Andrea Ena z reštaurácie U Taliana získal prestížne ocenenie. Je jediný na Slovensku

Zákazníci sa k nemu vracajú už dve desaťročia.

Dvadsať rokov tvrdej práce na Slovensku sa vyplatilo. Reštauráciu U Taliana ako jedinú na Slovensku ocenili v prestížnej súťaži Top 50 Pizza of Europe.

Majiteľ Andrea Ena jedlami lahodí nielen v reštaurácii. Jeho umenie je aj vďaka donáškovej službe bližšie k ľuďom. Exkluzívne ju pre najlepšiu pizzu na Slovensku zabezpečuje obľúbená donášková služba Wolt.

Andrea Ena tvrdí, že za dobrou pizzou stojí kvalitná múka, paradajková omáčka a mozzarela. Zákazníci, ktorí sa k nemu dve desaťročia vracajú, dodávajú, že aj obrovský kus lásky k vareniu.

Na Slovensko ste prišli s vlastnou predstavou o gastronómii. Museli ste ju meniť, keď ste spoznávali návyky Slovákov?

Na Slovensko som prišiel ako 23-ročný mladý chlapec. Nebolo to jednoduché a ružové, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Na začiatku som samozrejme musel svoju kuchyňu prispôsobiť Slovákom. Postupom času som presadzoval v kuchyni aj svoje talianske nápady.

Dokážete kvalitné suroviny nakúpiť aj na Slovensku, alebo si ich nechávate dovážať z Talianska?

Na Slovensku síce nájdeme talianske suroviny, ale výber sa stále nedá porovnať. Preto, ak chceme stopercentný a väčší výber, talianske suroviny mi dovážajú.

Ananásová, krevetová, bryndzová... Akú pizzu by ste nikdy neurobili?

Ako sa hovorí nikdy nehovor nikdy. Ale ananásová nie, tú by som naozaj neurobil. Krevetová môže byť dobrá pizza, Frutti di mare sa bežne pripravuje aj v Taliansku. Bryndzová tiež, prečo nie. Bryndza je dobrý syr a vhodne kombinovaná môže vytvoriť zaujímavú chuť.

Aká je pravá talianska pizza?

Určite Taliani najviac milujú Margheritu. Pravá talianska pizza musí mať rozhodne kvalitnú múku, paradajkovú omáčku San Marzano a mozzarellu Fior di Latte.

Dá sa v reštaurácii spoznať, že zákazník má na stole poctivú pizzu? Ako?

Určite áno. Podľa okrajov pizze, farby a samozrejme vône.

Vaša pizza a kuchyňa sú na Slovensku značkou. Čomu to pripisujete?

Je to výsledok tvrdej práce, vytrvalosti, skromnosti, lásky, disciplíny, a vďaka zákazníkom aj motivácie.

Pri peci, v kancelárii, alebo za stolom? Kde vás je v reštaurácii vidieť viac?

Určite pri peci.

Naučili vás Slováci v gastronómii zlepšováky, alebo ste si pánom remesla vy sám?

V mojej reštaurácii som si pánom ja sám, no v rámci inšpirácie sledujem aj väčších Pizzeria Maestro z Talianska.

Aká je najobľúbenejšia pizza Slovákov?

Pravda je, že veľa Slovákov si nechá poradiť. Odporučíme im, aké chute sa ku sebe hodia a v kombinácii s čím lepšie chutia. No aj po dvadsiatich rokoch ma dokážu prekvapiť.

Čo si zákazník vo vašej reštaurácii pýta viac? Pizzu, či cestoviny?

Je to skôr vyrovnané, takže pol na pol. Zákazníci majú radi aj cestoviny, rizoto, či morské plody.

A čo dezert? Ponúkate rovnaké, alebo máte tendenciu ich obmieňať?

Určite tiramisu, alebo panna cotta. Párkrát do roka pridáme iné druhy dezertov a výber meníme.

Slováci si vás už veľmi obľúbili. Najskôr vás vyhľadávali v Ružomberku, postupne ste sa objavili aj v médiách, presťahovali ste sa do Bratislavy. Tešíte sa popularite. Pomáha vám, že ste už známou osobnosťou?

Určite aj to pomáha. No, ale ak by ste zle varili a máte zlú pizzu, ľudia prídu raz, dvakrát, potom sa už nevrátia. Našťastie som dvadsať rokov na trhu a to o niečom svedčí. Hlavne stále stojím nohami pevne na zemi.

Získali ste ocenenie Top 50 Pizza of Europe. Na Slovensku ste jediný. Čím je vaša pizza odlišná?

Áno, tento rok sme boli jediná ocenená prevádzka zo Slovenska, čo nás veľmi teší. Stojí za tým nie len samotná pizza, ale aj práca, servis. Vďaka tomu sa odlišujeme od ostatných.

Andrea Ena tvrdí, že za dobrou pizzou stojí kvalitná múka, paradajková omáčka a mozzarela.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 265
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 395
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 903
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 241
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 043
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 823
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 798
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  2. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  3. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  4. Martin Borecky: Rakovina
  5. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  6. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  7. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  8. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 068
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 644
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 432
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 917
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 448
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 364
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 254
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  1. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  2. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  3. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  4. Martin Borecky: Rakovina
  5. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  6. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  7. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  8. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 068
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 644
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 432
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 917
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 448
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 364
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 254
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu