Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Vlastný kvások, zdravý púpavový "med" i bábovky - tak varíme dnes

Jednoducho, lacno a chutne - tak sa dnes varí v domácnostiach. Peňazí nie ja nazvyš, a tak siahame aj po receptoch a tipoch od babičky.

Pagáčiky bez kysnutia.Pagáčiky bez kysnutia. (Zdroj: Foto: Silvia Murínová)

Dnešné recepty pochádzajú od Silvie Murínovej z Trakovíc pri Trnave. Už viac ako desať rokov vedie v miestnom Súkromnom centre voľného času aj Klub Vareška. S asi tridsiatkou detí pečie rôzne sladké i slané koláčiky a pečivo a uverejňuje ich na blogu. A keďže s malými pekármi chcela zostať v kontakte aj počas koronaepidémie „pečie“ s nimi online a na blogu uverejňuje nielen recepty, ale aj fotopostup z prípravy.

Zemiakové šúľance s makom

Potrebujeme: 600 g zemiakov uvarených v šupke, 240 g polohrubej múky, štipku soli, jedno celé vajíčko.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame. Pridáme múku, vajce a veľkú štipku soli. Vypracujeme cesto. Ak sa lepí, opatrne dosýpame múku, jej množstvo závisí od kvality zemiakov. Z cesta odoberieme väčší kus a vyvaľkáme ho na zľahka
pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. Šúľok cesta pokrájame nožom na 1 cm široké kúsky. A krájame ďalšie šúlky. Každý kúsok potom vezmeme medzi dlane a "pošúľame". V hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli. Keď zovrie, vhadzujeme do nej šúľance. Sú hotové, ak vyplávajú na povrch. Vyberáme ich dierovanou vareškou a necháme odkvapkať. V hrnčeku roztopíme maslo (použiť môžeme aj bravčovú masť). Pridáme mak rozmiešaný s cukrom. A je hotovo.

SkryťVypnúť reklamu

Ako si „vychováme“ kvások

Ak chceme piecť kváskový chlebík alebo pečivo, musíme mať kvások. Môžeme si ho vypýtať, alebo „vychovať“ doma. Na založenie kvásku potrebujeme ražnú hladkú múku, vodu a pohár na zaváraniny s viečkom. Môžeme použiť aj hladkú chlebovú múku, kvásku sa bude dariť.

Postup:

1. deň – Ráno dáme do pohára 1 PL lyžicu múky a 2 PL vody a premiešame. Na pohár položíme viečko (fľašu nezatvárame) a necháme stáť na kuchynskej linke, večer pridáme znova 1 PL múky, 2 PL vody, zamiešame, pohár prikryjeme a necháme na linke.

2. a 3. deň – Postupujeme rovnako ako prvý deň – ráno i večer 1 PL múky a 2 PL vody, kvások je celý čas na linke, pohár nezaskrutkujeme.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6UMB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6UMB na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 522
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 542
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 037
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 210
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 018
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 580
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 779
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 490
  9. Po Slovensku na motorke 5 474
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 917
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Toto najstaršie ihrisko plánujú zrušiť, bude tu lúka s grillmi. Kolotoč ako historický artefakt zostane.

Daniele a muflóny bude možné pozorovať aj z mosta s vyhliadkou. Tam, kde je teraz obora, bude ďalšie detské ihrisko.


12 h
Vizualizácia rekonštrukcie od spoločnosti Natul.

Na rokovací stôl sa vracia aj kontroverzná téma Barín.


10 h
Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania.

Večer sa na ceste medzi Ilavou a Hornou Porubou stala tragická dopravná nehoda.


(tn) 11 h
V utorok skolabovalo 46 ľudí.

Slovensko čaká prvé tohtoročné a pravdepodobne aj pomerne výrazné obdobie horúčav. Môže sa zaradiť medzi najteplejšie takéto periódy v období mesiaca jún.


TASR 13 h