Potrebujeme: 3 šálky hladkej múky T650, 20 g droždie, 1,5 šálky vlažnej vody, 1 KL cukru, 2 KL soli, 2 KL rasce
Postup: Do pol šálky vlažnej vody dáme cukor a rozdrvíme droždie, necháme vzísť kvások. Zatiaľ si preosejeme múku a pridáme do nej vykysnutý kvások, rascu a šálku vody. Vymiesime cesto - je trochu redšie, ale dá sa spracovať na kompaktné nelepivé cesto. Prikryjeme a necháme ho kysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu (možno aj viac). Potom pridáme soľ a cesto opäť premiesime – poprekladáme ho naolejovanou rukou, aby sa soľ zapracovala. Opäť prikryjeme a necháme ďalšiu hodinu kysnúť.
Cesto si potom dáme na múkou posypanú podložku a snažíme sa do kruhu poprekladať, aby sme vytvorili bochník. Preložíme si ho do ošatky, prikryjeme a necháme kysnúť asi 1/2 hod. Opäť neprekáža, ak to bude dlhšie. Čím viac cesto kysne, tým má po upečení viac dierok.