Po stáročia vyviera z prírodného prameňa vo Vysokých Tatrách. Má vzácne vyváženú skladbu minerálov vhodnú pre pravidelnú konzumáciu. Jednu z najprestížnejších minerálnych vôd pila dokonca aj samotná kráľovná Mária Terézia.
Viac nám o príbehu Tatranskej minerálky prezradil konateľ spoločnosti Anton Ulbricht.
Tatranská minerálka je na prvý pohľad exkluzívna minerálna voda, na aký segment cieli?
V prvom rade sme sa zamerali na reštaurácie a hotely, pretože to je posolstvo našej minulosti. Mierime do tej najlepšej gastronómie, teda najlepších reštaurácií, hotelov a zariadení, ktoré dokážu profitovať z toho, že máme vodu veľmi vysokej kvality nielen v slovenskom meradle, ale aj v zahraničí.
Slovensko je bohaté na minerálne pramene, v predaji je množstvo minerálnych vôd, no vaša nie. Prečo necielite aj na bežného spotrebiteľa?
Vychádza to z toho, že sme v klimaticky náročných podmienkach, ktoré nám znemožňujú také fungovanie, aké by si výroba minerálnej vody zaslúžila. Sme v exponovanom teréne, kde je v zime veľa snehu komplikovaná doprava a veľa turistov. Sme v národnom parku a nemáme priestor, aby sme fungovali ako veľká fabrika. Všetko sa odohráva v logisticky náročných podmienkach, čo sa odráža aj na cene našej minerálky.
Tatranská minerálka je skutočne unikátna a má obmedzenú kapacitu, hodinový prietok máme len 700 litrov. Z toho sa musíme pokúšať vyťažiť čo najviac. Segment maloobchodu je pre značky, ktoré sú schopné zásobovať vo veľkom. My musíme dbať na to, aby voda nič zo svojej kvality nestratila a dostali sme ju k zákazníkom v čo najlepšom stave.

Prečo by ľudia mali piť Tatranskú minerálku? V čom je jej jedinečnosť?
Je to hlavne tým, kde sa nachádza samotný prameň. Ten vyviera spod úpätia Slavkovského štítu v srdci Vysokých Tatier. Sme sprostredkovatelia toho, aby sme tú čistú vodu, kým ju dostaneme do fľaše, nepokazili.
Nikto presne nevie, z akej hĺbky naša voda vyviera. Jej čistota je 100-percentná. Rozdiel oproti ostatným vodám je v tom, že vyviera vo Vysokých Tatrách, kde podložie neobsahuje mäkké horniny, aké sa nachádzajú v iných častiach Slovenska.
Tatranská minerálka vyviera v žulovom podloží, preto sa do nej dostával málo látok z hornín a je aj nízko mineralizovaná a obsahuje prírodný Co2. Bublinky vo vode sú teda prírodného charakteru, nijako ju neupravujeme. Tak, ako ju zachytíme z prameňa, tak ju distribuujeme do fliaš. Čistota našej vody je unikát, ktorý nám dnes už závidí celý svet.
Nízka mineralizácia znamená, že Tatranskú minerálku môžeme piť každý deň?
Áno, toto je vo svete veľmi preferované, lebo nízka mineralizácia znamená viacero dôležitých vecí. V prvom rade nemení chuť jedla a nápoja, hlavne vína či rýb.
Ako vyzerá proces spracovania vody?