Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Klasika: Moravské koláče, ktoré nemajú konkurenciu

Prinášame recept na klasiku, ktorá si našla miesto aj v receptároch dnešných gazdiniek. Do batoha na túru ako stvorené.

(Zdroj: Ilustr.foto: Mária Bukovská)

Ak vás baví pečenie chleba, skúste aj niečo sladké – moravské koláče. Vyzýva vás k tomu pani Mária Bukovská, ktorej mamička pochádzala z Moravy. To ona jej hovorila, že cesto na takéto koláče treba mať v rukách.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, 1,5 dl mlieka, 3 žĺtka, 2 PL cukru. štipku soli, 150 g Hery, 30 g droždia a nastrúhanú citrónovú kôru.

Postup:

Z mlieka, trochy cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a žĺtka. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Preložíme ho na podložku, nastrúhame do neho Heru a dobre spracujeme. Môžeme párkrát preložiť ako lístkové cesto (zhora nadol, zdola nahor, sprava doľava a zľava doprava). Z cesta hneď robíme koláče alebo záviny s plnkou podľa svojich chutí.

Skryť Vypnúť reklamu

Pani Bukovská radí koláče robiť takto: Lyžicou si treba pripraviť približne rovnaké kôpky cesta (môžu sa aj vykrajovať). Prstami ich roztiahneme a naplníme tvarohovou plnkou (zmiešame tvaroh, vajíčko, vanilkový cukor, citrónovú kôru). Zabalíme do batôžka a spojom dole kladieme na plech vyložený papierom.

Alebo namúčeným pohárom pripravené kôpky roztlačíme, aby nám ostal okraj a do jamky dáme slivkový lekvár, posypeme ho posýpkou (hladká múka, maslo, cukor vypracovať na mrveničku). Použiť môžeme aj orechovú alebo makovú plnku. Do stredu môžeme urobiť jamku a chuť oživiť trochou lekváru a opäť posýpať posýpkou.

Na plechu necháme koláče podkysnúť asi 15-20 minút. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom (ale ide to aj bez neho). Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov Celzia približne 20 minút pekne do ružova.

Skryť Vypnúť reklamu

Z tohto množstva cesta dokážeme urobiť asi 28 koláčov alebo 3 záviny.

Baví vás variť a piecť pre rodinu, priateľov či známych? A máte medzi svojimi obľúbenými aj recepty, s ktorými sa chcete podeliť s našimi čitateľmi a pochváliť sa chutným jedlom či koláčikom? Nuž, táto výzva je určená aj pre vás.

Pošlite nám svoj recept a fotografiu hotovej pochúťky, ktorú ste servírovali na váš bežný či sviatočný stôl. Čaká vás odmena.

e-mail: viera.legerska@petitpress.sk

#MyVasPotrebujeme

Ekonomické dôsledky pandémie ohrozujú aj posledné nezávislé printové médiá v našich mestách a obciach. Patrí medzi ne aj sieť regionálnych týždenníkov MY, ktorá pod touto hlavičkou prevádzkuje 23 platených týždenníkov, 27 spravodajských regionálnych webov a viac ako 50 FB stránok.

Toto všetko už môže byť čoskoro minulosťou, pretože ekonomický útlm nám spôsobil masívny prepad predaja a príjmov. Ak chcete, aby aj vo vašom meste alebo v regióne zostali zachované kritické a nezávislé médiá (noviny a web) a ak chcete, aby vás o práci mesta a života v ňom neinformovali iba mestom financované média, podporte nás. Už aj sumou 4€ mesačne prispievate k tomu, aby sme mohli aj naďalej prinášať aktuálne a pravdivé informácie o živote vo vašom regióne, meste a obci. Vašu podporu teraz potrebujeme viac ako inokedy predtým. Ďakujeme!

Chcem podporiť →

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 302
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 986
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 264
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 323
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 211
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 7 974
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 326
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 971
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 690
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 265
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu