Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Bufet U starého bicykla: Dá sa to aj bez pomoci štátu

Bufet U starého bicykla v Devínskej Novej Vsi je rodinným podnikom. S nástrahami koronakrízy si poradili. Bez pomoci štátu.

U starého bicykla.U starého bicykla. (Zdroj: Archív: MV)

„Sme rodinný podnik, ktorý sa nachádza v extraviláne Bratislavy,“ opisuje jeho majiteľ Milan Vykydal. „Hovoríme, že „na konci sveta“, v akomsi stredobode medzi Devínskou Novou Vsou, Stupavou, Vysokou pri Morave a Zohorom. Toto umiestnenie, na obľúbenej trase cyklistov a výletníkov, má korene v roku 2002. Moji rodičia Stanislav a Iveta dostali nápad, že doslova na zelenej lúke založia pojazdný bufet tvorený karavanom. Dnes sa podobné prevádzky nazývajú food truckmi. “ Bufet sa stal veľmi obľúbeným, bola to oáza pre cyklistov a turistov. M. Vykydal v tom čase tiež fungoval v gastrobiznise v rôznych reštauráciách na rôznych pozíciách. Jeho rodičia, ako opisuje, v roku 2008 cítili, že prevádzkovať bufet s láskou a poctivo, stojí mnoho energie a tej už nemali nazvyš. „Tak som pub U starého bicykla prevzal s manželkou.“ Zámerom nového majiteľa bolo a je ponúkať ľuďom kvalitné, poctivé jedlo. Okrem viacerých druhov piva, nealko nápojov či vlastných limonád z čerstvého ovocia sa tu špecializujú na jedlá z grilu. V ponuke majú vždy rebierka s podtitulom „najlepšie rebro za mestom“, grilované bravčové koleno, nakladané syry, utopence. Medzi obľúbené patrí plzenský guláš či club sandwich. Ide o jedlá, ktoré sú jednoduché a dajú sa pripraviť z čerstvých surovín.

Skryť Vypnúť reklamu

Koronakríza aj im preškrtla plány. Sezóna, ktorá prichádza s dňami, kedy ľudia sadnú na bicykle, sa ani nerozbehla. „Keď to prišlo, moja žena Nikol mi hovorí, „budeme musieť zavrieť“. Nevedel som si to predstaviť,“ vracia sa k začiatkom koronakrízy.

Prepadať skepse nemalo zmysel

Najhoršie podľa neho je počas krízy prepadať skepse a negatívnemu mysleniu. „Snažili sme sa byť pozitívni a povedali sme si, že musíme zamakať. Začali sme s rozvážaním jedla. Pomohlo, že máme verných zákazníkov a U starého bicykla je pre nich podnik s dušou, neváhali podporiť nás objednávkami. Neskôr sme výdaj jedla presmerovali do výdajného okienka,“ opísal nám M. Vykydal.

Nad vodou sa udržali

Nad vodou sa udržali, podnikanie počas korony zabezpečilo aspoň platenie účtov. No sú na nule. A to všetko bez pomoci štátu. Keďže nemajú stálych zamestnancov, nemohli žiadať o kompenzáciu.

Skryť Vypnúť reklamu

Od utorka 5. mája platia uvoľnené opatrenia. M. Vykydal pripravuje sprístupnenie veľkej terasy, pokračuje v plánoch spred krízy – bude dbať na rozostupy, hygienu. Je rád, že vznikla Iniciatívy PodporSvojPub a páči sa mu aj iniciatíva, ktorá umožňuje výmenu sortimentu medzi podnikateľmi, aby si navzájom pomohli v jeho predaji.

POMÔCŤ SVOJMU OBĽÚBENÉMU PODNIKU MÔŽETE AJ VY

Princíp podpory cez iniciatívu Podpor svoj pub jednoduchý. Na webovej stránke www.podporsvojpub.sk sa môžu bezplatne zaregistrovať firmy a podniky poskytujúce gastro služby na Slovensku. Už ich je tam takmer 450. Ak tam nie je tá Tvoja, daj jej vedieť.

Zaregistrované prevádzky sa zobrazia na webe iniciatívy v zozname podnikov, z ktorých si môže každý zákazník vybrať svoju obľúbenú a podporiť ju online kúpou poukazu v hodnote 5 €, 10 €, 20 €, 35 € a 50 €, ktorú využijete na konzumáciu po jeho opätovnom otvorení. Avšak podniku pomôžete už teraz. Prevádzky totiž dostanú financie z poukazov ešte počas obdobia karantény. Vyplácané im budú v plnej výške zakúpených poukážok dvakrát za mesiac, až do skončenia obdobia, dokedy musia byť kvôli nariadeniu vlády uzatvorené.

Skryť Vypnúť reklamu

Iniciatívu #PodporSvojPub, okrem členských pivovarov združenia - HEINEKEN Slovensko, Plzeňský Prazdroj Slovensko a Pivovar Steiger – podporujú ďalší významní výrobcovia dodávatelia do gastro segmentu, konkrétne, BUDIŠ, Coca-Cola, Kofola, Lunys, Mattoni 1873, Staropramen – Slovakia, ST. NICOLAUS. Garanciu nad projektom zároveň prebrali aj sektorové združenia: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd a Potravinárska komora Slovenska.

Viac info na www.podporsvojpub.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 579
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 388
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 075
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 237
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 050
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 577
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 730
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 286
  9. Po Slovensku na motorke 5 482
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Toto najstaršie ihrisko plánujú zrušiť, bude tu lúka s grillmi. Kolotoč ako historický artefakt zostane.

Daniele a muflóny bude možné pozorovať aj z mosta s vyhliadkou. Tam, kde je teraz obora, bude ďalšie detské ihrisko.


12 h
Vizualizácia rekonštrukcie od spoločnosti Natul.

Na rokovací stôl sa vracia aj kontroverzná téma Barín.


10 h
Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania.

Večer sa na ceste medzi Ilavou a Hornou Porubou stala tragická dopravná nehoda.


(tn) 11 h
V utorok skolabovalo 46 ľudí.

Slovensko čaká prvé tohtoročné a pravdepodobne aj pomerne výrazné obdobie horúčav. Môže sa zaradiť medzi najteplejšie takéto periódy v období mesiaca jún.


TASR 13 h