Svet okolo nás sa neustále mení a my sa denne stretávame s témami, ku ktorým často nedokážeme zaujať jednoznačný postoj. A ani spoločnosť mnohokrát nevie na zmeny a problémy pružne reagovať. V našej poradni sa preto budeme orientovať na riešenie tých najaktuálnejších. Odpovedá Miriam Lexmann, poslankyňa Európskeho parlamentu (KDH).
Aj vy patríte k ľuďom, ktorí si pri nákupe potravín pozrú zloženie, krajinu pôvodu alebo obsah cukru v produktoch, ktoré nakupujete? Na potraviny je väčšina zákazníkov citlivá a aspoň niektoré si starostlivo vyberá, pretože vyžaduje kvalitu alebo napríklad slovenský či aspoň európsky pôvod. Takéto informované správanie spotrebiteľov nedávno podporil aj Európsky parlament.
Nové pravidlá, za ktoré som sa zasadila v Európskom parlamente v tzv. raňajkových smerniciach si dávajú okrem iného za cieľ bojovať proti dovozu a výrobe falšovaného medu. Ten začína vo veľkom prúdiť do Európy najmä z Číny a krajín juhovýchodnej Ázie. Základnou úlohou producentov teraz bude povinne, viditeľne a jasne označiť krajiny pôvodu medu na všetkých obaloch predávaných v EÚ.
Poviete si, že kto chce, tak nás aj tak oklame? Nuž, aby Únia takýmto praktikám podvodníkov zabránila, spúšťa navyše vytvorenie systému dohľadateľnosti pôvodu medu. Pre výrobcov to znamená nutnosť preukázať dokumentáciu o pôvode medu. Zároveň nová legislatíva zjednocuje spôsob testovania medu, ktorý chce niekto v EÚ predávať.
Na etikete tak bude musieť byť uvedený zoznam krajín pôvodu medu, zoradených podľa použitého množstva. Tieto kroky pomôžu nielen milovníkom sladkej dobroty, ale budú viacej chrániť poctivých výrobcov medu.
Čoraz viac ľudí si uvedomuje zdravotné riziká spojené s nadmernou spotrebou cukru, aj preto neraz kontrolujeme jeho množstvo vo výrobkoch, ktoré majú skončiť v našom nákupnom košíku. V snahe povzbudiť výber zdravších produktov zo strany spotrebiteľov som podporila prísnejšie pravidlá a prehľadnejšie informovanie o cukroch v ovocných šťavách a džemoch.
Smernica tak napríklad sprísni množstvo použitého ovocia a, naopak, zníži množstvo cukrov pre produkty, ktoré nazývame džem alebo marmeláda.
V prípade ovocných štiav bude možné dobrovoľne používať tvrdenie, že výrobok obsahuje len prirodzene sa vyskytujúci cukor. Je totiž dokázané, že v obchode sa rozhodujeme pri porovnateľných výrobkoch aj podľa toho, ktorý je zdraviu prospešnejší. Naopak, ak ovocná šťava nebude mať dostatok prirodzených cukrov z použitého ovocia, nebude sa môcť volať ovocná šťava alebo koncentrovaná ovocná šťava. To všetko s cieľom poskytnúť pravdivé a presné informácie o nutričných hodnotách produktov.
Všetkým nám, ktorý máme radi med, džem, marmeládu alebo ovocné šťavy prinesú tieto pravidlá po implementácii členskými krajinami jasnejšie označovanie a väčší prehľad pri výbere produktov počas nakupovania. Keď už za niečo zaplatíme, aby sme to aj dostali.