Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Klasika: Moravské koláče, ktoré nemajú konkurenciu

Prinášame recept na klasiku, ktorá si našla miesto aj v receptároch dnešných gazdiniek. Do batoha na túru ako stvorené.

(Zdroj: Ilustr.foto: Mária Bukovská)

Ak vás baví pečenie chleba, skúste aj niečo sladké – moravské koláče. Vyzýva vás k tomu pani Mária Bukovská, ktorej mamička pochádzala z Moravy. To ona jej hovorila, že cesto na takéto koláče treba mať v rukách.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, 1,5 dl mlieka, 3 žĺtka, 2 PL cukru. štipku soli, 150 g Hery, 30 g droždia a nastrúhanú citrónovú kôru.

Postup:

Z mlieka, trochy cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a žĺtka. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Preložíme ho na podložku, nastrúhame do neho Heru a dobre spracujeme. Môžeme párkrát preložiť ako lístkové cesto (zhora nadol, zdola nahor, sprava doľava a zľava doprava). Z cesta hneď robíme koláče alebo záviny s plnkou podľa svojich chutí.

Skryť Vypnúť reklamu

Pani Bukovská radí koláče robiť takto: Lyžicou si treba pripraviť približne rovnaké kôpky cesta (môžu sa aj vykrajovať). Prstami ich roztiahneme a naplníme tvarohovou plnkou (zmiešame tvaroh, vajíčko, vanilkový cukor, citrónovú kôru). Zabalíme do batôžka a spojom dole kladieme na plech vyložený papierom.

Alebo namúčeným pohárom pripravené kôpky roztlačíme, aby nám ostal okraj a do jamky dáme slivkový lekvár, posypeme ho posýpkou (hladká múka, maslo, cukor vypracovať na mrveničku). Použiť môžeme aj orechovú alebo makovú plnku. Do stredu môžeme urobiť jamku a chuť oživiť trochou lekváru a opäť posýpať posýpkou.

Na plechu necháme koláče podkysnúť asi 15-20 minút. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom (ale ide to aj bez neho). Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov Celzia približne 20 minút pekne do ružova.

Skryť Vypnúť reklamu

Z tohto množstva cesta dokážeme urobiť asi 28 koláčov alebo 3 záviny.

Baví vás variť a piecť pre rodinu, priateľov či známych? A máte medzi svojimi obľúbenými aj recepty, s ktorými sa chcete podeliť s našimi čitateľmi a pochváliť sa chutným jedlom či koláčikom? Nuž, táto výzva je určená aj pre vás.

Pošlite nám svoj recept a fotografiu hotovej pochúťky, ktorú ste servírovali na váš bežný či sviatočný stôl. Čaká vás odmena.

e-mail: viera.legerska@petitpress.sk

#MyVasPotrebujeme

Ekonomické dôsledky pandémie ohrozujú aj posledné nezávislé printové médiá v našich mestách a obciach. Patrí medzi ne aj sieť regionálnych týždenníkov MY, ktorá pod touto hlavičkou prevádzkuje 23 platených týždenníkov, 27 spravodajských regionálnych webov a viac ako 50 FB stránok.

Toto všetko už môže byť čoskoro minulosťou, pretože ekonomický útlm nám spôsobil masívny prepad predaja a príjmov. Ak chcete, aby aj vo vašom meste alebo v regióne zostali zachované kritické a nezávislé médiá (noviny a web) a ak chcete, aby vás o práci mesta a života v ňom neinformovali iba mestom financované média, podporte nás. Už aj sumou 4€ mesačne prispievate k tomu, aby sme mohli aj naďalej prinášať aktuálne a pravdivé informácie o živote vo vašom regióne, meste a obci. Vašu podporu teraz potrebujeme viac ako inokedy predtým. Ďakujeme!

Chcem podporiť →

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 029
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 10 661
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 707
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 497
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 010
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 473
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 409
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 273
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 144
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 895
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Trnavská nemocnica prekročila hranicu sto pacientov s koronavírusom

Ide o najväčší počet od začiatku pandémie.

Počet zaočkovaných v Rooseveltovej nemocnici sa blíži k piatim tisícom

Aktuálne evidujú k dnešnému dňu 4 783 zaočkovaných.

Očkovanie proti koronavírusu.

Argumenty ministerstva za zrušenie súdu v Čadci sa vzájomne vylučujú

Z Kysúc vymažú inštitúciu so 160-ročnou históriou.

Okresnú súd v Čadci vymažú zo súdnej mapy.

V martinskej nemocnici očkujú 300 zdravotníkov denne

Kapacitu očkovaných plánujú v najbližších dňoch rozšíriť na 500 očkovaných za deň.

V martinskej nemocnici plánujú v najbližších dňoch očkovať 500 zdravotníkov denne.