu. Pozitivita testu neznamená prítomnosť rakoviny v hrubom čreve. Vo väčšine prípadov ide o polypy alebo iné nezhubné ochorenia. Určite ale pri pozitivite testu treba absolvovať kolonoskopiu. Mýtus, že fajčenie nevedie k vzniku onkologických ochorení, je veľmi mylný. Fajčenie je jedno z najväčších rizikových faktorov na rozvoj rakoviny v hrubom čreve. Preto apelujem na čitateľov, aby sa fajčeniu vyhýbali.
Tento Tento článok vznikol pod hlavičkou projektu ZDRAVIE SLOVÁKOV.