Veľká noc: Tradície a zmes kultúr nebudú chýbať na stole ani tento rok

Túto Veľkú noc si budeme viac pamätať. Všetko, čo s ňou súvisí, poznačuje pandémia a opatrenia, ktoré aktuálny čas priniesol, aby sa nešírila. Týždenníky MY ponúkajú osvedčené i celkom nové recepty aj na Veľkú noc s koronavírusom.

(Zdroj: Ilustr.foto: TASR)

Sviatky sú sviatky - aj napriek pandémii. Bohoslužby nebudú síce také, na aké sme zvyknutí, ľudia sa budú stretávať menej, ale to, čo robí tento čas výnimočným, si zachovajú.

Veď Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom, oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista po jeho smrti na kríži, a to sa dá sláviť aj v tichu duše, doma.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľkonočné tradície sú zmesou rôznych kultúr, ľudových zvykov, z ktorých mnohé sme prebrali aj z predkresťanských dôb a aj v čase koronavírusu im zaiste dáme punc výnimočnosti.

SkryťVypnúť reklamu

A týka sa to aj jedla. Možno bude v tomto roku skromnejšie, ľudia predsa len už začínajú myslieť aj na zadné dvere a šetriť si peniaze na čas, keď možno budú musieť rátať s obmedzenými príjmami, no keďže nemôžeme cestovať, bude treba všetko pripraviť doma a možno pre viac ľudí, ako sme bežne zvyknutí.

Veľká noc je pre mnohých z nás sviatkom aj preto, že prináša dni voľna, rodinu pohromade. A ak sa pri stole konečne stretne celá rodina, nech je kdekoľvek, je to naozaj sviatok.

Vážiť si to treba o to viac, že nie všetci budú mať takéto sviatky. Zdravotníci, policajti, hasiči, vojaci, ľudia v obchodoch, v doprave, energetike a inde si zaslúžia v týchto dňoch našu úctu, ohľaduplnosť a poďakovanie. Aj vďaka nim budú mať ostatní pekné sviatky a sýty stôl.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravili sme pre vás výber receptov na tradičné i inovatívne veľkonočné jedlá. To preto, lebo nech sa na dni spojené s jarou a kresťanskými či ľudovými tradíciami dívame akokoľvek, jesť treba vždy.

Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka je tradičným východoslovenským jedlom, bez ktorého si v mnohých domácnostiach sviatky predstaviť ani nevedia. Niekde sa jej hovorí aj syrek.

Potrebujeme:

1 liter mlieka, 10 vajec, pol KL soli a trochu čierneho korenia.

Postup:

Vajíčka s mliekom a soľou (niekto zvykne dávať aj lyžicu cukru) za stáleho miešania varíme. Keď zmes začne hustnúť, pridáme čierne korenie. No ak máte deti, môžete sa mu aj vyhnúť. Dôležité je, že zmes musíme neustále miešať a lepšie je variť hrudku v hrnci s hrubším dnom. Potom zmes scedíme cez sterilnú gázu, dôkladne vytlačíme tekutinu. Ak je horúca, je to trochu veselšie. Na chvíľu hrudku zaťažíme, necháme vychladnúť a uložíme v chladničke. Osvedčilo sa aj jej zabalenie v alobale. (nanicmama.sk / kamila)

SkryťVypnúť reklamu

Veľkonočný veniec

Typický veľkonočný koláč, ktorý poznáme z receptára nejednej babičky.

Potrebujeme:

380 ml mlieka, 1 balenie droždia, 4 PL cukru, necelú KL soli, 80 g masla, 3 vajíčka, 800 g polohrubej múky, 3 vajíčka uvarené na tvrdo.

Postup:

V teplom, nie horúcom mlieku rozpustíme cukor, rozdrobíme droždie a necháme 15 minút nakysnúť. Ku kvásku primiešame vajíčka a striedavo pridávame múku s maslom izbovej teploty. Miešať môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie. Vymiesime hladké a vláčne cesto, ktoré necháme zakryté aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.

Dve tretiny cesta rozdelíme na tri rovnaké časti, každú natiahneme na dlhý valček. Spletieme z nich vrkoč, ktorý preložíme na plech a tam z neho vytvarujeme veniec. Na tri miesta položíme uvarené vajíčka a necháme kysnúť ešte aspoň 20 minút.

Pred pečením natrieme povrch rozmiešaným vajíčkom, do ktorého sme pridali dve PL vody. Pečieme pri teplote 190 stupňov Celzia asi 40 minút.

Zvyšné cesto vyvaľkáme, potrieme roztopeným maslom a posypeme zmesou kakaa, práškového cukru a polovicou kakaového pudingu – podľa oka. Vrch ešte pokvapkáme roztopeným maslom. Závin zrolujeme, preložíme ho na plech, tam ho nakrájame na hrubé kúsky a každý druhý vysunieme nabok. Necháme trochu podkysnúť, potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 190 stupňov Celzia asi 35 minút. A máme ďalší koláč na veľkonočný stôl a pre šibačov. (nanicmama.sk / kamila)

Kurča na smotane s dusenou zeleninou

Inšpirácia na jednoduchý, relatívne rýchly, chutný a celkom zdravý obed popri tom, čo všetko kalorické máme na Veľkú noc na stole. Jedlo je hotové za niečo vyše hodiny.

Potrebujeme:

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C6RCE na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 520
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 088
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 422
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 874
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 667
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu