Ako správne pripraviť džem či marmeládu?

K letnému obdobiu neodmysliteľne patria čerstvé lahôdky z ovocia a zeleniny. Medzi obľúbené činnosti gazdiniek stále patrí aj zaváranie či príprava ovocných džemov a marmelád.

Aby bol výsledok dokonalý, potrebujeme najmä kvalitné suroviny a zaujímavý recept. Výhodou doma pripravených sladkých pochúťok je, že sami rozhodujete o tom, aký bude konečný výsledok.

Džemy, lekváry či marmelády. Viaceré pomenovania, pod ktorými si mnohí predstavujú to isté. Skúsenejšie gazdinky však vedia, že rozdiel medzi nimi predsa len je.

MARMELÁDA je hustá a neobsahuje kúsky ovocia. Na jej výrobu sa používa skôr nezrelé ovocie, ktoré obsahuje väčšie množstvo pektínov. Čím viac ich je, tým väčšia šanca, že marmeláda pekne zrôsolovatie.Ovocie sa zvyčajne pred varením rozmixuje. Správne uvarená marmeláda by mala byť priezračná.

DŽEM je v porovnaní s marmeládou redší. Ovocie počas prípravy krájame a tak konečný výsledok obsahuje aj väčšie časti plodov. Pripravuje sa zvyčajne z kôstkového ovocia, ktoré sa lisuje, varí a zhusťuje cukrom. Kvalitný džem by mal obsahovať viac ako 35 percent ovocia. Podľa platnej legislatívy sa môže menom marmeláda označiť len výrobok, ktorý je zmesou vody, cukru a jedného alebo viacerých produktov získaných z citrusového ovocia.

LEKVÁR sa zvyčajne vyrába bez pridania cukru a jeho zhustnutie vyžaduje dlhší čas varenia. Pripravuje sa odparením vody z ovocia, ktoré by malo byť zrelšie. Typickým ovocím vhodným na prípravu lekvárov sú slivky. Lekvár nekvasí ani neplesnivie a preto sa môže uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách. Má ešte tuhšiu konzistenciu ako džem, preto sa dá dokonca krájať.

Niekoľko osvedčených tipov na prípravu džemov a marmelád

  • Zvoľte vhodné ovocie – prezreté ovocie nie je vždy najlepšie
  • Ovocie dôkladne očistite - dôsledne skontrolujte ovocie a vytrieďte zlé kúsky
  • Dá sa aj bez prípravkov - ak vás láka výroba marmelády alebo džemu bez pridaných želírovacích prípravkov, hneď po očistení ovocie poukladajte po vrstvách do hrnca, ktoré presypete cukrom
  • Varte menšie množstvá - ovocie varte postupne v menších dávkach, aby skôr zrôsolovatelo
  • Odoberajte penu - na prvý pohľad neškodná pena by mohla byť príčinou krátkej trvanlivosti vašej zaváraniny.
  • Urobte želírovaciu skúšku - odoberte malé množstvo horúceho ovocia na vopred vychladený tanier a počkajte približne 5 minút. Pokiaľ je zmes veľmi hustá, môžete ju rozriediť vodou. Naopak, ak sa vám zdá príliš riedka, zahustíte ju pridaním niekoľkých kvapiek kyseliny citrónovej alebo prípravku na želírovanie
  • Poháre nezabudnite prevrátiť - po naplnení pohárov sa odporúča prevrátiť ich hore dnom. Horúca zmes sa dostane na všetky miesta, kde bol ešte predtým vzduch a sterilizuje ostatné vnútorné časti.
  • Skontrolujte viečka - po sterilizácii nezabudnite skontrolovať, či sú viečka dobre prichytené. Tie, ktoré nedržia úplne stopercentne, by ste mali skonzumovať čo najskôr, aby nepodľahli plesni

Spoločne s Korunným cukrom vám prinášame niekoľko zaujímavých receptov, ktorým dominuje sladká ovocná pochúťka.

Malinový džem s bielou čokoládou

Mega lievance plnené jahodovým džemom

Nepečené ovocné poháre a domáci sirup

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 938
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 922
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 5 737
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 906
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 4 426
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 3 933
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 740
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 512
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dagmar Szabó: Rozhoduje sudca. Ale kto rozhoduje v mene detí?
  2. Lubomir Zahora: Porovnal som pobyt v slovenskej a rakúskej nemocnici
  3. Otilia Horrocks: Slovensko pod paľbou kritiky zvonka aj zvnútra alebo aj o diletantoch /plus video/
  4. Ivan Čáni: „Absolútne nevedomý“ Danko opäť útočí do Fica, aby mu mohol onedlho zas a znova „vyznať lásku“.
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  6. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Balkán.
  7. Vladimír Bojničan: Čo tu vlastne ostalo po Cyrilovi a Metodovi? Nič, len iracionálne dogmatické náboženstvo a preto ani nie je čo oslavovať
  8. Ján Škerko: Ak vás toto neohromí, tak vás to musí aspoň prinútiť k zamysleniu
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 182 946
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 386
  3. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 7 163
  4. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 782
  5. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 3 909
  6. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 784
  7. Tomáš Vereš: Obeť, obetovaná obeť 3 312
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 149
  1. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  2. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  3. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  4. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  5. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  6. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  7. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  8. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  1. Dagmar Szabó: Rozhoduje sudca. Ale kto rozhoduje v mene detí?
  2. Lubomir Zahora: Porovnal som pobyt v slovenskej a rakúskej nemocnici
  3. Otilia Horrocks: Slovensko pod paľbou kritiky zvonka aj zvnútra alebo aj o diletantoch /plus video/
  4. Ivan Čáni: „Absolútne nevedomý“ Danko opäť útočí do Fica, aby mu mohol onedlho zas a znova „vyznať lásku“.
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  6. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Balkán.
  7. Vladimír Bojničan: Čo tu vlastne ostalo po Cyrilovi a Metodovi? Nič, len iracionálne dogmatické náboženstvo a preto ani nie je čo oslavovať
  8. Ján Škerko: Ak vás toto neohromí, tak vás to musí aspoň prinútiť k zamysleniu
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 182 946
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 386
  3. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 7 163
  4. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 782
  5. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 3 909
  6. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 784
  7. Tomáš Vereš: Obeť, obetovaná obeť 3 312
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 149
  1. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  2. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  3. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  4. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  5. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  6. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  7. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  8. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
SkryťZatvoriť reklamu