Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Klasika: Moravské koláče, ktoré nemajú konkurenciu

Prinášame recept na klasiku, ktorá si našla miesto aj v receptároch dnešných gazdiniek. Do batoha na túru ako stvorené.

(Zdroj: Ilustr.foto: Mária Bukovská)

Ak vás baví pečenie chleba, skúste aj niečo sladké – moravské koláče. Vyzýva vás k tomu pani Mária Bukovská, ktorej mamička pochádzala z Moravy. To ona jej hovorila, že cesto na takéto koláče treba mať v rukách.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, 1,5 dl mlieka, 3 žĺtka, 2 PL cukru. štipku soli, 150 g Hery, 30 g droždia a nastrúhanú citrónovú kôru.

Postup:

Z mlieka, trochy cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a žĺtka. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Preložíme ho na podložku, nastrúhame do neho Heru a dobre spracujeme. Môžeme párkrát preložiť ako lístkové cesto (zhora nadol, zdola nahor, sprava doľava a zľava doprava). Z cesta hneď robíme koláče alebo záviny s plnkou podľa svojich chutí.

Skryť Vypnúť reklamu

Pani Bukovská radí koláče robiť takto: Lyžicou si treba pripraviť približne rovnaké kôpky cesta (môžu sa aj vykrajovať). Prstami ich roztiahneme a naplníme tvarohovou plnkou (zmiešame tvaroh, vajíčko, vanilkový cukor, citrónovú kôru). Zabalíme do batôžka a spojom dole kladieme na plech vyložený papierom.

Alebo namúčeným pohárom pripravené kôpky roztlačíme, aby nám ostal okraj a do jamky dáme slivkový lekvár, posypeme ho posýpkou (hladká múka, maslo, cukor vypracovať na mrveničku). Použiť môžeme aj orechovú alebo makovú plnku. Do stredu môžeme urobiť jamku a chuť oživiť trochou lekváru a opäť posýpať posýpkou.

Na plechu necháme koláče podkysnúť asi 15-20 minút. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom (ale ide to aj bez neho). Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov Celzia približne 20 minút pekne do ružova.

Skryť Vypnúť reklamu

Z tohto množstva cesta dokážeme urobiť asi 28 koláčov alebo 3 záviny.

Baví vás variť a piecť pre rodinu, priateľov či známych? A máte medzi svojimi obľúbenými aj recepty, s ktorými sa chcete podeliť s našimi čitateľmi a pochváliť sa chutným jedlom či koláčikom? Nuž, táto výzva je určená aj pre vás.

Pošlite nám svoj recept a fotografiu hotovej pochúťky, ktorú ste servírovali na váš bežný či sviatočný stôl. Čaká vás odmena.

e-mail: viera.legerska@petitpress.sk

#MyVasPotrebujeme

Ekonomické dôsledky pandémie ohrozujú aj posledné nezávislé printové médiá v našich mestách a obciach. Patrí medzi ne aj sieť regionálnych týždenníkov MY, ktorá pod touto hlavičkou prevádzkuje 23 platených týždenníkov, 27 spravodajských regionálnych webov a viac ako 50 FB stránok.

Toto všetko už môže byť čoskoro minulosťou, pretože ekonomický útlm nám spôsobil masívny prepad predaja a príjmov. Ak chcete, aby aj vo vašom meste alebo v regióne zostali zachované kritické a nezávislé médiá (noviny a web) a ak chcete, aby vás o práci mesta a života v ňom neinformovali iba mestom financované média, podporte nás. Už aj sumou 4€ mesačne prispievate k tomu, aby sme mohli aj naďalej prinášať aktuálne a pravdivé informácie o živote vo vašom regióne, meste a obci. Vašu podporu teraz potrebujeme viac ako inokedy predtým. Ďakujeme!

Chcem podporiť →

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  9. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  10. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  1. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  4. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  5. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 230
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 557
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 636
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 081
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 15 609
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 12 899
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 235
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 529
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 378
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 548
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

FOTO: Jesenná atmosféra v Dolnej Krupej

Pozrite si pekné fotografie z prostredia parku pri miestnom kaštieli.

V Trnave bude pre testovanie na COVID-19 pripravených 55 odberových miest

Mestský úrad v Trnave zverejnil okrem zoznamu odberových miest aj zoznam ulíc, ktoré k týmto miestam pričlenil. Primátor Peter Bročka ľudí prosí, aby prišli na pričlenené odberové miesto.

V Piešťanoch bude 21 odberných miest, pozitívni môžu bývať v kúpeľoch

Odberné miesto na víkendové testovanie na ochorenie COVID-19 zriadilo mesto Piešťany aj v tamojších kúpeľoch pre ubytovaných hostí.

FOTO+ VIDEO: Pätnásťročné dievča predali na sobáš

Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii obvinil štyroch Slovákov zo zločinu obchodovania s ľuďmi.