Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Ako správne pripraviť džem či marmeládu?

K letnému obdobiu neodmysliteľne patria čerstvé lahôdky z ovocia a zeleniny. Medzi obľúbené činnosti gazdiniek stále patrí aj zaváranie či príprava ovocných džemov a marmelád.

Aby bol výsledok dokonalý, potrebujeme najmä kvalitné suroviny a zaujímavý recept. Výhodou doma pripravených sladkých pochúťok je, že sami rozhodujete o tom, aký bude konečný výsledok.

Džemy, lekváry či marmelády. Viaceré pomenovania, pod ktorými si mnohí predstavujú to isté. Skúsenejšie gazdinky však vedia, že rozdiel medzi nimi predsa len je.

MARMELÁDA je hustá a neobsahuje kúsky ovocia. Na jej výrobu sa používa skôr nezrelé ovocie, ktoré obsahuje väčšie množstvo pektínov. Čím viac ich je, tým väčšia šanca, že marmeláda pekne zrôsolovatie.Ovocie sa zvyčajne pred varením rozmixuje. Správne uvarená marmeláda by mala byť priezračná.

DŽEM je v porovnaní s marmeládou redší. Ovocie počas prípravy krájame a tak konečný výsledok obsahuje aj väčšie časti plodov. Pripravuje sa zvyčajne z kôstkového ovocia, ktoré sa lisuje, varí a zhusťuje cukrom. Kvalitný džem by mal obsahovať viac ako 35 percent ovocia. Podľa platnej legislatívy sa môže menom marmeláda označiť len výrobok, ktorý je zmesou vody, cukru a jedného alebo viacerých produktov získaných z citrusového ovocia.

LEKVÁR sa zvyčajne vyrába bez pridania cukru a jeho zhustnutie vyžaduje dlhší čas varenia. Pripravuje sa odparením vody z ovocia, ktoré by malo byť zrelšie. Typickým ovocím vhodným na prípravu lekvárov sú slivky. Lekvár nekvasí ani neplesnivie a preto sa môže uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách. Má ešte tuhšiu konzistenciu ako džem, preto sa dá dokonca krájať.

Niekoľko osvedčených tipov na prípravu džemov a marmelád

  • Zvoľte vhodné ovocie – prezreté ovocie nie je vždy najlepšie
  • Ovocie dôkladne očistite - dôsledne skontrolujte ovocie a vytrieďte zlé kúsky
  • Dá sa aj bez prípravkov - ak vás láka výroba marmelády alebo džemu bez pridaných želírovacích prípravkov, hneď po očistení ovocie poukladajte po vrstvách do hrnca, ktoré presypete cukrom
  • Varte menšie množstvá - ovocie varte postupne v menších dávkach, aby skôr zrôsolovatelo
  • Odoberajte penu - na prvý pohľad neškodná pena by mohla byť príčinou krátkej trvanlivosti vašej zaváraniny.
  • Urobte želírovaciu skúšku - odoberte malé množstvo horúceho ovocia na vopred vychladený tanier a počkajte približne 5 minút. Pokiaľ je zmes veľmi hustá, môžete ju rozriediť vodou. Naopak, ak sa vám zdá príliš riedka, zahustíte ju pridaním niekoľkých kvapiek kyseliny citrónovej alebo prípravku na želírovanie
  • Poháre nezabudnite prevrátiť - po naplnení pohárov sa odporúča prevrátiť ich hore dnom. Horúca zmes sa dostane na všetky miesta, kde bol ešte predtým vzduch a sterilizuje ostatné vnútorné časti.
  • Skontrolujte viečka - po sterilizácii nezabudnite skontrolovať, či sú viečka dobre prichytené. Tie, ktoré nedržia úplne stopercentne, by ste mali skonzumovať čo najskôr, aby nepodľahli plesni

Spoločne s Korunným cukrom vám prinášame niekoľko zaujímavých receptov, ktorým dominuje sladká ovocná pochúťka.

Malinový džem s bielou čokoládou

article_photo

Mega lievance plnené jahodovým džemom

article_photo

Nepečené ovocné poháre a domáci sirup

article_photo

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  2. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  3. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  6. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  7. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  8. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  9. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  10. Prečo si investori zadávajú do vyhľadávača ružové diamanty?
  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 12 217
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 124
  3. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 704
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 599
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 5 870
  6. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 328
  7. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 651
  8. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 640
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 413
  10. Last minute tipy: All inclusive dovolenka na Severnom Cypre 4 360

Vybrali SME

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Lietajúce taniere po roku opäť obsadia atletický areál

Historicky prvý slovenský šampionát v dogfrisbee sa bude konať v sobotu a nedeľu.

Ilustračné foto.

„Podarená“ dvojica. On zabával predavačku, ona zatiaľ kradla

Podozrivú ženu sa podarilo polícii vypátrať aj za pomoci všímavých občanov.

Pocitový chodník v Dudinciach.

Nezamestnanosť v júli stúpla v okresoch kraja s výnimkou Púchovského

Priemerná evidovaná miera nezamestnanosti v Trenčianskom samosprávnom kraji stúpla v júli medzimesačne o 0,11 percenta.

Ilustračná fotografia.

Vybrali SME