Na Žitnom ostrove dali tradícii nový rozmer. Veselé paradajky Slovákom mimoriadne chutia

Z GreenCoopu putujú do regálov Lidlu zdravé plody, pestované bez chémie.

Na začiatku bola myšlienka obnoviť žitnoostrovskú tradíciu pestovania paradajok, spätú s ich detstvom. Napokon sa im ju podarilo pretaviť do reality a dať pevné základy prosperujúcemu družstvu. Dnes je GreenCoop najväčším zoskupením pestovateľov na Slovensku, s ročnou produkciou viac ako 10 miliónov kilogramov kvalitných Veselých paradajok. A tak dnes po zdravých, chutných a ekologicky pestovaných plodoch, plných vitamínov, urodených na najväčšom európskom riečnom ostrove s množstvom geotermálnych prameňov, siahajú tisícky zákazníkov obľúbeného diskontného reťazca Lidl.

O tom, že si domov odnášajú skutočne len to najlepšie z lokálnej produkcie, sme sa presvedčili v rozhovore so Zsoltom Bindicsom, predsedom predstavenstva družstva GreenCoop, úspešne fungujúceho už od roku 2008. Okrem iného sme sa dozvedeli aj o zaujímavej novinke, súvisiacej s umelou inteligenciou.

Z čoho pramenil nápad začať pestovať paradajky a prečo práve na Žitnom ostrove?

Tradícia pestovania paradajok na Žitnom ostrove je neodmysliteľne spätá s naším detstvom. Na začiatku bola možnože len akási romantická túžba venovať sa tejto činnosti. No keď keď sme sa do nej pustili naplno zistili sme, že okrem nostalgie má pestovanie skleníkových paradajok s geotermálnou vodou na spomínanom mieste aj svoje racionálne prírodné dôvody. Tradícia má totiž korene tam, kde sú na jej dlhodobé udržanie ideálne podmienky. No a Žitný ostrov ich nepochybne má.

Začalo sa nám dariť, keďže čerstvým domácim paradajkám málokto odolá. Pre rastúci záujem sme museli každý rok rozširovať pestovateľské plochy skleníkov. Aktuálne pestujeme paradajky na 25 hektároch a na takmer 10 hektároch uhorky.

Mnohých určite pobaví, že vaše paradajky sú veselé …

Boli, a stále sme mladý tím zanietených ľudí. Preto sme vymysleli značku Veselá paradajka, ktorá asi najviac odzrkadľuje atmosféru, v ktorej pracujeme, a v ktorej naše paradajky rastú a dozrievajú.

Nezamerali ste sa na jeden konkrétny druh. Paleta vašich produktov je skutočne pestrá.

Áno, pestujeme dvadsať druhov paradajok.

A ktoré Slovákom chutia najviac?

Každá paradajka chutí inak. Dokonca ani medzi nami na farme nie je zhoda v tom, ktorá je najlepšia. Okrem toho každý rok testujeme nové druhy. Vyhodnocujeme ich cukornatosť, obsah prírodných antioxidantov, chuť, farbu, tvar aj odolnosť voči domácim pestovateľským podmienkam. Skutočne zhodu nájdeme len málokedy.

Preto máme v ponuke viac druhov. Podľa veľkosti od malých cherry, cez stredné kokteilové, až po veľké býčie srdce. Čo sa týka farby, tak popri klasických červených aj čierne, oranžové a žlté. Ale asi najväčším hitom u spotrebiteľov sú červené kokteilové paradajky, pri ktorých je pomer ceny a kvality najlepší. Za nimi nasledujú malé cherry paradajky, ktoré sú chuťovou bombou.

Je zaujímavé, že paradajky pestujete len v skleníkoch. Prečo?

Podľa mňa ide aktuálne o najzdravší spôsob ich pestovania. Keďže ich máme v uzavretom priestore, vieme namiesto chemickej ochrany používať biologickú. Znamená to, že ich nemusíme postrekovať. S chorobami, baktériami a škodcami zatočia biologickí predátori. Napríklad dravá osička parazituje na moliciach, ktoré tak nemusíme zneškodňovať chemicky. Naše paradajky konzumujú aj naše deti. Takže garantujeme, že neobsahujú žiadne pesticídy.

A ako prebieha opeľovanie?

Jednoducho. Nakupujeme hotové úle s potrebným počtom čmeliakov, ktoré patria medzi najlepších opeľovačov.

Družstvo zdobí ocenenie Zelená firma roka, ktoré odzrkadľuje váš prístup k prírode a ekologický spôsob pestovania. Používate nejaké špeciálne postupy a systémy?

Ako som už spomenul, našou prioritou je pestovanie zdravých paradajok zdravým spôsobom, teda s čo najmenšou ekologickou stopou. Preto využívame geotermálnu energiu, elektrickú energiu získavame zo slnka, zachytávame a cirkulujeme dažďovú vodu pre zavlažovanie, používame biologickú ochranu rastlín. Zavlažujeme len precíznou kvapkovou závlahou a všetku vodu vraciame späť k rastlinám, až do jej úplného využitia. Zelený odpad od nás odvážajú do bioplynových staníc, kde sa z neho vyrába elektrina. Snažíme sa byť čo najviac cirkulárnymi a neplytvať prírodnými zdrojmi.

Mimochodom, celé naše združenie pestovateľov Veselých paradajok produkuje o 15-tisíc ton oxidu uhličitého menej, než tradiční skleníkoví pestovatelia porovnateľnej veľkosti.

Uvažujete aj o ďalších ekologických riešeniach?

Áno, vždy nad niečím rozmýšľame. Práve teraz testujeme možnosť zavádzania umelej inteligencie do detekcie škodcov, monitorovania rastlín a do iných sfér pestovania. Hlavným cieľom je zvýšiť kvalitu a redukovať množstvo použitých hnojív, vody a energie.

Vyzerá to tak, že vďaka využívaniu obnoviteľných zdrojov ste energeticky úplne sebestační.

Na 97 percent.

Dá sa povedať, že ste pestovateľský kolos. Koľkým ľuďom dávate prácu?

Počas letnej sezóny pracuje v našich skleníkoch a skladoch približne 500 ľudí, pričom väčšina je z nášho regiónu. Na skleníkovej ploche 35 hektárov zamestnávame toľko ľudí, ako priemerný poľnohospodár na 20-tisíc hektárovom poli. Avšak najviac sme hrdí nie na počet kolegov, ale pozitívnu firemnú kultúru, založenú na otvorenej komunikácii a vzájomnom rešpekte.

Vypestovať zdravé paradajky je však len jednou časťou podnikateľskej činnosti. Mimoriadne dôležité je dostať ich ku konzumentom. Kde teda ľudia môžu nájsť Veselé paradajky?

Naše paradajky sú dostupné vo viacerých obchodoch, jedným z nich je Lidl.

Takže možno povedať, že ide o strategického odberateľa.

Áno. Komunikácia medzi našou farmou a nákupcami tohto diskontného reťazca prebieha takmer na dennej báze. Podľa mňa ide o férovú a profesionálnu debatu. Farmári totiž veľakrát bojujú s nepriaznivým počasím, ktoré sa neraz podpíše pod množstvo a kvalitu zeleniny. To má automaticky dopad na možnosti dodávok. Aj preto je dôležité mať na druhej strane partnera, s ktorým sa dá vecne komunikovať a riešiť aj takéto problémy.

Sú nejaké promočné aktivity, ktoré realizujete v spolupráci s Lidlom v rámci podpory predaja?

Určite áno. Väčšinou systematicky spoločne plánujeme akcie. Veľakrát sa totiž stane, že nečakane začne svietiť slnko a zrazu vidíme, že oberáme viac, než sme predpokladali a akútne musíme riešiť akciové predaje. V takýchto prípadoch je dobré mať partnera, ktorý vie rýchlo reagovať.

Čo vám spolupráca s Lidl prináša a ako ju hodnotíte?

Lidl patrí medzi našich TOP partnerov, čo sa týka veľkosti obratu aj dĺžky spolupráce. Pestovatelia hľadajú v prvom rade stabilitu a Lidl je bezpochyby partner, s ktorým sa dá počítať. Zaručuje pre nás odber čerstvej produkcie každý deň a stabilný príjem pre rozvoj našich fariem.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 245
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 6 940
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 048
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 593
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 310
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 3 175
  7. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 572
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 2 535
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová.

Cenné kovy osláviť nestihne.


Podmienky regulácie nie sú známe.


1
Ilustračná fotografia.

Je to o jednu obeť menej ako v porovnateľnom období vlaňajška.


TASR
Tradičné podujatie Budatínsky rínok, ktorým sa končí hlavná sezóna na Budatínskom hrade.

Od predpoludnia sú v areáli hradu prístupné remeselné stánky s farmárskymi produktmi a domácimi výrobkami.


TASR
  1. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  2. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LIV.
  3. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!)
  4. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec
  5. Soňa Fröhlichová: Čokoláda – jeden zo symbolov Švajčiarska
  6. Štefan Šturdzík: Takto vidím svet ja.
  7. Dušan Piršel: Nikto nedokáže premôcť, oklamať ani podplatiť starobu
  8. Daniel Jankech: Lesy Slovenskej republiky,... a ich „rozvoj vidieka“ .
  1. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 17 640
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 708
  3. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 8 936
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 766
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 041
  6. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 4 180
  7. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia. 3 988
  8. Ján Valchár: Čo chce ruské velenie dnes? Nevieme! 3 882
  1. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  2. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
  3. Roman Kebísek: Básnik Baudelaire Sabatierovej: Chcem sa vkradnúť k tvojim pokladom
  4. Dušan Koniar: Fico je hrdý ako sa hrbí
  5. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
  6. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  7. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  8. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
SkryťZatvoriť reklamu