Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Recepty: Lacno, rýchlo, sýto - tak varíme dnes

Koronavírus zatvoril doma celé rodiny. A tie treba nasýtiť. Rýchlo, lacno, chutne – a najmä z toho, čo dom dal. Na výzvu týždenníkov MY ste sa podelili o vaše rodinné recepty, nápady na spracovanie surovín a potravín. Môžete sa v kuchyni inšpirovať.

(Zdroj: Foto: Mária Bukovská)

Dnes som uvarila lacný, sýty a rýchly obed, píše Viera Darivčaková. Dodáva, že sa stretol s dobrým ohlasom.

Cestoviny so zeleninou

Potrebujeme:

Rôznu zeleninu, pór alebo cibuľku, olej, cesnak, soľ, čierne korenie, kari korenie, cestoviny

Postup:

Na oleji (uprednostniť treba olivový, alebo iný, ktorý je poruke) krátko orestujeme na krúžky nakrájaný pór (dobrá je aj cibuľa, ešte lepšia jarná), pridáme roztlačený alebo nakrájaný cesnak, na hrubom strúhadle nastrúhaný väčší petržlen, väčšiu mrkvu (pomer záleží na tom, kto čo má rad), pridáme soľ, čierne korenie a kari korenie (ale môže byť aj iné podľa chuti v rodine). Krátko všetko orestujem, pridám k tomu uvarené cestoviny – ja uprednostňujem dlhšie rezance. Párkrát zamiešame a jedlo je hotové. Pre nevegetariánov možno do jedla pridať aj opraženú oravskú slaninku. Dobrú chuť!

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaky s kyslou kapustou

Pani Gabriela Vráblová nám poslala recept na jedlo pre dve osoby. Takže pomer surovín treba prepočítať podľa počtu stravníkov, ktorých máte doma.

Potrebujeme:

1 kg stredne veľkých zemiakov, ½ kg kyslej kapusty, 1 stredne veľkú cibuľu, olej, podľa chuti slaninu (najlepšie oravskú). Slaninku ale možno v recepte aj vynechať.

Postup:

Zemiaky umyjeme, uvaríme v slanej vode do mäkka. Očistíme ich, pokrájame na kocky, zakryjeme kyslou kapustou. Do kastróla dáme polievkovú lyžicu oleja, na kocky pokrájanú slaninku a keď je slanina upražená pridáme aj na drobno pokrájanú cibuľku, pražíme ju do sklovita. Zemiaky s kapustou popučíme, vznikne kaša, ktorú ozdobíme opraženou slaninou s cibuľkou.

Moja mama toto jedlo často varila, ale bez slaniny. Tú som na kašu začala pridávať až ja. Jedlo je na pohľad krajšie naaranžované a aj chutnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Sedlač

Recept na prípravu tohto jedla nám poslala pani Miriam Beláková Bereková z Levíc. Vraj ho tak nazvali u nich doma. Možno ho pripraviť veľmi jednoducho, rýchlo a zasýti. Hoci uznáva, chutiť asi každému nebude. Ale, kto neochutná, nemôže dopredu nič tvrdiť.

Potrebujeme:

Pohánku, bryndzu a cibuľku.

Postup:

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6U47 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6U47 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 029
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 10 661
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 707
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 497
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 010
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 473
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 409
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 273
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 144
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 895
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Trnavská nemocnica prekročila hranicu sto pacientov s koronavírusom

Ide o najväčší počet od začiatku pandémie.

Počet zaočkovaných v Rooseveltovej nemocnici sa blíži k piatim tisícom

Aktuálne evidujú k dnešnému dňu 4 783 zaočkovaných.

Očkovanie proti koronavírusu.

Argumenty ministerstva za zrušenie súdu v Čadci sa vzájomne vylučujú

Z Kysúc vymažú inštitúciu so 160-ročnou históriou.

Okresnú súd v Čadci vymažú zo súdnej mapy.

V martinskej nemocnici očkujú 300 zdravotníkov denne

Kapacitu očkovaných plánujú v najbližších dňoch rozšíriť na 500 očkovaných za deň.

V martinskej nemocnici plánujú v najbližších dňoch očkovať 500 zdravotníkov denne.