Praktické správy z EÚ: Európa má problém so sebestačnosťou aj v potravinách. Ako to zmeniť?

Na otázky v novej rubrike odpovedá europoslankyňa Miriam Lexmann.

Miriam Lexmann.Miriam Lexmann.

Svet okolo nás sa neustále mení a my sa denne stretávame s témami, ku ktorým často nedokážeme zaujať jednoznačný postoj. A ani spoločnosť mnohokrát nevie na zmeny a problémy pružne reagovať. V našej poradni sa preto budeme orientovať na riešenie tých najaktuálnejších. Odpovedá Miriam Lexmann, poslankyňa Európskeho parlamentu (KDH).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Otázka:

Okrem kritických surovín, na ktoré sme sa pýtali v poslednej časti rubriky, má Európa problém so sebestačnosťou aj v potravinách. Čo robíme preto, aby sme sa stali sebestační v ich produkcii? A akú úlohu v tom zohrávajú geneticky modifikované potraviny?

SkryťVypnúť reklamu

Odpoveď:

Celosvetová pandémia vírusu Covid-19 a následná ruská vojna proti Ukrajine naplno odhalili, že nielen Slovensko, ale aj Európa ako celok nie sú sebestačné v produkcii základných potravín, ale aj zdrojov na ich výrobu.

Komisia a Európsky parlament preto prišli v prvom rade s iniciatívou na diverzifikáciu zdrojov surovín v kritických výrobných oblastiach, ako sú hnojivá, krmivá a potraviny. Následne ako poslanci požadujeme vypracovanie plánu potravinovej bezpečnosti, ktorý má byť založený jednak na finančnej podpore európskych producentov – prvovýrobcov, mladých poľnohospodárov či posilnení investícií, vrátane inovácií a v druhom rade na dostatočných zásobách vlastných potravín.

Bokom nezostávajú ani iniciatívy na zintenzívnenie kampaní proti plytvaniu potravinami alebo spolupráci potravinových reťazcov s potravinovými bankami či skvalitnenie skladovania a prepravy potravín.

SkryťVypnúť reklamu

Čitatelia však zrejme zachytili aj diskusiu o údajnom povolení tzv. NGT, teda nových genómových techník. Keďže tieto techniky sú novinkou a vyvinuli sa až po tom, ako bola prijatá v súčasnosti platná legislatíva, prebieha veľká diskusia o ich povoľovaní resp. zákaze. Na Slovensku ich pestovanie povolené nie je.

Účelom využívania týchto techník je napríklad to, že sa zmení gén, ktorý ovplyvňuje odolnosť rastliny voči suchu, niektorému druhu plesne alebo dokonca jeho odolnosť voči chemikáliám, ktorými sa rastliny postrekujú a ktoré napríklad zabraňujú rastu buriny.

Toto síce znie ako dobrý nápad, avšak doteraz nemáme potvrdené, aké účinky budú mať takéto úpravy na ľudské zdravie či životné prostredie z dlhodobého hľadiska. Už teraz rôzne štúdie ukazujú, že pokiaľ je rastlina modifikovaná tak, aby odolala použitiu chemických látok proti burine, je postrekovaná niekoľkonásobne viac ako bežná rastlina. Čo samozrejme nie je dobré ani pre ľudí, ktorí pracujú v poľnohospodárstve, ani pre spotrebiteľov a už vôbec nie pre okolité životné prostredie.

SkryťVypnúť reklamu

Pred nami tak stoja závažné otázky, ktoré potrebujeme vedecky overiť.

Môj dlhodobý postoj, ktorý vyjadrujem v každom hlasovaní je, že pokiaľ nebudeme schopní vyhodnotiť, že pripravované opatrenia v oblasti genetickej modifikácie plodín nemajú negatívne dopady na zdravie človeka a životné prostredie, musíme zostať opatrní a prezieraví v súlade so zásadami predbežnej opatrnosti.

Rovnako tak musí zostať našim národným právom rozhodnúť, či chceme alebo nechceme takéto plodiny u nás pestovať a konzumovať. Samozrejmosťou tiež musí byť, že o akomkoľvek použití geneticky modifikovaných organizmov musí byť spotrebiteľ vždy zrozumiteľne informovaný.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 10 660
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 439
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 900
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 531
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 539
  6. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 2 474
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 288
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 178
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  3. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  4. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  5. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  6. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  7. Martin Pollák: Hra o záchranu
  8. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 575
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 786
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 582
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 530
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 932
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 515
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 931
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 795
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  1. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  3. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  4. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  5. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  6. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  7. Martin Pollák: Hra o záchranu
  8. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 575
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 786
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 582
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 530
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 932
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 515
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 931
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 795
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu