Najhustejšiu inštaláciu z Plzne si vychutnali davy na Bielej noci v Bratislave

Pilsner Urquell je už neoddeliteľnou súčasťou prestížneho festivalu plného svetiel a farieb.

Biela noc zaplnila ulice Bratislavy 4. - 6. 10. 2024

Na svoje si prišli milovníci umenia aj lahodného moku.

Fajnšmekri si plnými dúškami mohli vychutnať aj pravý nefiltrovaný Pilsner Urqell či lahodný mok načapovaný aj na štýl Mlieko.

Prostredníctvom multimediálnych inštalácií zároveň spoznali, ako sa pripravuje plzeň už 182 rokov.

Festival Biela noc tak prepojil chuťový a zrakový zmysel do jedinečného zážitku.

Od 19. storočia rovnaká chuť

Bol 5. október 1842, keď sa začal písať príbeh slávnej českej značky. Sládok Josef Groll uvaril v Plzni prvú várku Pilsner Urquell.

Ani po takmer dvoch storočiach sa chuť piva nezmenila. Ostala zachovaná, pretože sa už 182 rokov varí podľa toho istého nezmeneného receptu, a to aj s využitím moderných technológií. Pivo sa dodnes uskladňuje v pivniciach s teplotou štyri stupne Celzia pri vlhkosti 93 percent.

Ako to bolo v 19. storočí a ako sa robí plzeň dnes? Odpoveď dal 15. ročník projektu Biela noc. Približuje súčasné formy umenia, ktoré prebúdzajú aj dve slovenské mestá.

Audiovizuálna inštalácia Pilsner Urquell sa v Bratislave stretla s pozitívnymi ohlasmi. Milovníkov piva pozvala priamo do „kuchyne“ zlatého ležiaku.

„Jedinečné umelecké dielo reflektuje kvalitu a prémiovosť piva Pilsner Urquell,“ povedala Alžbeta Baňovič Kurillová, brand manažérka Pilsner Urquell.

Prostredníctvom vizualizácií na LED obrazovkách návštevníkom priblížili celý proces výroby piva od výberu kvalitných surovín až po samotné varenie, ktoré prebieha len v Plzni. Každá z piatich obrazoviek prezentovala inú časť výroby a distribúcie piva.

Jemnú horkosť a príjemnú chmeľovú arómu ocenili samotní návštevníci - s pohárom kvalitne načapovaného piva pred sebou.

Za výnimočným chuťovým zážitkom legendárneho ležiaka Pilsner Urquell je jedinečné zloženie prémiových ingrediencií. V prvom rade je to jeden z najkvalitnejších chmeľov – Žatecký poloraný červeňák. Potom slad, ktorý si pivovar vyrába sám z českého a moravského dvojradového jarného jačmeňa. K tomu unikátna plzenská voda s nízkym obsahom minerálnych solí, všetko spojené podľa receptúry, ktorá je po stáročia prísne strážená.

Najhustejšia inštalácia z Plzne

Audiovizuálna inštalácia vznikla špeciálne pre túto príležitosť. Spracúva tému prírody a vedy v zdanlivo jednoduchom námete z každodenného života - vo výrobe piva.

Pod inštaláciu sa podpísalo čerstvo založené dizajnové štúdio Void Sleepers. Skombinovalo syntetickú hudbu so simuláciami fyziky a algoritmami. Inšpiráciu čerpalo v prírodných javoch, ich vzťahu k človeku a neustálom vplyve na umenie a vedecký pokrok.

Inšpiráciou sa tiež stala výnimočnosť a vysoká kvalita surovín, ako aj celý proces výroby piva Pilsner Urquell, ktorý je chránený a nemenný. Výsledkom je unikátna chuť, ktorú si ľudia vychutnávajú na celom svete.

Mlieko alebo pivo?

Malé umelecké dielo. Tak by sa dalo označiť pivo načapované v skle s typickou penou. Takou hustou, že dokáže zaplniť krígeľ.

Tento spôsob čapovania sa volá Mlieko. „Pri tomto štýle čapovania naplníme pohár až po pivný okraj krémovou až smotanovou penou, ktorá je plná piva, na prvý pohľad pripomína pohár mlieka,“ povedal Václav Berka, emeritný vrchný sládok Pilsner Urquell.

Takéto pivo je veľmi lahodné a najlepšie sa pije priamo pri výčape, kedy je čerstvo načapované.

„Mlieko sa vďaka svojej bielej farbe dokonale hodí k téme a názvu tohto festivalu – Biela noc,“ dodala Alžbeta Baňovič Kurillová.

Kroky návštevníkov Bielej noci v Bratislave smerovali do zóny Pilsner Urquell na Rybnom námestí.

Vychutnať si tu mohli aj unikátne nefiltrované pivo Pilsner Urquell načapované výlučne do skla.

Zóny ponúkali tiež zaujímavé aktivity a atrakcie, ako bola napríklad Škola čapovania, Neónový photopoint a polaroidová aktivácia, ktoré ste mohli zažiť aj na festivale Grape.

České pivo

České pivo je od roku 2008 zapísané v Registri chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení. Aby mohlo pivo používať označenie „české pivo“ musí byť pripravované z českých surovín a varené dekokčne aspoň na jeden rmut – Pilsner Urquell sa varí na tri rmuty.

Pri rmutovaní sa slad varí s vodou v medených kotloch na otvorenom ohni. Tento jedinečný proces sa opakuje trikrát, vďaka čomu pivo získava charakteristickú sladovú obilnú arómu a vyváženú karamelovú chuť. Časť várky sa necháva kvasiť a zrieť v dubových kadiach a sudoch, ako sa to robilo v minulosti, aby bola chuť piva stále rovnaká.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  2. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel
  3. Odborník na reštaurovanie: Lacné úpravy ničia kamenné pamiatky
  4. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy?
  5. Digitálne platby a poistenie pre bezstarostnú dovolenku
  6. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  7. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  8. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  1. Odborník na reštaurovanie: Lacné úpravy ničia kamenné pamiatky
  2. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel
  3. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy?
  4. Digitálne platby a poistenie pre bezstarostnú dovolenku
  5. KVITOK® – prírodná kozmetika zo srdca východného Slovenska
  6. Slovo HAUS znamená dom, budova, firma. Je to aj domov
  7. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  8. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 589
  2. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 8 282
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 7 699
  4. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 616
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 802
  6. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 521
  7. Plátené tašky a opakované použitie 4 225
  8. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone 3 343
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Vzkriesenie stredovekého temna: Novodobá vzbura slaboduchých konzervatívcov a infantilných veriacich
  2. Rasťo Michalik: Sami sebe najväčším nepriateľom.
  3. Irena Šimuneková: Hronsek
  4. Irena Šimuneková: Mičinské travertíny
  5. Vladimír Bačišin: Akú mala, takú vysokú školu dala (2)
  6. Lenka Mihalova: “Načo žehlíš? Zbytočne míňaš elektrinu. Alebo aj nie.”
  7. Anna Miľanová: Kedy vymizne z našich životov sado-masochizmus?! Prečo si ľudia tak radi ubližujú? Sebe i iným...
  8. Michal Pavlík: Proruský zápach zberu podpisov za referendum
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 106 952
  2. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 30 064
  3. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 24 293
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 512
  5. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu. 11 611
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 11 121
  7. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 9 067
  8. Michaela Witters: Učiteľka postrkala škôlkarov rad radom do hlbokého bazéna a zažili traumu z topenia. 8 264
  1. Radko Mačuha: Slovenská "Hospoda na Mýtince".
  2. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  3. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  4. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  5. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  6. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  7. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  8. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  1. Vladimír Bojničan: Vzkriesenie stredovekého temna: Novodobá vzbura slaboduchých konzervatívcov a infantilných veriacich
  2. Rasťo Michalik: Sami sebe najväčším nepriateľom.
  3. Irena Šimuneková: Hronsek
  4. Irena Šimuneková: Mičinské travertíny
  5. Vladimír Bačišin: Akú mala, takú vysokú školu dala (2)
  6. Lenka Mihalova: “Načo žehlíš? Zbytočne míňaš elektrinu. Alebo aj nie.”
  7. Anna Miľanová: Kedy vymizne z našich životov sado-masochizmus?! Prečo si ľudia tak radi ubližujú? Sebe i iným...
  8. Michal Pavlík: Proruský zápach zberu podpisov za referendum
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 106 952
  2. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 30 064
  3. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 24 293
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 512
  5. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu. 11 611
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 11 121
  7. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 9 067
  8. Michaela Witters: Učiteľka postrkala škôlkarov rad radom do hlbokého bazéna a zažili traumu z topenia. 8 264
  1. Radko Mačuha: Slovenská "Hospoda na Mýtince".
  2. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  3. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  4. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  5. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  6. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  7. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  8. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
SkryťZatvoriť reklamu