Bufet U starého bicykla: Dá sa to aj bez pomoci štátu

Bufet U starého bicykla v Devínskej Novej Vsi je rodinným podnikom. S nástrahami koronakrízy si poradili. Bez pomoci štátu.

U starého bicykla.U starého bicykla. (Zdroj: Archív: MV)

„Sme rodinný podnik, ktorý sa nachádza v extraviláne Bratislavy,“ opisuje jeho majiteľ Milan Vykydal. „Hovoríme, že „na konci sveta“, v akomsi stredobode medzi Devínskou Novou Vsou, Stupavou, Vysokou pri Morave a Zohorom. Toto umiestnenie, na obľúbenej trase cyklistov a výletníkov, má korene v roku 2002. Moji rodičia Stanislav a Iveta dostali nápad, že doslova na zelenej lúke založia pojazdný bufet tvorený karavanom. Dnes sa podobné prevádzky nazývajú food truckmi. “ Bufet sa stal veľmi obľúbeným, bola to oáza pre cyklistov a turistov. M. Vykydal v tom čase tiež fungoval v gastrobiznise v rôznych reštauráciách na rôznych pozíciách. Jeho rodičia, ako opisuje, v roku 2008 cítili, že prevádzkovať bufet s láskou a poctivo, stojí mnoho energie a tej už nemali nazvyš. „Tak som pub U starého bicykla prevzal s manželkou.“ Zámerom nového majiteľa bolo a je ponúkať ľuďom kvalitné, poctivé jedlo. Okrem viacerých druhov piva, nealko nápojov či vlastných limonád z čerstvého ovocia sa tu špecializujú na jedlá z grilu. V ponuke majú vždy rebierka s podtitulom „najlepšie rebro za mestom“, grilované bravčové koleno, nakladané syry, utopence. Medzi obľúbené patrí plzenský guláš či club sandwich. Ide o jedlá, ktoré sú jednoduché a dajú sa pripraviť z čerstvých surovín.

SkryťVypnúť reklamu

Koronakríza aj im preškrtla plány. Sezóna, ktorá prichádza s dňami, kedy ľudia sadnú na bicykle, sa ani nerozbehla. „Keď to prišlo, moja žena Nikol mi hovorí, „budeme musieť zavrieť“. Nevedel som si to predstaviť,“ vracia sa k začiatkom koronakrízy.

Prepadať skepse nemalo zmysel

Najhoršie podľa neho je počas krízy prepadať skepse a negatívnemu mysleniu. „Snažili sme sa byť pozitívni a povedali sme si, že musíme zamakať. Začali sme s rozvážaním jedla. Pomohlo, že máme verných zákazníkov a U starého bicykla je pre nich podnik s dušou, neváhali podporiť nás objednávkami. Neskôr sme výdaj jedla presmerovali do výdajného okienka,“ opísal nám M. Vykydal.

Nad vodou sa udržali

Nad vodou sa udržali, podnikanie počas korony zabezpečilo aspoň platenie účtov. No sú na nule. A to všetko bez pomoci štátu. Keďže nemajú stálych zamestnancov, nemohli žiadať o kompenzáciu.

SkryťVypnúť reklamu

Od utorka 5. mája platia uvoľnené opatrenia. M. Vykydal pripravuje sprístupnenie veľkej terasy, pokračuje v plánoch spred krízy – bude dbať na rozostupy, hygienu. Je rád, že vznikla Iniciatívy PodporSvojPub a páči sa mu aj iniciatíva, ktorá umožňuje výmenu sortimentu medzi podnikateľmi, aby si navzájom pomohli v jeho predaji.

POMÔCŤ SVOJMU OBĽÚBENÉMU PODNIKU MÔŽETE AJ VY

Princíp podpory cez iniciatívu Podpor svoj pub jednoduchý. Na webovej stránke www.podporsvojpub.sk sa môžu bezplatne zaregistrovať firmy a podniky poskytujúce gastro služby na Slovensku. Už ich je tam takmer 450. Ak tam nie je tá Tvoja, daj jej vedieť.

Zaregistrované prevádzky sa zobrazia na webe iniciatívy v zozname podnikov, z ktorých si môže každý zákazník vybrať svoju obľúbenú a podporiť ju online kúpou poukazu v hodnote 5 €, 10 €, 20 €, 35 € a 50 €, ktorú využijete na konzumáciu po jeho opätovnom otvorení. Avšak podniku pomôžete už teraz. Prevádzky totiž dostanú financie z poukazov ešte počas obdobia karantény. Vyplácané im budú v plnej výške zakúpených poukážok dvakrát za mesiac, až do skončenia obdobia, dokedy musia byť kvôli nariadeniu vlády uzatvorené.

SkryťVypnúť reklamu

Iniciatívu #PodporSvojPub, okrem členských pivovarov združenia - HEINEKEN Slovensko, Plzeňský Prazdroj Slovensko a Pivovar Steiger – podporujú ďalší významní výrobcovia dodávatelia do gastro segmentu, konkrétne, BUDIŠ, Coca-Cola, Kofola, Lunys, Mattoni 1873, Staropramen – Slovakia, ST. NICOLAUS. Garanciu nad projektom zároveň prebrali aj sektorové združenia: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd a Potravinárska komora Slovenska.

Viac info na www.podporsvojpub.sk

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 450
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 075
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 531
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 868
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 641
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu