Za víno vďačí Slovensko Rimanom. Spolu s rozširovaním svojej ríše, rozširovali po Európe aj vínnu révu a na dobytých územiach zakladali vinohrady. Keď Slovania prišli na naše územie, objavili už rodiace viniče. A hoci história ich pestovania a výroby vína má u nás svoj viac ako tritisícročný členitý príbeh, stále platí, že víno je nápojom, ktorý zbližuje ľudí, obrusuje hrany sporov a symbolizuje čistý stôl.
Na Slovensku je šesť vinohradníckych oblastí
Z hľadiska vinohradníckej produkcie má dnes Slovensko šesť vinohradníckych oblastí, ktoré sa ďalej členia na asi štyridsiatku rajónov s vyše 600 vinohradníckymi obcami, ktoré majú svoje pôdne i klimatické odlišnosti. Malokarpatská vinohradnícka oblasť je najrozsiahlejšia, Južnoslovenská najteplejšia, Nitrianska najrôznorodejšia, Stredoslovenská najlepšie chránená, Východoslovenská je najstudenejšia a Tokajská je špecifická.
O všetkých ale platí, že sa v nich domáci vinári snažia vyrobiť čo najlepšie víno a radi ho ponúknu návštevníkom. Vínne cesty sa stali jednou z dominánt domáceho cestovného ruchu a ponuku vína na nich dopĺňajú stále zaujímavejšie podujatia, ktoré nielenže ukazujú víno ako nápoj kolorujúci zábavu, ale ich bonusom sú aj informácie o víne, jeho výrobe i chuťovej výbave či využití pri slávnostnom i všednom stolovaní.
Bedeker vinárskych podujatí má desiatky bodov
Jeseň patrí vínu. Patrí vinárom, ale aj návštevníkom vinárstiev. Je to čas vinobrania, bilancie úrody i radosti z nej, ochutnávania i vychutnávania vína. Žije ním časť vinohradníckeho Slovenska, žijú ním aj ľudia, ktorí sa radi prídu zabaviť na juh a aj odniesť si v batožine na chladnejší sever iskru vo fľašiach.
Ak plánujete do svojho jesenného kalendára zaradiť aj víno ako tému dňa, víkendu či výletu, týždenníky MY ponúkajú malý bedeker. Dozviete sa v ňom, aké víno je charakteristické pre jednotlivé vinohradnícke oblasti, aké vínne cesty ich pretínajú, čo zaujímavé na nich nájdete, kde ešte stihnete vinobranie, kde vám otvoria vínne pivnice či vinotéky a aké víno vám ponúknu.