Pani Mária Bukovská z Ružomberka rada varí i pečie, je to jej hobby. Z jej receptára sme už uverejnili viac návodov na chutné koláče. Dnes ponúka dobrý nápad na chutné raňajky.
Potrebujeme:
250 g špaldovej bielej múky, 250 g špaldovej celozrnnej múky, droždie, olej, soľ, cukor.
Postup:
Múku osolíme, pridáme olej, na droždie nasypeme cukor a vymiešame lyžičkou (rozpustí sa na tekutinu), pridáme to k múke a dolejeme vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na misu. Množstvo vody treba prispôsobiť tomu, akú múku máme.
Misku prikryjeme a šup s ňou do chladničky na noc, kde cesto vykysne.
Ráno ho premiesime, urobíme 8 žemlí alebo 2 veky ako sendvič. Preložíme ich na plech s papierom a necháme ešte 15 minút kysnúť. Plech dáme do studenej rúry, zapneme na 200 stupňov Celzia a môžeme začať pripravovať raňajky.
Bytom sa začne šíriť vôňa, ktorá zobudí všetkých. Po 20 minútach sú žemličky hotové, pekne do ružova upečené.
Už iba vydržať, aby trochu vychladli a môžeme ich položiť na stôl.
Baví vás variť a piecť pre rodinu, priateľov či známych? A máte medzi svojimi obľúbenými aj recepty, s ktorými sa chcete podeliť s našimi čitateľmi a pochváliť sa chutným jedlom či koláčikom? Nuž, táto výzva je určená aj pre vás.
Pošlite nám svoj recept a fotografiu hotovej pochúťky, ktorú ste servírovali na váš bežný či sviatočný stôl. Čaká vás odmena.
e-mail: viera.legerska@petitpress.sk