Pondelok, 27. jún, 2022 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Kemov dom má vraj svojho ducha

Pilsner restaurant U Kemov v Banskej Bystrici bude vítať svojich návštevníkov v inovovanom interiéri.

Interiér reštaurácie U KemovInteriér reštaurácie U Kemov (Zdroj: Archív reštaurácie)

Reštaurácia Pilsner restaurant U Kemov je zameraná na slovenskú, českú aj medzinárodnú kuchyňu s menu vhodným k pivu. Sídli v srdci Banskej Bystrice – na Námestí SNP v Cisárskom dome. Jej majiteľ Martin Repaský, viacnásobný víťaz barmanských súťaží, postavil svoje podnikateľské ambície hodne vysoko. „Naším cieľom je ponúknuť zákazníkom rovnako výborné pivo, ako poznajú v Česku,“ hovorí. Snaží sa ho uskutočniť v prostredí, ktoré má svoj príbeh. Neskorogotický dvojpodlažný dom na Námestí SNP postavili na prelome 15. a 16. storočia. S domom a jeho majiteľmi sa spája veľa historických udalostí. Vari najzaujímavejšia sa týkala cisárskeho generála Antona Caraffu, ktorý sa do histórie zapísal ako vykonávateľ rozsudkov nad prívržencami Tököliho povstania. Jeden z odsúdených Ján Roth sa vykúpil, keď ho za 10 000 toliarov vyhlásili za nevinného. Roth si mučenie pochvaľoval, lebo keď mu bystrickí kati napravili vykĺbené údy, už nikdy netrpel lámkou, ktorá ho predtým trápila. Na prelome 19. a 20. storočia dom vlastnil židovský obchodník s textilom Ignác Keme. Počas okupácie dom skonfiškovali, ale Bystričania ho dodnes poznajú aj ako Kemov dom. Taktiež sa traduje, že duch starého pána Kema sa dodnes prechádza v noci po dome.

SkryťVypnúť reklamu

Zmenili sa na remeselníkov

V poslednej rekonštrukcii z roku 2003 výtvarníci Igor Latta a Jozef Vajs premenili priestory pivnice nevšednými gastronomickými výjavmi na štýlovú reštauráciu.

Dnes má kapacitu minimálne 150 miest a návštevníci si ju veľmi obľúbili.

Často v nej chcú organizovať recepcie, promócie, narodeninové a iné rodinné oslavy, schádzajú sa tu na karoch...

Nútenú prestávku, pod ktorú sa podpísali opatrenia súvisiace s koronakrízou, tu využili na rekonštrukciu a úpravu priestorov.

Čašníci sa na nejaký čas zmenili na stavbárov, maliarov a vedeli sa zručne postaviť aj pred výzvy iných remesiel.

Návštevníci sa vrátia do krajšej reštaurácie

Ani na prípravu jedál celkom nezanevreli.

Jeden človek v reštaurácii vždy varil a druhý porcie podľa objednávok a za prísnych hygienických podmienok rozvážal.

SkryťVypnúť reklamu

Užili si nakrúcanie videí

Iniciatíva PodporSvojPub ich opäť spojila so zákazníkmi. „Užili sme si aj nakrúcanie videí, ktoré iniciatíva priniesla a veríme, že k nám privedú ďalších návštevníkov,“ nádeja sa M. Repaský.

No jedna vec sú verní zákazníci, druhá podpora štátu.

„Privítali by sme, keby sme nemuseli hneď po otvorení prevádzok platiť DPH, odvody. Pandémia zaskočila všetkých a jej načasovanie bolo pre gastrosegment veľmi nešťastné, pretože prvé mesiace v roku sú pre nás vždy slabšie, pokiaľ ide o príjmy. V čase, keď sme už mohli začať zarábať, korona reštaurácie zatvorila. Málokto má dostatočné rezervy na to, aby takúto neočakávanú situáciu vykryl. Najmä, ak viac investuje,“ argumentuje.

Nevie, aké bude leto

Na najbližšie týždne hľadí s pokorou. Nevie predpovedať, aké budú, aké bude leto.

SkryťVypnúť reklamu

„Naši zamestnanci si po dlhšom čase budú musieť opäť navyknúť na rytmus náročnej práce. Budeme dodržiavať hygienické opatrenia a veríme, že aj naši zákazníci budú rovnako zodpovední a že sa vyhneme návratu k prísnym obmedzeniam,“ uzatvára.

POMÔCŤ SVOJMU OBĽÚBENÉMU PODNIKU MÔŽETE AJ VY

Princíp podpory cez iniciatívu Podpor svoj pub jednoduchý. Na webovej stránke www.podporsvojpub.sk sa môžu bezplatne zaregistrovať firmy a podniky poskytujúce gastro služby na Slovensku. Už ich je tam takmer 450. Ak tam nie je tá Tvoja, daj jej vedieť.

Zaregistrované prevádzky sa zobrazia na webe iniciatívy v zozname podnikov, z ktorých si môže každý zákazník vybrať svoju obľúbenú a podporiť ju online kúpou poukazu v hodnote 5 €, 10 €, 20 €, 35 € a 50 €, ktorú využijete na konzumáciu po jeho opätovnom otvorení. Avšak podniku pomôžete už teraz. Prevádzky totiž dostanú financie z poukazov ešte počas obdobia karantény. Vyplácané im budú v plnej výške zakúpených poukážok dvakrát za mesiac, až do skončenia obdobia, dokedy musia byť kvôli nariadeniu vlády uzatvorené.

Iniciatívu #PodporSvojPub, okrem členských pivovarov združenia - HEINEKEN Slovensko, Plzeňský Prazdroj Slovensko a Pivovar Steiger – podporujú ďalší významní výrobcovia dodávatelia do gastro segmentu, konkrétne, BUDIŠ, Coca-Cola, Kofola, Lunys, Mattoni 1873, Staropramen – Slovakia, ST. NICOLAUS. Garanciu nad projektom zároveň prebrali aj sektorové združenia: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd a Potravinárska komora Slovenska.

Viac info na www.podporsvojpub.sk

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Inzercia - Tlačové správy

  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny. Adepti sú jasní
  2. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  3. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  4. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  5. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  8. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  1. Trápia Vás bolesti a únava? Máme skvelé riešenie k vám domov
  2. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  3. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  4. Prešovský Fragaria Cup oslavuje 20 rokov
  5. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  6. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  7. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  8. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 835
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 996
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 7 726
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 985
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 883
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 818
  7. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 2 007
  8. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 1 695
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

S otázkou regulácie sa musí počkať až keď budú známe výsledky sčítania medveďov.

Padli návrhy, aby sa ročne odstrelilo 200-300 jedincov.


25. jún

Ochorenie čriev je závislé od životosprávy i potrebných pomôcok.


7 h
Obnovená prvá parná sauna na Slovensku. Stojí v Šumiaci.

Unikát je možné navštíviť aj so sprievodcom. Najbližšie 1. júla.


8 h
Amfiteáter sa zaplnil do posledného miestečka.

Jedinečné Goralské slávnosti otvorili svoje brány v Skalitom už po 31. krát.


10 h

Blogy SME

  1. Lórant Kulík: Umenie: V bývalej likérke prezentujú študenti spektrum umeleckej a vedeckovýskumnej činnosti Fakulty umení TUKE v Košiciach
  2. Michael Achberger: Plávanie vs chudnutie: aká je pravda?
  3. Vladimír Krátky: Lebo Fico - sa stále ešte dá ,
  4. Jozef Sitko: Bude Slovensko krajinou nikoho?
  5. Blanka Ulaherová: V krajine Vandalov
  6. Andrea Vörösová: Bude každý druhý človek autista?
  7. Štefan Vidlár: Nedeľné minizamyslenie sa
  8. Irena Šimuneková: Rozhľadne Poľana a Žalostina.
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 972
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 256
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 211
  4. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 896
  5. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 821
  6. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 539
  7. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 4 590
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 2 882
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Blogy SME

  1. Lórant Kulík: Umenie: V bývalej likérke prezentujú študenti spektrum umeleckej a vedeckovýskumnej činnosti Fakulty umení TUKE v Košiciach
  2. Michael Achberger: Plávanie vs chudnutie: aká je pravda?
  3. Vladimír Krátky: Lebo Fico - sa stále ešte dá ,
  4. Jozef Sitko: Bude Slovensko krajinou nikoho?
  5. Blanka Ulaherová: V krajine Vandalov
  6. Andrea Vörösová: Bude každý druhý človek autista?
  7. Štefan Vidlár: Nedeľné minizamyslenie sa
  8. Irena Šimuneková: Rozhľadne Poľana a Žalostina.
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 972
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 256
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 211
  4. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 896
  5. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 821
  6. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 539
  7. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 4 590
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 2 882
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťZatvoriť reklamu