Vlastný kvások, zdravý púpavový "med" i bábovky - tak varíme dnes

Jednoducho, lacno a chutne - tak sa dnes varí v domácnostiach. Peňazí nie ja nazvyš, a tak siahame aj po receptoch a tipoch od babičky.

Pagáčiky bez kysnutia.Pagáčiky bez kysnutia. (Zdroj: Foto: Silvia Murínová)

Dnešné recepty pochádzajú od Silvie Murínovej z Trakovíc pri Trnave. Už viac ako desať rokov vedie v miestnom Súkromnom centre voľného času aj Klub Vareška. S asi tridsiatkou detí pečie rôzne sladké i slané koláčiky a pečivo a uverejňuje ich na blogu. A keďže s malými pekármi chcela zostať v kontakte aj počas koronaepidémie „pečie“ s nimi online a na blogu uverejňuje nielen recepty, ale aj fotopostup z prípravy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakové šúľance s makom

Potrebujeme: 600 g zemiakov uvarených v šupke, 240 g polohrubej múky, štipku soli, jedno celé vajíčko.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame. Pridáme múku, vajce a veľkú štipku soli. Vypracujeme cesto. Ak sa lepí, opatrne dosýpame múku, jej množstvo závisí od kvality zemiakov. Z cesta odoberieme väčší kus a vyvaľkáme ho na zľahka
pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. Šúľok cesta pokrájame nožom na 1 cm široké kúsky. A krájame ďalšie šúlky. Každý kúsok potom vezmeme medzi dlane a "pošúľame". V hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli. Keď zovrie, vhadzujeme do nej šúľance. Sú hotové, ak vyplávajú na povrch. Vyberáme ich dierovanou vareškou a necháme odkvapkať. V hrnčeku roztopíme maslo (použiť môžeme aj bravčovú masť). Pridáme mak rozmiešaný s cukrom. A je hotovo.

SkryťVypnúť reklamu

Ako si „vychováme“ kvások

Ak chceme piecť kváskový chlebík alebo pečivo, musíme mať kvások. Môžeme si ho vypýtať, alebo „vychovať“ doma. Na založenie kvásku potrebujeme ražnú hladkú múku, vodu a pohár na zaváraniny s viečkom. Môžeme použiť aj hladkú chlebovú múku, kvásku sa bude dariť.

Postup:

1. deň – Ráno dáme do pohára 1 PL lyžicu múky a 2 PL vody a premiešame. Na pohár položíme viečko (fľašu nezatvárame) a necháme stáť na kuchynskej linke, večer pridáme znova 1 PL múky, 2 PL vody, zamiešame, pohár prikryjeme a necháme na linke.

2. a 3. deň – Postupujeme rovnako ako prvý deň – ráno i večer 1 PL múky a 2 PL vody, kvások je celý čas na linke, pohár nezaskrutkujeme.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C6UMB na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. V Malackách vybudovali čajové impérium
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  6. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  7. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  8. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  1. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  2. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  3. V Malackách vybudovali čajové impérium
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  6. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  7. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 506
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 134
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 8 517
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 7 505
  5. Ľuboš Fellner otvorene 5 144
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 416
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 268
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 745
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Juraj Droppa: Malé konštrukčné chyby v školskej reforme
  2. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  3. Michal Dolňan: Keď generálny prokurátor odkazuje predsedovi vlády, ktorý odkázal jemu...
  4. Miroslav Daniš: Parlamentná demokracia ? ZABUDNITE !!!
  5. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 10
  6. Štefan Šturdzík: Fico zaútočil a vie prečo a kedy. Načasovanie nieje náhodné.
  7. Filip Svetlošák: Voda meniaca krajinu
  8. Jozef Huljak: 17 sekúnd vs. 12 minút
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 103 481
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 21 934
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 14 315
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 502
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 100
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 956
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 929
  8. Miroslav Daniš: Štát sme MY, nie vy, súdružky a súdruhovia ! 4 065
  1. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  2. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  3. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  4. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  5. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  6. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  7. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  8. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
SkryťZatvoriť reklamu