Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Veľká noc: Tradície a zmes kultúr nebudú chýbať na stole ani tento rok

Túto Veľkú noc si budeme viac pamätať. Všetko, čo s ňou súvisí, poznačuje pandémia a opatrenia, ktoré aktuálny čas priniesol, aby sa nešírila. Týždenníky MY ponúkajú osvedčené i celkom nové recepty aj na Veľkú noc s koronavírusom.

(Zdroj: Ilustr.foto: TASR)

Sviatky sú sviatky - aj napriek pandémii. Bohoslužby nebudú síce také, na aké sme zvyknutí, ľudia sa budú stretávať menej, ale to, čo robí tento čas výnimočným, si zachovajú.

Veď Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom, oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista po jeho smrti na kríži, a to sa dá sláviť aj v tichu duše, doma.

Veľkonočné tradície sú zmesou rôznych kultúr, ľudových zvykov, z ktorých mnohé sme prebrali aj z predkresťanských dôb a aj v čase koronavírusu im zaiste dáme punc výnimočnosti.

SkryťVypnúť reklamu

A týka sa to aj jedla. Možno bude v tomto roku skromnejšie, ľudia predsa len už začínajú myslieť aj na zadné dvere a šetriť si peniaze na čas, keď možno budú musieť rátať s obmedzenými príjmami, no keďže nemôžeme cestovať, bude treba všetko pripraviť doma a možno pre viac ľudí, ako sme bežne zvyknutí.

Veľká noc je pre mnohých z nás sviatkom aj preto, že prináša dni voľna, rodinu pohromade. A ak sa pri stole konečne stretne celá rodina, nech je kdekoľvek, je to naozaj sviatok.

Vážiť si to treba o to viac, že nie všetci budú mať takéto sviatky. Zdravotníci, policajti, hasiči, vojaci, ľudia v obchodoch, v doprave, energetike a inde si zaslúžia v týchto dňoch našu úctu, ohľaduplnosť a poďakovanie. Aj vďaka nim budú mať ostatní pekné sviatky a sýty stôl.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravili sme pre vás výber receptov na tradičné i inovatívne veľkonočné jedlá. To preto, lebo nech sa na dni spojené s jarou a kresťanskými či ľudovými tradíciami dívame akokoľvek, jesť treba vždy.

Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka je tradičným východoslovenským jedlom, bez ktorého si v mnohých domácnostiach sviatky predstaviť ani nevedia. Niekde sa jej hovorí aj syrek.

Potrebujeme:

1 liter mlieka, 10 vajec, pol KL soli a trochu čierneho korenia.

Postup:

Vajíčka s mliekom a soľou (niekto zvykne dávať aj lyžicu cukru) za stáleho miešania varíme. Keď zmes začne hustnúť, pridáme čierne korenie. No ak máte deti, môžete sa mu aj vyhnúť. Dôležité je, že zmes musíme neustále miešať a lepšie je variť hrudku v hrnci s hrubším dnom. Potom zmes scedíme cez sterilnú gázu, dôkladne vytlačíme tekutinu. Ak je horúca, je to trochu veselšie. Na chvíľu hrudku zaťažíme, necháme vychladnúť a uložíme v chladničke. Osvedčilo sa aj jej zabalenie v alobale. (nanicmama.sk / kamila)

SkryťVypnúť reklamu

Veľkonočný veniec

Typický veľkonočný koláč, ktorý poznáme z receptára nejednej babičky.

Potrebujeme:

380 ml mlieka, 1 balenie droždia, 4 PL cukru, necelú KL soli, 80 g masla, 3 vajíčka, 800 g polohrubej múky, 3 vajíčka uvarené na tvrdo.

Postup:

V teplom, nie horúcom mlieku rozpustíme cukor, rozdrobíme droždie a necháme 15 minút nakysnúť. Ku kvásku primiešame vajíčka a striedavo pridávame múku s maslom izbovej teploty. Miešať môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie. Vymiesime hladké a vláčne cesto, ktoré necháme zakryté aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.

Dve tretiny cesta rozdelíme na tri rovnaké časti, každú natiahneme na dlhý valček. Spletieme z nich vrkoč, ktorý preložíme na plech a tam z neho vytvarujeme veniec. Na tri miesta položíme uvarené vajíčka a necháme kysnúť ešte aspoň 20 minút.

Pred pečením natrieme povrch rozmiešaným vajíčkom, do ktorého sme pridali dve PL vody. Pečieme pri teplote 190 stupňov Celzia asi 40 minút.

Zvyšné cesto vyvaľkáme, potrieme roztopeným maslom a posypeme zmesou kakaa, práškového cukru a polovicou kakaového pudingu – podľa oka. Vrch ešte pokvapkáme roztopeným maslom. Závin zrolujeme, preložíme ho na plech, tam ho nakrájame na hrubé kúsky a každý druhý vysunieme nabok. Necháme trochu podkysnúť, potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 190 stupňov Celzia asi 35 minút. A máme ďalší koláč na veľkonočný stôl a pre šibačov. (nanicmama.sk / kamila)

Kurča na smotane s dusenou zeleninou

Inšpirácia na jednoduchý, relatívne rýchly, chutný a celkom zdravý obed popri tom, čo všetko kalorické máme na Veľkú noc na stole. Jedlo je hotové za niečo vyše hodiny.

Potrebujeme:

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6RCE na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6RCE na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 579
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 388
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 075
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 237
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 050
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 577
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 730
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 286
  9. Po Slovensku na motorke 5 482
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


23m
Toto najstaršie ihrisko plánujú zrušiť, bude tu lúka s grillmi. Kolotoč ako historický artefakt zostane.

Daniele a muflóny bude možné pozorovať aj z mosta s vyhliadkou. Tam, kde je teraz obora, bude ďalšie detské ihrisko.


12 h
Vizualizácia rekonštrukcie od spoločnosti Natul.

Na rokovací stôl sa vracia aj kontroverzná téma Barín.


11 h
Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania.

Večer sa na ceste medzi Ilavou a Hornou Porubou stala tragická dopravná nehoda.


(tn) 11 h