Pani Eva Konečná je vášnivá zberateľka kuchárskych kníh a starých receptov zo slovenských regiónov. Jeden z takýchto receptov nám poslala. Onedlho budú dozrievať skoré jablká, nuž nech viete, ako ich využiť. Koláč je veľmi chutný vďaka jednej vychytávke, ktorú pani Konečná aj prezradí.
Potrebujeme:
na suché suroviny: 1 hrnček, (250 ml) detskej krupice, 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 balíček prášku do pečiva,
na plnku: 5 jabĺk, mletá škorica podľa chuti,
na polevu: 100 g rozpusteného masla, 1,5 dl mlieka.
Postup: Všetky suché suroviny dobre zmiešame a rozdelíme na tri dieliky. Na hrubo vymastený plech, vysypaný jemne strúhankou, nasypeme jeden diel suchej zmesi, na ňu uložíme vrstvu postrúhaných jabĺk zmiešaných so škoricou. Jablká nastrúhame so šupkou, šťavu nemusíme vytláčať. Vrstvenie zopakujeme, posledná vrstva musí byť suchá.
Maslo zmiešame s mliekom a necháme mierne vychladnúť. Touto zmesou potom polejeme koláč. Popicháme ho vidličkou, aby prešla celou suchou časťou pripraveného koláča. Dávka je na jeden menší plech. Nezľaknite sa, ak koláč bude trochu potopený. Práve to je tá vychytávka, ktorá dodá tejto pochúťke po upečení vláčnosť a výbornú chuť.
Koláč pečieme na 180 stupňoch Celzia asi 45 minút. Po upečení ho necháme dobre vychladnúť a posypeme ho nakoniec práškovým cukrom.
Baví vás variť a piecť pre rodinu, priateľov či známych? A máte medzi svojimi obľúbenými aj recepty, s ktorými sa chcete podeliť s našimi čitateľmi a pochváliť sa chutným jedlom či koláčikom? Nuž, táto výzva je určená aj pre vás.
Pošlite nám svoj recept a fotografiu hotovej pochúťky, ktorú ste servírovali na váš bežný či sviatočný stôl. Čaká vás odmena.
e-mail: viera.legerska@petitpress.sk