Hoci kafiléria nevonia, pre Slovensko je nenahraditeľná. Chráni ho pred nákazami

O príbehu značky VAS – Veterinárna asanačná spoločnosť hovorí riaditeľka a spolumajiteľka Ing. Alexandra Orčíková, MBA, Podnikateľka roka 2019.

Ing. Alexandra Orčíková, MBAIng. Alexandra Orčíková, MBA

Je dôležitým článkom v oblasti veterinárnej asanácie zameraným na bezpečné spracovanie živočíšneho odpadu. Pomocou inovatívnych technológií recyklácie premieňa biologický materiál na cenné zdroje a energiu, čím podporuje trvalú udržateľnosť a zdravie pre budúce generácie.

Keď sa povie kafiléria, ako prvé ešte stále každému napadne, že sa tam pália zdochliny. Kde sa zrodil tento mýtus?

Deväťdesiat percent ľudí, s ktorými sa stretávam, si naozaj myslí, že kafiléria je spaľovňa. Neviem, kde to vzniklo ani z čoho. Kafilérie na Slovensku existujú od roku 1968 a hoci v tom čase pojem recyklácia ešte nebol známy, od samého začiatku to boli recyklačné zariadenia. Čiže vôbec nič sa u nás nespaľuje.

Kde sa potom berie typický zápach?

Uhynuté zvieratá, odborne kadávery, tvoria menej ako polovicu suroviny, z ktorej vyrábame naše výrobky. Najväčší zápach vzniká pri dovoze a vykládke živočíšnej suroviny. Keďže naším zvozovým územím je celé Slovensko, veľakrát k nám surovina prichádza v rozklade, čo nevieme nijako ovplyvniť. Zvlášť v lete je veľmi rýchlo kaziteľná. Proces recyklácie, teda sterilizácie alebo varenia, je uzavretý a bridové pary odsávame a následne likvidujeme.

Nie je zápach zdraviu škodlivý?

Našťastie nie. Do procesu spracovania suroviny nevstupujú žiadne chemikálie. Zápach je preto síce značne nepríjemný, ale na zdravie ľudí nemá negatívny vplyv. Dôkazom je zdravotný stav našich zamestnancov, mnohí z nich pracujú v kafilérii vyše tridsať rokov.

Čo okrem uhynutých zvierat sa vozí do kafilérie v Mojšovej Lúčke pri Žiline?

Z veterinárneho hľadiska rozdeľujeme vedľajšie živočíšne produkty na tri kategórie: kategória 1 – nákazy a rizikový materiál, kategória 2 – uhynuté zvieratá a kategória 3 – odpady z bitúnkov alebo mäsospracujúcich a potravinárskych podnikov. Materiálu je teda dosť a je rôznorodý.

Ostaňme pri prvej kategórii. Aké bezpečnostné opatrenia musíte dodržiavať napríklad v prípade moru?

Práve teraz likvidujeme ohnisko vtáčej chrípky. Okrem nej sa ľudia stretávajú s morom ošípaných, ale zrejme počuli aj o slintačke/krívačke, antraxe, BSE atď. Vždy platí, že keď sa likviduje ohnisko nákazy, celá farma je pod veterinárnym dozorom. Naše vozidlo príde na miesto, vodič má celotelový oblek a tvárovú masku aj mobilnú dezinfekčnú jednotku. Do prázdneho kontajnera naloží materiál a odvezie ho rovno do kafilérie. Vykládku sprevádzajú prísne veterinárne a hygienické opatrenia. Surovina sa vyloží do pripravených prázdnych žľabov, vozidlo aj príjmovú halu vydezinfikujeme a všetko, čo mal vodič na sebe, sa likviduje ako nebezpečný odpad.

Čo sa ďalej deje s dovezeným materiálom?

Na každej linke máme akoby jednu malú kuchyňu s obrovskou kuchtou. Každý kuchár vie, že čím menšie kúsky, tým rýchlejšie sa mäso uvarí. Aby sme zabezpečili homogenitu, musíme surovinu najprv pomlieť, máme na to špeciálne drvičky a mlyny. Následne ju varíme pri teplote 133 stupňov a tlaku tri bary. Teplota a tlak eliminujú nákazy alebo baktérie, ktoré by sa tam mohli vyskytovať, čím zabezpečíme zdravotnú neškodnosť našich výrobkov. Zo suroviny sa potom odparí voda, vylisuje sa tuk a mäsokostná múčka sa ešte šrotuje a preosieva do finálnej podoby. Z každej linky teda vyjdú dva finálne výrobky, kafilerický tuk a mäsokostná múčka.

Kde nachádzajú uplatnenie?

Veľmi ma teší, že dokážeme spracovať sto percent živočíšnej suroviny. Vysokovýhrevná mäsokostná múčka z rizikovej linky je energetickým médiom pri výrobe cementu, kafilerický tuk z rovnakej linky zas aditívom do bionafty. Rovnaké produkty z nerizikovej linky sa využívajú pri výrobe krmív. Tuk slúži na tukovanie kŕmnych zmesí pre hospodárske zvieratá a múčka je hlavným komponentom do granúl pre mäsožravce vrátane psíkov a mačiek.

Kafilerický tuk vozíte do najväčšej rafinérie v Európe.

Áno, prešli sme veľmi prísnou certifikáciou a získali sme povolenie na vývoz do najväčšej rakúskej rafinérie. Všetok tuk prvej, čiže rizikovej kategórie vyvážame do zahraničia. Rovnako deväťdesiat percent múčky tretej, nerizikovej kategórie.

Ako ste na tom s technológiami v porovnaní s inými európskymi krajinami?

Sme členom združenia EFPRA, čo je Európska asociácia kafilérií a výrobcov tukov. Stretávame sa každý rok na kongrese, kde sa dozvedáme aj novinky o technológiách. Tie sa neustále vyvíjajú či už z energetického hľadiska, alebo výkonnostného. Linky na sto a viac ton odpadu sú už dnes bežné, kedysi mali polovičnú kapacitu. Dovolím si tvrdiť, že používame štandardnú európsku technológiu, taký zlatý stred. Každý rok investujeme nielen do technológií, ale aj vzhľadu. Minulý rok sme kompletne rekonštruovali čističku odpadových vôd, na takmer všetkých strechách máme fotovoltiku a snažíme sa minimalizovať potrebu a spotrebu energií z externých zdrojov. Pracujeme na ďalšej eliminácii zápachu aj využití zvyškového tepla z výrobného procesu.

Možno niekomu napadne, čo by sa stalo, keby kafiléria neexistovala.

Denne spracujeme 150 až 200 ton suroviny. Skúste si teda predstaviť, že by toto množstvo ostalo na území Slovenska. Bez ohľadu na to, či by bola nakazená, alebo nie, ohrozilo by to zdravie ľudí a celý potravinársky priemysel.

Vaša úloha je teda nezastupiteľná.

Určite áno. Na jednej strane sme radi, na druhej je to veľká zodpovednosť. Nemôžeme si dovoliť odstávky ani celozávodné dovolenky. U nás sa naozaj pracuje takmer 365 dní v roku.

Ešte nikdy sa nestalo, že by sa od vás rozšírila nákaza. Znamená to, že si na bezpečnostných štandardoch dávate mimoriadne záležať?

Áno, takýto prípad sme od roku 1968 nezaznamenali a sme na to ozaj pyšní.

V čom spočíva starostlivosť o zamestnancov? Predsa len nepracujú v bežnom prostredí.

Veľmi dobre si uvedomujeme, že pracovať s uhynutými zvieratami nie je príjemné. Snažíme sa preto o našich zamestnancoch nadštandardne postarať po iných stránkach. Samozrejmosťou je bohatý sociálny program. Organizujeme výlety, turistiku, zabezpečujeme masáže počas pracovnej doby, ekonomické a právne poradenstvo aj bezúročné pôžičky. Každý rok pozývame do firmy bývalých zamestnancov – dôchodcov, od ktorých dostávame spätnú väzbu, či sme sa posunuli dopredu. Zatiaľ boli vždy spokojní. Máme dovolenkový a vianočný bonus, príspevky pre deti našich zamestnancov a iné.

Nie nadarmo sa hovorí, že lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť. Organizujte aj exkurzie?

Áno, okrem študentov stredných a vysokých škôl sme usporiadali exkurzie pre ľudí z okolitých obcí. Vôbec sa tomu nebránime, práve naopak. Ak sa nájde skupinka desiatich záujemcov, nech nám napíšu, veľmi radi ich privítame a vysvetlíme im, čo a ako sa u nás robí.

Pred pár rokmi vzniklo vo vašom areáli krematórium. Čo tomu predchádzalo?

Firmu vybudoval môj otec. So sestrou sme sa tam pohybovali odmalička. Sestra vyštudovala veterinárstvo. K živým zvieratám má blízky vzťah a v Žiline zriadila a s pomocou dobrovoľníkov vedie útulok. Keď je zomrel veľký psík, bolo pod nulou a nedal sa pochovať v záhrade. Najbližšie krematórium bolo pri Bratislave. To bol prvý impulz. Mnohokrát k nám prišli ľudia so psíkom v domnení, že ho u nás spálime. Preto sme sa rozhodli vybudovať zvieracie krematórium Spiritas,. Vedie ho sestra, a to veľmi úspešne, o čom svedčia mnohí spokojní klienti.

V akom režime funguje? Treba si najprv zavolať či stačí rovno prísť?

Otvorené máme každý deň približne od 8.00 do 15.00 h. Samozrejme, je lepšie sa vopred objednať, keďže niekedy mávame aj prednostné kremácie. Zvieratko vieme prevziať aj mimo otváracích hodín alebo cez víkend, ale samotné krematórium je v prevádzke iba v pracovných dňoch.

Kým ste si sadli na šéfovskú stoličku, prešli ste dlhú cestu. Mohli by ste nám ju priblížiť?

Do kafilérie som prvýkrát vstúpila ako štvorročná. Keď som mala šestnásť, začínala som na vrátnici ako brigádnička cez víkendy. Počas vysokej školy som vo firme praxovala na dopravnom oddelení. Prešla som celou administratívou, laboratóriom a pokračovala som na odbyte. Poznám aj výrobné procesy, ale variť ani lisovať by som určite nevedela, na to treba prax.

Venujete sa aj filantropii. Komu konkrétne pomáhate?

Ako firma podporujeme záujmové a športové združenia v okolí. Snažíme sa byť nápomocní pri rekonštrukciách alebo výstavbe kostolov. Som členkou žilinského Rotary klubu, ktorý sa prostredníctvom rôznych aktivít snaží byť prospešný komunite.

Aké máte plány do budúcna? Kam by ste sa chceli posunúť?

Chceli by sme sa stať viac sebestační. Už teraz máme vlastnú výrobu a opravu kontajnerov aj údržbu vozidiel. Radi by sme dokázali využiť naše výrobky, to znamená, mäsokostnú múčku ako energetické médium v našej firme aj energiu z odpadového tepla.

Možností, kam biznis rozšíriť, je mnoho, verím, že sa nám to podarí a že záťaž pre ľudí v podobe zápachu bude čoraz menšia.

Príbeh značky

Prežila monarchiu, svetové vojny, odštátnenie aj privatizáciu. Korunou jej príbehu je pútnické miesto – hora Butkov.


Vo firme si zakladajú na hodnotách.


Súvisiace témy: Príbeh značky
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 193
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 327
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 814
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 507
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 076
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 787
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 555
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 338
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda
  2. Štefan Šturdzík: Rudo narazil a musí platiť.
  3. Jozef Huljak: Peru sa rozhodlo nakúpiť 24 nových bojových lietadiel Gripen E za 3,5 miliardy dolárov – modernizácia alebo nevyhnutnosť?
  4. Erika Telekyová : Talianska letná romanca ako od Pilcherovej
  5. Martin Fronk: Kálmán Mikszáth: Slovenský Palócz, čo vedel písať lepšie než kráľ rozprávať
  6. Otilia Horrocks: Ticho, ktoré bolí viac než zákaz
  7. Ivan Čáni: Ten atentát nám bol čert dlžný.
  8. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 349
  2. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 379
  3. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 17 834
  4. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 17 653
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 762
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 641
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 467
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 441
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  1. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda
  2. Štefan Šturdzík: Rudo narazil a musí platiť.
  3. Jozef Huljak: Peru sa rozhodlo nakúpiť 24 nových bojových lietadiel Gripen E za 3,5 miliardy dolárov – modernizácia alebo nevyhnutnosť?
  4. Erika Telekyová : Talianska letná romanca ako od Pilcherovej
  5. Martin Fronk: Kálmán Mikszáth: Slovenský Palócz, čo vedel písať lepšie než kráľ rozprávať
  6. Otilia Horrocks: Ticho, ktoré bolí viac než zákaz
  7. Ivan Čáni: Ten atentát nám bol čert dlžný.
  8. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 349
  2. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 379
  3. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 17 834
  4. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 17 653
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 762
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 641
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 467
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 441
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťZatvoriť reklamu