Vlastný kvások, zdravý púpavový "med" i bábovky - tak varíme dnes

Jednoducho, lacno a chutne - tak sa dnes varí v domácnostiach. Peňazí nie ja nazvyš, a tak siahame aj po receptoch a tipoch od babičky.

Pagáčiky bez kysnutia.Pagáčiky bez kysnutia. (Zdroj: Foto: Silvia Murínová)

Dnešné recepty pochádzajú od Silvie Murínovej z Trakovíc pri Trnave. Už viac ako desať rokov vedie v miestnom Súkromnom centre voľného času aj Klub Vareška. S asi tridsiatkou detí pečie rôzne sladké i slané koláčiky a pečivo a uverejňuje ich na blogu. A keďže s malými pekármi chcela zostať v kontakte aj počas koronaepidémie „pečie“ s nimi online a na blogu uverejňuje nielen recepty, ale aj fotopostup z prípravy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakové šúľance s makom

Potrebujeme: 600 g zemiakov uvarených v šupke, 240 g polohrubej múky, štipku soli, jedno celé vajíčko.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame. Pridáme múku, vajce a veľkú štipku soli. Vypracujeme cesto. Ak sa lepí, opatrne dosýpame múku, jej množstvo závisí od kvality zemiakov. Z cesta odoberieme väčší kus a vyvaľkáme ho na zľahka
pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. Šúľok cesta pokrájame nožom na 1 cm široké kúsky. A krájame ďalšie šúlky. Každý kúsok potom vezmeme medzi dlane a "pošúľame". V hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli. Keď zovrie, vhadzujeme do nej šúľance. Sú hotové, ak vyplávajú na povrch. Vyberáme ich dierovanou vareškou a necháme odkvapkať. V hrnčeku roztopíme maslo (použiť môžeme aj bravčovú masť). Pridáme mak rozmiešaný s cukrom. A je hotovo.

SkryťVypnúť reklamu

Ako si „vychováme“ kvások

Ak chceme piecť kváskový chlebík alebo pečivo, musíme mať kvások. Môžeme si ho vypýtať, alebo „vychovať“ doma. Na založenie kvásku potrebujeme ražnú hladkú múku, vodu a pohár na zaváraniny s viečkom. Môžeme použiť aj hladkú chlebovú múku, kvásku sa bude dariť.

Postup:

1. deň – Ráno dáme do pohára 1 PL lyžicu múky a 2 PL vody a premiešame. Na pohár položíme viečko (fľašu nezatvárame) a necháme stáť na kuchynskej linke, večer pridáme znova 1 PL múky, 2 PL vody, zamiešame, pohár prikryjeme a necháme na linke.

2. a 3. deň – Postupujeme rovnako ako prvý deň – ráno i večer 1 PL múky a 2 PL vody, kvások je celý čas na linke, pohár nezaskrutkujeme.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C6UMB na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 14 444
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 10 998
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 777
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 940
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 4 662
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 919
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 889
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 2 609
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Rado Surovka: Hurá, zvíťazili sme !
  2. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru
  3. Irena Šimuneková: Pohorie Tríbeč vo farbách jesene - Oselný vrch
  4. Martin Fronk: Kráľovské sny pod hviezdami: Romantika Matyášovho paláca vo Vyšehrade
  5. Štefan Šturdzík: " Gang " proruských motorkárov a Bombic Smeru neprekážajú. No nadácia Zastavme korupciu , im pije krv.
  6. Irena Šimuneková: Haluzice a okolie – miesto, kde sa história stretáva s prírodou
  7. Iveta Bakitová: Riga - elegantná dáma so severským šarmom v predvianočnom čase
  8. Adam Austera: iPhone 17 vyniesol Apple k novým rekoerdom. Prekoná firma magickú hranicu 4 biliónov dolárov?
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 14 511
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 754
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 047
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 042
  5. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 517
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 441
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 4 942
  8. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 066
  1. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  2. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  3. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  4. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  8. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
SkryťZatvoriť reklamu