Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Recept týždňa: Domáci chlieb

Za ostatné mesiace sa viaceré žienky domáce dali na pečenie chlebíka, žemlí, rožkov. Pani Eva Bukovská z Ružomberka ho pečie roky, do našej rubriky prispela osvedčeným receptom.

(Zdroj: Ilustr.foto: M. Bukovská)

Potrebujeme: 3 šálky hladkej múky T650, 20 g droždie, 1,5 šálky vlažnej vody, 1 KL cukru, 2 KL soli, 2 KL rasce

Postup: Do pol šálky vlažnej vody dáme cukor a rozdrvíme droždie, necháme vzísť kvások. Zatiaľ si preosejeme múku a pridáme do nej vykysnutý kvások, rascu a šálku vody. Vymiesime cesto - je trochu redšie, ale dá sa spracovať na kompaktné nelepivé cesto. Prikryjeme a necháme ho kysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu (možno aj viac). Potom pridáme soľ a cesto opäť premiesime – poprekladáme ho naolejovanou rukou, aby sa soľ zapracovala. Opäť prikryjeme a necháme ďalšiu hodinu kysnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto si potom dáme na múkou posypanú podložku a snažíme sa do kruhu poprekladať, aby sme vytvorili bochník. Preložíme si ho do ošatky, prikryjeme a necháme kysnúť asi 1/2 hod. Opäť neprekáža, ak to bude dlhšie. Čím viac cesto kysne, tým má po upečení viac dierok.

Rúru si zohrejeme na 230 stupňov Celzia, chlebík preložíme na plech s papierom a dáme do rúry. Zároveň do nej vlejeme pol šálky vody, aby sa rúra zaparila a rýchlo zavrieme. Pečieme 20 minút, potom znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ešte 30 minút. Po upečení by mal chlebík dunieť, ak naň zaklopeme odspodu. Potrieme ho vlažnou vodou a necháme vychladnúť... Teda, ak vydržíme.

Poznámka: Múku si môžeme zameniť napríklad za špaldovú alebo miešať s ražnou, celozrnnou, a potom treba prispôsobiť aj množstvo vody lebo každá múka reaguje ináč.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 618
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 220
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 084
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 245
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 059
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 555
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 686
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 120
  9. Po Slovensku na motorke 5 495
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 945
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


33m
Toto najstaršie ihrisko plánujú zrušiť, bude tu lúka s grillmi. Kolotoč ako historický artefakt zostane.

Daniele a muflóny bude možné pozorovať aj z mosta s vyhliadkou. Tam, kde je teraz obora, bude ďalšie detské ihrisko.


12 h
Vizualizácia rekonštrukcie od spoločnosti Natul.

Na rokovací stôl sa vracia aj kontroverzná téma Barín.


11 h
Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania.

Večer sa na ceste medzi Ilavou a Hornou Porubou stala tragická dopravná nehoda.


(tn) 11 h