Vlastný kvások, zdravý púpavový "med" i bábovky - tak varíme dnes

Jednoducho, lacno a chutne - tak sa dnes varí v domácnostiach. Peňazí nie ja nazvyš, a tak siahame aj po receptoch a tipoch od babičky.

Pagáčiky bez kysnutia.Pagáčiky bez kysnutia. (Zdroj: Foto: Silvia Murínová)

Dnešné recepty pochádzajú od Silvie Murínovej z Trakovíc pri Trnave. Už viac ako desať rokov vedie v miestnom Súkromnom centre voľného času aj Klub Vareška. S asi tridsiatkou detí pečie rôzne sladké i slané koláčiky a pečivo a uverejňuje ich na blogu. A keďže s malými pekármi chcela zostať v kontakte aj počas koronaepidémie „pečie“ s nimi online a na blogu uverejňuje nielen recepty, ale aj fotopostup z prípravy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakové šúľance s makom

Potrebujeme: 600 g zemiakov uvarených v šupke, 240 g polohrubej múky, štipku soli, jedno celé vajíčko.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame. Pridáme múku, vajce a veľkú štipku soli. Vypracujeme cesto. Ak sa lepí, opatrne dosýpame múku, jej množstvo závisí od kvality zemiakov. Z cesta odoberieme väčší kus a vyvaľkáme ho na zľahka
pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. Šúľok cesta pokrájame nožom na 1 cm široké kúsky. A krájame ďalšie šúlky. Každý kúsok potom vezmeme medzi dlane a "pošúľame". V hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli. Keď zovrie, vhadzujeme do nej šúľance. Sú hotové, ak vyplávajú na povrch. Vyberáme ich dierovanou vareškou a necháme odkvapkať. V hrnčeku roztopíme maslo (použiť môžeme aj bravčovú masť). Pridáme mak rozmiešaný s cukrom. A je hotovo.

SkryťVypnúť reklamu

Ako si „vychováme“ kvások

Ak chceme piecť kváskový chlebík alebo pečivo, musíme mať kvások. Môžeme si ho vypýtať, alebo „vychovať“ doma. Na založenie kvásku potrebujeme ražnú hladkú múku, vodu a pohár na zaváraniny s viečkom. Môžeme použiť aj hladkú chlebovú múku, kvásku sa bude dariť.

Postup:

1. deň – Ráno dáme do pohára 1 PL lyžicu múky a 2 PL vody a premiešame. Na pohár položíme viečko (fľašu nezatvárame) a necháme stáť na kuchynskej linke, večer pridáme znova 1 PL múky, 2 PL vody, zamiešame, pohár prikryjeme a necháme na linke.

2. a 3. deň – Postupujeme rovnako ako prvý deň – ráno i večer 1 PL múky a 2 PL vody, kvások je celý čas na linke, pohár nezaskrutkujeme.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C6UMB na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 450
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 075
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 531
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 868
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 641
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu