Na Žitnom ostrove dali tradícii nový rozmer. Veselé paradajky Slovákom mimoriadne chutia

Z GreenCoopu putujú do regálov Lidlu zdravé plody, pestované bez chémie.

Na začiatku bola myšlienka obnoviť žitnoostrovskú tradíciu pestovania paradajok, spätú s ich detstvom. Napokon sa im ju podarilo pretaviť do reality a dať pevné základy prosperujúcemu družstvu. Dnes je GreenCoop najväčším zoskupením pestovateľov na Slovensku, s ročnou produkciou viac ako 10 miliónov kilogramov kvalitných Veselých paradajok. A tak dnes po zdravých, chutných a ekologicky pestovaných plodoch, plných vitamínov, urodených na najväčšom európskom riečnom ostrove s množstvom geotermálnych prameňov, siahajú tisícky zákazníkov obľúbeného diskontného reťazca Lidl.

O tom, že si domov odnášajú skutočne len to najlepšie z lokálnej produkcie, sme sa presvedčili v rozhovore so Zsoltom Bindicsom, predsedom predstavenstva družstva GreenCoop, úspešne fungujúceho už od roku 2008. Okrem iného sme sa dozvedeli aj o zaujímavej novinke, súvisiacej s umelou inteligenciou.

Z čoho pramenil nápad začať pestovať paradajky a prečo práve na Žitnom ostrove?

Tradícia pestovania paradajok na Žitnom ostrove je neodmysliteľne spätá s naším detstvom. Na začiatku bola možnože len akási romantická túžba venovať sa tejto činnosti. No keď keď sme sa do nej pustili naplno zistili sme, že okrem nostalgie má pestovanie skleníkových paradajok s geotermálnou vodou na spomínanom mieste aj svoje racionálne prírodné dôvody. Tradícia má totiž korene tam, kde sú na jej dlhodobé udržanie ideálne podmienky. No a Žitný ostrov ich nepochybne má.

Začalo sa nám dariť, keďže čerstvým domácim paradajkám málokto odolá. Pre rastúci záujem sme museli každý rok rozširovať pestovateľské plochy skleníkov. Aktuálne pestujeme paradajky na 25 hektároch a na takmer 10 hektároch uhorky.

Mnohých určite pobaví, že vaše paradajky sú veselé …

Boli, a stále sme mladý tím zanietených ľudí. Preto sme vymysleli značku Veselá paradajka, ktorá asi najviac odzrkadľuje atmosféru, v ktorej pracujeme, a v ktorej naše paradajky rastú a dozrievajú.

Nezamerali ste sa na jeden konkrétny druh. Paleta vašich produktov je skutočne pestrá.

Áno, pestujeme dvadsať druhov paradajok.

A ktoré Slovákom chutia najviac?

Každá paradajka chutí inak. Dokonca ani medzi nami na farme nie je zhoda v tom, ktorá je najlepšia. Okrem toho každý rok testujeme nové druhy. Vyhodnocujeme ich cukornatosť, obsah prírodných antioxidantov, chuť, farbu, tvar aj odolnosť voči domácim pestovateľským podmienkam. Skutočne zhodu nájdeme len málokedy.

Preto máme v ponuke viac druhov. Podľa veľkosti od malých cherry, cez stredné kokteilové, až po veľké býčie srdce. Čo sa týka farby, tak popri klasických červených aj čierne, oranžové a žlté. Ale asi najväčším hitom u spotrebiteľov sú červené kokteilové paradajky, pri ktorých je pomer ceny a kvality najlepší. Za nimi nasledujú malé cherry paradajky, ktoré sú chuťovou bombou.

Je zaujímavé, že paradajky pestujete len v skleníkoch. Prečo?

Podľa mňa ide aktuálne o najzdravší spôsob ich pestovania. Keďže ich máme v uzavretom priestore, vieme namiesto chemickej ochrany používať biologickú. Znamená to, že ich nemusíme postrekovať. S chorobami, baktériami a škodcami zatočia biologickí predátori. Napríklad dravá osička parazituje na moliciach, ktoré tak nemusíme zneškodňovať chemicky. Naše paradajky konzumujú aj naše deti. Takže garantujeme, že neobsahujú žiadne pesticídy.

A ako prebieha opeľovanie?

Jednoducho. Nakupujeme hotové úle s potrebným počtom čmeliakov, ktoré patria medzi najlepších opeľovačov.

Družstvo zdobí ocenenie Zelená firma roka, ktoré odzrkadľuje váš prístup k prírode a ekologický spôsob pestovania. Používate nejaké špeciálne postupy a systémy?

Ako som už spomenul, našou prioritou je pestovanie zdravých paradajok zdravým spôsobom, teda s čo najmenšou ekologickou stopou. Preto využívame geotermálnu energiu, elektrickú energiu získavame zo slnka, zachytávame a cirkulujeme dažďovú vodu pre zavlažovanie, používame biologickú ochranu rastlín. Zavlažujeme len precíznou kvapkovou závlahou a všetku vodu vraciame späť k rastlinám, až do jej úplného využitia. Zelený odpad od nás odvážajú do bioplynových staníc, kde sa z neho vyrába elektrina. Snažíme sa byť čo najviac cirkulárnymi a neplytvať prírodnými zdrojmi.

Mimochodom, celé naše združenie pestovateľov Veselých paradajok produkuje o 15-tisíc ton oxidu uhličitého menej, než tradiční skleníkoví pestovatelia porovnateľnej veľkosti.

Uvažujete aj o ďalších ekologických riešeniach?

Áno, vždy nad niečím rozmýšľame. Práve teraz testujeme možnosť zavádzania umelej inteligencie do detekcie škodcov, monitorovania rastlín a do iných sfér pestovania. Hlavným cieľom je zvýšiť kvalitu a redukovať množstvo použitých hnojív, vody a energie.

Vyzerá to tak, že vďaka využívaniu obnoviteľných zdrojov ste energeticky úplne sebestační.

Na 97 percent.

Dá sa povedať, že ste pestovateľský kolos. Koľkým ľuďom dávate prácu?

Počas letnej sezóny pracuje v našich skleníkoch a skladoch približne 500 ľudí, pričom väčšina je z nášho regiónu. Na skleníkovej ploche 35 hektárov zamestnávame toľko ľudí, ako priemerný poľnohospodár na 20-tisíc hektárovom poli. Avšak najviac sme hrdí nie na počet kolegov, ale pozitívnu firemnú kultúru, založenú na otvorenej komunikácii a vzájomnom rešpekte.

Vypestovať zdravé paradajky je však len jednou časťou podnikateľskej činnosti. Mimoriadne dôležité je dostať ich ku konzumentom. Kde teda ľudia môžu nájsť Veselé paradajky?

Naše paradajky sú dostupné vo viacerých obchodoch, jedným z nich je Lidl.

Takže možno povedať, že ide o strategického odberateľa.

Áno. Komunikácia medzi našou farmou a nákupcami tohto diskontného reťazca prebieha takmer na dennej báze. Podľa mňa ide o férovú a profesionálnu debatu. Farmári totiž veľakrát bojujú s nepriaznivým počasím, ktoré sa neraz podpíše pod množstvo a kvalitu zeleniny. To má automaticky dopad na možnosti dodávok. Aj preto je dôležité mať na druhej strane partnera, s ktorým sa dá vecne komunikovať a riešiť aj takéto problémy.

Sú nejaké promočné aktivity, ktoré realizujete v spolupráci s Lidlom v rámci podpory predaja?

Určite áno. Väčšinou systematicky spoločne plánujeme akcie. Veľakrát sa totiž stane, že nečakane začne svietiť slnko a zrazu vidíme, že oberáme viac, než sme predpokladali a akútne musíme riešiť akciové predaje. V takýchto prípadoch je dobré mať partnera, ktorý vie rýchlo reagovať.

Čo vám spolupráca s Lidl prináša a ako ju hodnotíte?

Lidl patrí medzi našich TOP partnerov, čo sa týka veľkosti obratu aj dĺžky spolupráce. Pestovatelia hľadajú v prvom rade stabilitu a Lidl je bezpochyby partner, s ktorým sa dá počítať. Zaručuje pre nás odber čerstvej produkcie každý deň a stabilný príjem pre rozvoj našich fariem.

Slovenskí dodávatelia z regiónov

Lidl pomáha domácim dodávateľom rásť doma aj v zahraničí.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  6. Invázne rastliny ako superpotraviny
  7. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  8. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 7 963
  2. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 7 168
  3. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 5 082
  4. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 2 916
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 383
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 1 616
  7. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 1 512
  8. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 1 450
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Pod majestátnymi vrcholmi Nízkych Tatier a v tesnej blízkosti Liptovskej Mary vyrástlo letisko Aerodrome Jasna – miesto, ktoré sa raz do roka mení na centrum leteckého diania


Anna a Martin

KolagenDrink FlexiRep: príbeh ľudí, dôvera športovcov a odporúčanie odborníka


Žilinský Bulvár.

Prispieť možno do konca októbra.


1
Zázrivský diferák.

Podujatia, kiná, kultúrne pamiatky aj výstavy.


  1. Adam Ustupsky : Dankove a Huliakove blúznenie,alebo čo by znamenalo zníženie počtu krajov?
  2. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 5
  3. Ján Šeďo: Hrozí Slovensku v nasledujúcich mesiacoch "tankovacia turistika" ?
  4. Irena Šimuneková: Liptov - Nemecký vojenský cintorín, Važec
  5. Ján Valchár: Vojna plná klamu II. - o druhej svetovej vojne z pohľadu krivých ruských zrkadiel
  6. Monika Albertiová: Župy na Slovensku: Zrušiť alebo zachovať?
  7. Martina Bittnerová: Dramatik Stroupežnický: génius javiska či tyran zvierat?
  8. Jozef Drahovský: Poslanec národnej rady Ľubomír Vážny navrhuje definovať rýchlosť chôdze na 6 km/h.
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 75 728
  2. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 13 147
  3. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 9 821
  4. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 9 003
  5. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 7 722
  6. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 7 141
  7. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 5 614
  8. Ján Valchár: Nie až taký stres okolo Pokrovsku 5 498
  1. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
  2. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná.
  3. Marcel Rebro: Rusofili nás posielajú na ukrajinský front. Ideme. Už zajtra. A radi
  4. Marcel Rebro: Summit na Aljaške: Trumpova show, Putinova propaganda, Ukrajina bokom
  5. Roman Kebísek: Slovák Pilárik vybudoval r. 1679 v Nemecku kostol pre exulantov. Stojí dosiaľ
  6. Věra Tepličková: Gruzínci sú už z obliga, za všetko teraz môžu Plaváková a Šimečka
  7. Igor Pogány: Týždenný prehľad noviniek zo sveta AI
  8. Igor Pogány: Tento prompt pre AI 10-násobne zlepší vaše schopnosti učenia
SkryťZatvoriť reklamu