Štvrtok, 18. júl, 2019 | Meniny má Kamila
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Ako správne pripraviť džem či marmeládu?

K letnému obdobiu neodmysliteľne patria čerstvé lahôdky z ovocia a zeleniny. Medzi obľúbené činnosti gazdiniek stále patrí aj zaváranie či príprava ovocných džemov a marmelád.

Aby bol výsledok dokonalý, potrebujeme najmä kvalitné suroviny a zaujímavý recept. Výhodou doma pripravených sladkých pochúťok je, že sami rozhodujete o tom, aký bude konečný výsledok.

Džemy, lekváry či marmelády. Viaceré pomenovania, pod ktorými si mnohí predstavujú to isté. Skúsenejšie gazdinky však vedia, že rozdiel medzi nimi predsa len je.

MARMELÁDA je hustá a neobsahuje kúsky ovocia. Na jej výrobu sa používa skôr nezrelé ovocie, ktoré obsahuje väčšie množstvo pektínov. Čím viac ich je, tým väčšia šanca, že marmeláda pekne zrôsolovatie.Ovocie sa zvyčajne pred varením rozmixuje. Správne uvarená marmeláda by mala byť priezračná.

DŽEM je v porovnaní s marmeládou redší. Ovocie počas prípravy krájame a tak konečný výsledok obsahuje aj väčšie časti plodov. Pripravuje sa zvyčajne z kôstkového ovocia, ktoré sa lisuje, varí a zhusťuje cukrom. Kvalitný džem by mal obsahovať viac ako 35 percent ovocia. Podľa platnej legislatívy sa môže menom marmeláda označiť len výrobok, ktorý je zmesou vody, cukru a jedného alebo viacerých produktov získaných z citrusového ovocia.

LEKVÁR sa zvyčajne vyrába bez pridania cukru a jeho zhustnutie vyžaduje dlhší čas varenia. Pripravuje sa odparením vody z ovocia, ktoré by malo byť zrelšie. Typickým ovocím vhodným na prípravu lekvárov sú slivky. Lekvár nekvasí ani neplesnivie a preto sa môže uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách. Má ešte tuhšiu konzistenciu ako džem, preto sa dá dokonca krájať.

Niekoľko osvedčených tipov na prípravu džemov a marmelád

  • Zvoľte vhodné ovocie – prezreté ovocie nie je vždy najlepšie
  • Ovocie dôkladne očistite - dôsledne skontrolujte ovocie a vytrieďte zlé kúsky
  • Dá sa aj bez prípravkov - ak vás láka výroba marmelády alebo džemu bez pridaných želírovacích prípravkov, hneď po očistení ovocie poukladajte po vrstvách do hrnca, ktoré presypete cukrom
  • Varte menšie množstvá - ovocie varte postupne v menších dávkach, aby skôr zrôsolovatelo
  • Odoberajte penu - na prvý pohľad neškodná pena by mohla byť príčinou krátkej trvanlivosti vašej zaváraniny.
  • Urobte želírovaciu skúšku - odoberte malé množstvo horúceho ovocia na vopred vychladený tanier a počkajte približne 5 minút. Pokiaľ je zmes veľmi hustá, môžete ju rozriediť vodou. Naopak, ak sa vám zdá príliš riedka, zahustíte ju pridaním niekoľkých kvapiek kyseliny citrónovej alebo prípravku na želírovanie
  • Poháre nezabudnite prevrátiť - po naplnení pohárov sa odporúča prevrátiť ich hore dnom. Horúca zmes sa dostane na všetky miesta, kde bol ešte predtým vzduch a sterilizuje ostatné vnútorné časti.
  • Skontrolujte viečka - po sterilizácii nezabudnite skontrolovať, či sú viečka dobre prichytené. Tie, ktoré nedržia úplne stopercentne, by ste mali skonzumovať čo najskôr, aby nepodľahli plesni

Spoločne s Korunným cukrom vám prinášame niekoľko zaujímavých receptov, ktorým dominuje sladká ovocná pochúťka.

Malinový džem s bielou čokoládou

article_photo

Mega lievance plnené jahodovým džemom

article_photo

Nepečené ovocné poháre a domáci sirup

article_photo

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy kde v lete ušetrite najviac a čo si určite nenechajte újsť
  2. Elektromobily kúpime lacnejšie. Na cestách bude viac ekovozidiel
  3. Už to na vás niekedy padalo?
  4. Príbeh Maťa Homolu: Od malička srdcom pretekár
  5. Najefektívnejšie vám hladinu železa v tele doplní hémové železo
  6. Dvanásť zaujímavých výletov na spestrenie dovolenky v Turecku
  7. Tohtoročná Pohoda bude BEZ starostí
  8. Výnimočná učiteľka z Ružomberka
  9. Tipy, ako si vybrať najlepší televízor a ušetriť až 1960 €
  10. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Bulharsku
  1. Buďte na cestách v bezpečí pomocou kamery Mio MiVue 751 !
  2. Elektromobily kúpime lacnejšie. Na cestách bude viac ekovozidiel
  3. Tipy kde v lete ušetrite najviac a čo si určite nenechajte újsť
  4. Oslava 50. výročia pristátia na Mesiaci aj v Košiciach
  5. Už to na vás niekedy padalo?
  6. Príbeh Maťa Homolu: Od malička srdcom pretekár
  7. 15. ročník letnej školy pre študentov z TEC Monterrey, Mexiko
  8. Najefektívnejšie vám hladinu železa v tele doplní hémové železo
  9. S Erasmom v Českej republike
  10. Životné jubileum profesora Ing. Ivana Gschwendta, DrSc.
  1. Sporením sa oberáte o peniaze. Najmä v týchto štyroch prípadoch 22 269
  2. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Bulharsku 10 248
  3. Dvanásť zaujímavých výletov na spestrenie dovolenky v Turecku 9 413
  4. Výnimočná učiteľka z Ružomberka 8 811
  5. Rezervujte si last minute dovolenku so zľavou až do 70% 7 090
  6. Koľko stojí najlacnejší elektromobil? Cena vás poteší 5 546
  7. Nauč sa ovládať svoje auto! Skryté funkcie kľúča 5 426
  8. Tipy, ako si vybrať najlepší televízor a ušetriť až 1960 € 4 990
  9. Najefektívnejšie vám hladinu železa v tele doplní hémové železo 4 354
  10. Najväčšia banka zlacňuje hypotéky na rekordných 0,89 % 3 317

Vybrali SME

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Zástupcu firmy, ktorá na Pohode postavila osudný stan, budú súdiť pravdepodobne mimo Slovenska

Obžalovaný zástupca nemeckej spoločnosti, ktorá na Pohode stan postavila údajne trpí závažnými psychickými a psychiatrickými stavmi. Trestné stíhanie na Slovensku preto prerušili.

Spadnutý stan na Pohode 2009.
Tragédia sa odohrala v blízkosti katolíckeho kostola.

Spartak Trnava by chcel v lige dosiahnuť prvú šestku

V kádri vsadili hlavne na mladých hráčov, v ktorých vidia potenciál aj budúcnosť klubu.

Predsezónna tlačová konerencia

FK Senica chce nadviazať na záver uplynulej sezóny

V mužstve majú ešte rozpracované príchody niektorých hráčov.

Predsezónna tlačová konferencia FK Senica

Vybrali SME