Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Kemov dom má vraj svojho ducha

Pilsner restaurant U Kemov v Banskej Bystrici bude vítať svojich návštevníkov v inovovanom interiéri.

Interiér reštaurácie U KemovInteriér reštaurácie U Kemov (Zdroj: Archív reštaurácie)

Reštaurácia Pilsner restaurant U Kemov je zameraná na slovenskú, českú aj medzinárodnú kuchyňu s menu vhodným k pivu. Sídli v srdci Banskej Bystrice – na Námestí SNP v Cisárskom dome. Jej majiteľ Martin Repaský, viacnásobný víťaz barmanských súťaží, postavil svoje podnikateľské ambície hodne vysoko. „Naším cieľom je ponúknuť zákazníkom rovnako výborné pivo, ako poznajú v Česku,“ hovorí. Snaží sa ho uskutočniť v prostredí, ktoré má svoj príbeh. Neskorogotický dvojpodlažný dom na Námestí SNP postavili na prelome 15. a 16. storočia. S domom a jeho majiteľmi sa spája veľa historických udalostí. Vari najzaujímavejšia sa týkala cisárskeho generála Antona Caraffu, ktorý sa do histórie zapísal ako vykonávateľ rozsudkov nad prívržencami Tököliho povstania. Jeden z odsúdených Ján Roth sa vykúpil, keď ho za 10 000 toliarov vyhlásili za nevinného. Roth si mučenie pochvaľoval, lebo keď mu bystrickí kati napravili vykĺbené údy, už nikdy netrpel lámkou, ktorá ho predtým trápila. Na prelome 19. a 20. storočia dom vlastnil židovský obchodník s textilom Ignác Keme. Počas okupácie dom skonfiškovali, ale Bystričania ho dodnes poznajú aj ako Kemov dom. Taktiež sa traduje, že duch starého pána Kema sa dodnes prechádza v noci po dome.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmenili sa na remeselníkov

V poslednej rekonštrukcii z roku 2003 výtvarníci Igor Latta a Jozef Vajs premenili priestory pivnice nevšednými gastronomickými výjavmi na štýlovú reštauráciu.

Dnes má kapacitu minimálne 150 miest a návštevníci si ju veľmi obľúbili.

Často v nej chcú organizovať recepcie, promócie, narodeninové a iné rodinné oslavy, schádzajú sa tu na karoch...

Nútenú prestávku, pod ktorú sa podpísali opatrenia súvisiace s koronakrízou, tu využili na rekonštrukciu a úpravu priestorov.

Čašníci sa na nejaký čas zmenili na stavbárov, maliarov a vedeli sa zručne postaviť aj pred výzvy iných remesiel.

Návštevníci sa vrátia do krajšej reštaurácie

Ani na prípravu jedál celkom nezanevreli.

Jeden človek v reštaurácii vždy varil a druhý porcie podľa objednávok a za prísnych hygienických podmienok rozvážal.

Skryť Vypnúť reklamu

Užili si nakrúcanie videí

Iniciatíva PodporSvojPub ich opäť spojila so zákazníkmi. „Užili sme si aj nakrúcanie videí, ktoré iniciatíva priniesla a veríme, že k nám privedú ďalších návštevníkov,“ nádeja sa M. Repaský.

No jedna vec sú verní zákazníci, druhá podpora štátu.

„Privítali by sme, keby sme nemuseli hneď po otvorení prevádzok platiť DPH, odvody. Pandémia zaskočila všetkých a jej načasovanie bolo pre gastrosegment veľmi nešťastné, pretože prvé mesiace v roku sú pre nás vždy slabšie, pokiaľ ide o príjmy. V čase, keď sme už mohli začať zarábať, korona reštaurácie zatvorila. Málokto má dostatočné rezervy na to, aby takúto neočakávanú situáciu vykryl. Najmä, ak viac investuje,“ argumentuje.

Nevie, aké bude leto

Na najbližšie týždne hľadí s pokorou. Nevie predpovedať, aké budú, aké bude leto.

Skryť Vypnúť reklamu

„Naši zamestnanci si po dlhšom čase budú musieť opäť navyknúť na rytmus náročnej práce. Budeme dodržiavať hygienické opatrenia a veríme, že aj naši zákazníci budú rovnako zodpovední a že sa vyhneme návratu k prísnym obmedzeniam,“ uzatvára.

POMÔCŤ SVOJMU OBĽÚBENÉMU PODNIKU MÔŽETE AJ VY

Princíp podpory cez iniciatívu Podpor svoj pub jednoduchý. Na webovej stránke www.podporsvojpub.sk sa môžu bezplatne zaregistrovať firmy a podniky poskytujúce gastro služby na Slovensku. Už ich je tam takmer 450. Ak tam nie je tá Tvoja, daj jej vedieť.

Zaregistrované prevádzky sa zobrazia na webe iniciatívy v zozname podnikov, z ktorých si môže každý zákazník vybrať svoju obľúbenú a podporiť ju online kúpou poukazu v hodnote 5 €, 10 €, 20 €, 35 € a 50 €, ktorú využijete na konzumáciu po jeho opätovnom otvorení. Avšak podniku pomôžete už teraz. Prevádzky totiž dostanú financie z poukazov ešte počas obdobia karantény. Vyplácané im budú v plnej výške zakúpených poukážok dvakrát za mesiac, až do skončenia obdobia, dokedy musia byť kvôli nariadeniu vlády uzatvorené.

Iniciatívu #PodporSvojPub, okrem členských pivovarov združenia - HEINEKEN Slovensko, Plzeňský Prazdroj Slovensko a Pivovar Steiger – podporujú ďalší významní výrobcovia dodávatelia do gastro segmentu, konkrétne, BUDIŠ, Coca-Cola, Kofola, Lunys, Mattoni 1873, Staropramen – Slovakia, ST. NICOLAUS. Garanciu nad projektom zároveň prebrali aj sektorové združenia: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd a Potravinárska komora Slovenska.

Viac info na www.podporsvojpub.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 443
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 772
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 014
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 194
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 986
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 621
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 842
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 757
  9. Po Slovensku na motorke 5 460
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 903
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Toto najstaršie ihrisko plánujú zrušiť, bude tu lúka s grillmi. Kolotoč ako historický artefakt zostane.

Daniele a muflóny bude možné pozorovať aj z mosta s vyhliadkou. Tam, kde je teraz obora, bude ďalšie detské ihrisko.


11 h
Vizualizácia rekonštrukcie od spoločnosti Natul.

Na rokovací stôl sa vracia aj kontroverzná téma Barín.


10 h
Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania.

Večer sa na ceste medzi Ilavou a Hornou Porubou stala tragická dopravná nehoda.


(tn) 10 h
V utorok skolabovalo 46 ľudí.

Slovensko čaká prvé tohtoročné a pravdepodobne aj pomerne výrazné obdobie horúčav. Môže sa zaradiť medzi najteplejšie takéto periódy v období mesiaca jún.


TASR 12 h