Streda, 29. jún, 2022 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Na chuť, na smäd, na rýchlosť - pivo sa pije vždy

Zoznam slovenských remeselných pivovarov, pozvánky na akcie nielen pre pivárov, pár slov o tom, ako piť pivo, do čoho ho naliať a k akému jedlu podávať. O tom všetkom je príloha Na zdravie Pivný špeciál, ktorá je súčasťou týždenníkov MY v tomto týždni.

(Zdroj: Ilustr.foto: Adobe Stock)

Niekde s krígľom: Na zdravie! Inde stačí slamka

Pivo sa pije na celom svete. No nie všade rovnako. V niektorých krajinách má iné rituály ako u nás.

Slováci majú svoju kultúru pitia piva. Nepotrebujú slamky a občas im je jedno z akého pohára obľúbený mok pijú. Dôležité pre nás je dobre vychladené pivo, s ktorým si vieme štrngnúť so všetkými okolo. Niekde sa za rituál považuje aj buchnutie pohára o stôl. Známe je o nás aj to, že radi ochutnávame pivo, ktoré nepoznáme a obľúbili sme si aj plechovkové ochutené radlery.

SkryťVypnúť reklamu

No platí, že iný kraj, iný mrav. Podľa ManMagazínu.sk je dôležité, aby sme sa pred cestou do zahraničia zoznámili s tamojšou kultúrou pitia piva, lebo je dobre neuraziť.

Krajina piva, za akú Nemecko všeobecne označujeme, má jednu osobitosť. Berlínčania majú najradšej slabé pivo s malinovkou a pijú ho cez slamku. No známy Októberfest, ktorý je cieľom mnohých návštevníkov aj zo Slovenska, je vo veľkom to, čo u nás krčma plná štamgastov. Pri stole si všetci štrgnú a poprajú si: Na zdravie!

Čo je typické pre pivárov v Nemecku či na Slovensku, neplatí v Maďarsku. Štrnganie pohármi sa tam nepraktizuje už od roku 1849, keď popravili trinástich významných maďarských martýrov. ManMagazín uvádza, že je to na znak úcty, lebo vtedy si pohármi štrngali ich kati.

SkryťVypnúť reklamu

Írsko je známe svojim zeleným pivom Guinness, ktoré tečie prúdom najmä na deň Svätého Patrika. Vraj o príslušníkoch tohto národa platí, že aspoň polovica z nich sa aspoň raz do týždňa strieska. Ale možno je to iba klebeta. Každopádne, keď tu niekomu objednáte vychladené pivečko, býva dobrým zvykom, že vám toto gesto vráti.

Poliaci sŕkajú pivo slamkou a prednosť dávajú jeho teplejšej verzii. Nazývajú ho grzaniec. Ide o prevarené pivo, ktoré si radi dochucujú jablkovým alebo zázvorovým sirupom.

Poďme do Ázie. V Japonsku si napríklad stolovníci pivo navzájom dolievajú, ak niekto dopije pohár do dna. Ak nápoj už nechcete, lepšie je nechať trochu piva v pohári. Je zaujímavé, že v tejto krajine pivo používajú aj ako prípitok namiesto šampanského, lebo je dosť drahé.

SkryťVypnúť reklamu

V Číne ochutnali pivečko im začiatkom minulého storočia, ale veľmi si ho obľúbili. Pijú ho rovnako často a rovnako radi ako my, hoci aj ku každému jedlu. Platí, že prípitok pivom by ste pri čínskom stole nikdy nemali odmietnuť, no treba dávať pozor, ako vysoko držíte pohár. Ak hostiteľa nechcete uraziť, držte ho nižšie. Je to prejav úcty.

Na opačnom konci sveta - v Brazílii si zase potrpia, ako upozorňuje spomínaný magazín, na dobre chladené pivo – servíruje sa pri teplote 0 stupňov Celzia a aby počas konzumácie neoteplelo, nalieva sa iba do dvojdecových pohárov.

(VL)

Bez zlatého moku to nie je ono

Letné festivaly, koncerty, jarmoky, griľovačky, terasy... Viete si ich predstaviť bez zlatého iskrivého moku? V našich končinách asi nikto. Štamgasti majú svoje obľúbené podniky i značky, ale na Slovensku je aj niekoľko desiatok reštauračných či rodinných pivovarov. Zájdite k nim na koštovku. Prekvapia vás nielen ležiakmi zo stálej ponuky, ale aj sezónnymi špeciálmi, ktoré dokážu obohatiť o regionálne chute – napríklad aj o bylinky. Inde vám ponúknu také „ľahké“ pivá, že si ich bez obáv môžete pribaliť na túru či bicykel.

Chute, ktoré vždy idú k sebe

Hovorí sa, že pivo ide ku všetkému. Každé jedlo ním možno zapiť. Ale, nie je jedlo ako jedlo a pivo ako pivo.

ALT – do medena sfarbené nemecké pivo typu „Ale“. Je vhodné k spoločenskému pitiu, podáva sa spolu so silne aromatickým syrom alebo klobásami. Nalieva sa do pohára podobného tomu na whisky so sódou. Ideálna teplota sa pohybuje tesne pod 10 stupňov Celzia.

BERLINER WEISSE – trochu nakyslý, osviežujúci, ľahký druh pšeničného piva vyrábaný v Berlíne. Nízky obsah alkoholu. Podáva sa v šampusovom pohári s kvapkou malinového sirupu na uhasenie smädu v lete. Má byt stredne chladené 7-10 °C.

BIERE da GARDE – pivo, ktoré vyrábajú Francúzi, je silné až stredne silné čo sa týka alkoholu. Typovo patrí k Ale, má ovocnú príchuť. Hodí sa k mäkkým, pikantným alebo bylinkovým syrom. Podáva sa vychladené na pivničnú teplotu 10-13 stupňov C.

BITTER – anglické suché, ale často čapované pivo. Patrí k spoločenskému pitiu, ideálne v anglickej krčme z hladkého pohára s obsahom jednej pinty (0,568 l). Malo by sa podávať vychladené na 12-13 stupňov C.

BOCK – silný ležiak, ktorý zvyknú podávať na zahriatie v rôznych častiach sveta hlavne na jeseň alebo na jar. Má rôznu farbu, servíruje sa v teplote vyššej ako 9 stupňov C z kameninového pohára. Ak vám ho podajú s korenenými teľacími párkami, tzv. weisswurst, je to dokonalé.

EXPORT – v Nemecku ide o svetlý ležiak, ktorý býva suchší ako mníchovský a menej chmeľový ako pilsner, no silnejší ako obidva druhy. Hodí sa k šalátom, rybám alebo k hydine. Podáva sa vychladený na 8-9 stupňov C.

CREAM ALE – jemný, nasladlý, zlatistý druh Ale, obľúbený v USA. Patrí k spoločenským nápojom, treba ho podávať v teplote 7-10 stupňov C.

IMPERIAL STOUT – silné pivo s výraznou chuťou „spálených hrozienok“. Je to napoj na slávnostné príležitosti zimných sviatkov alebo ako pohárik pred spaním. Podáva sa nechladené, v izbovej teplote.

KLÁŠTORNÉ (Abbey) – ide o siilné a chuťovo bohaté pivo bežne vyrábané v belgických pivovaroch.

LAGER (Ležiak) – termín „lager“ sa v niektorých krajinách používa na označenie najzákladnejších druhov piva. V Čechách a na Slovensku sa tak označujú piva s viac ako desiatimi stupňami.

LIGHT BIER – doslova „ľahké pivo“. Ide o americké nízkokalorické pivo, hovorí sa mu aj vodová napodobenina pilsneru. Podáva sa ako občerstvujúci nápoj, vychladiť ho treba na teplotu 7 stupňov C.

MARZEN – Stredne silný, sýto sfarbený a po slade voňajúci ležiak, známa súčasť Októberfestu. Podáva sa chladený na 9 stupňov C. Je dobrý k hydine, bravčovine alebo k ostrým jedlám. Mníchovské pivovary tradične varia tmavé ležiaky s ostrou sladovo-karamelovou príchuťou zostávajúcou na podnebí. Je vhodný k hydine a k jedlám s cestovinou. Dnes je v meste rozšírená aj výroba svetlých ležiakov, avšak s výraznou sladovou príchuťou. Je to spoločenské pivo.

PILSNER – ide o prvotriedny svetlý ležiak s čerstvou bylinnou vôňou, jemnou chuťou na podnebí a s hladko suchým, chmeľovým doznievaním. Založili ho na plzenskom origináli. Podáva sa chladene na 7-9 stupňov C a je vhodné ako aperitív alebo k jedlám z rýb.

PORTER – tmavé, skoro čierne, suché a chuťovo vyzreté, vrchne kvasené pivo pôvodne z Londýna. Podáva sa vychladené na 13 stupňov C. Je dobré k ustriciam, morským príšerkám a k slaným rybám.

SAISON – veľmi osviežujúce, stredne silné, nakyslé, letné Ale z Belgicka. Niekedy býva korenené alebo s bylinkovou príchuťou.

STOUT – takmer čierne, plné pivo vyrábané vrchným kvasením. Anglicky Stout je často sladký a vhodný k poobedňajšiemu občerstveniu. Známejší írsky typ je suchý, výrazný, vhodný k spoločenskému pitiu a výborný je s ustricami. Najlepšie chutí nechladený.

TRAPISTA – silné, chuťovo výrazné kvasnicové pivo, varia ho trapistickí mnísi v Belgicku a v Holandsku. Niektoré druhy pripomínajú Porter. Podáva sa s dôstojnosťou v izbovej teplote v tradičnom pohári. Neskladuje sa chladene. Je výborné s plesňovým syrom.

VIEDENSKÉ – jantárovo nažltlý až načervenalý, trochu sladký ležiak so sladovou príchuťou. Vhodný je k bravčovému mäsu, hydine a ku koreneným, napríklad mexickým jedlám.

(VL)

Spracované podľa Pivárskej univerzity Bratislava

ANKETA

Dávate prednosť tradičným značkám slovenských pív? Alebo skúšate aj novinky? Ako vám chutia?

Andrej Čipčala:

Vždy si volíme podnik podľa kvality piva. Kritériom je nielen značka, ale aj spôsob čapovania a údržba čapovacieho zariadenia, čo cítiť na chuti piva. Kvalitou väčšinou u mňa vyhrávajú tradičné české pivovary, no ak je možnosť, tak rád vyskúšam aj remeselné pivá z lokálnych pivovarov. Našťastie, malé pivovary rastú ako huby po daždi a ich ponuka je rôznorodá.

Ján Sivák:

Rád skúšam novinky z remeselných "craftových" pív malých rodinných pivovarov, nielen slovenských, ale aj zo zahraničia. Teraz je ich „boom“. Zároveň sa rád vraciam ku kvalitným tradičným ležiakom typu Pilsner Urquell či Radegast. Pivo mi chutí, dá sa povedať celoročne, hlavne preto, že mám rád horké pivá, ktoré uhasia smäd.

Rudolf Mlich:

Pivo si dám občas. Mám rád slovenské značky, aj keď „našinec“ uprednostňuje české, čo mi potvrdil aj kamarát, ktorý má firmu na rozvoz piva. Keď je možnosť, vyberiem si vždy to naše. Novinky mi prídu iba ako súčasný výmysel, aby sa zvýšil predaj piva. Nejde o zákazníka, ale dobré čísla. Tradícia, klasika a konštatovanie, že sme, čo sa týka piva, už všetko vymysleli, u mňa platí.

Zoltán Fojtík:

Pijem prevažne slovenské tradičné značky, ale keď som v Čechách, ochutnám domáce pivá. Novinky neskúšam vôbec, radšej si dám vodu kvôli hrdlu. Ale moji synovia, keď šoférujú, dajú si nealkoholické pivo alebo radler.

Kamil:

Pijem nealko pivá, dávam prednosť slovenským značkám, lebo mi chutia. České pijem menej, len v prípade, ak nemám inú možnosť. Veľmi rád mám pivá s príchuťami ako ríbezľové, čučoriedkové, citrónové a mätové. Skúšam rád aj všelijaké novinky. Najmä tie, ktoré vidím v reklame, a potom si ich v obchode vyhľadám a kúpim.

Matej Sližo:

Zo slovenských pív mi najviac chutí Kozel 10’, ale skôr sa prikláňam ku bratom Čechom. Ich Pivá, či už Staropramen, Krušovice alebo Pilsner Urquell sú chuťovo lepšie, akoby hutnejšie. Samozrejme mal som aj tú česť skúsiť pár menej známych, zahraničných pív na ochutnávke, ale k takým sa na bežnej terase v slnečný deň ťažko dostať a nie je to niečo, čo vyslovene vyhľadávam.

Ivan Bača:

Nepatrím k veľkým pivárom, pivo si dáme na odporúčania lekárov tak raz, dvakrát do týždňa.

Aj keď v Banskej Bystrici sa tiež vyrába pivo, slovenské značky ma až tak neoslovili. Ostal som verný plzenskému pivu. Nové chute nevyhľadávam vôbec. Skúšal som už piť napríklad belgické pivo, no to vôbec nie je uspôsobené pre naše chuťové poháriky.

Dočítajte tento článok
s predplatným MYregiony.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Regióny

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Večer stál chlieb dvojnásobok ako ráno. Ako hyperinflácia pripravila ľudí o úspory?
  3. Plyn v doprave môže byť medzičlánkom k nízkoemisnej budúcnosti
  4. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek
  5. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  6. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  7. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  8. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  1. Študenti spoznali nové výrobné trendy v Schaeffler Skalica
  2. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  3. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  4. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  5. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  6. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek
  7. Modernizácia VÚSCH rozšíri a skvalitní zdravotnú starostlivosť
  8. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  1. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 11 207
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 359
  3. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 4 948
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 955
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 756
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 152
  7. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 2 839
  8. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 1 824
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY regióny - správy

Na mieste tragédie.

Priehradu ešte len napúšťajú po rozsiahlej rekonštrukcii. Je mimo prevádzky.


17 h
Becík ohlásil kandidatúru pred župným domom.

Becíkovi záleží na tom, aby sa každá rodina zdravo stravovala. Slovenské potraviny by podľa neho mali byť dominantné v každej domácnosti.


11 h
Branné cvičenie v Prievidzi.

Cvičenia by sa mali rozšíriť po Slovensku.


24 h
Porozhadzované elektrokolobežky rieši aj Mestská polícia Martin.

Mestská polícia zatiaľ nezasiahla, chýba oficiálny podnet.


17 h

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Trenčiansky luh a okolie
  2. Marek Brenčič: Ukrajine prajem, aby bežala úspešný maratón
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo byváleho krajského predsedu OĽANO v Žiline
  4. Vladimír Krátky: Šialenstvo raketové vs. šialenstvá iné ?
  5. Tomáš Jacko: Mala by sa prezidentka stretávať s extrémistami?
  6. Martina Paulenová: Narodeninový darček
  7. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  8. Vladimír Krátky: Kam sa hrabe Wiener šniceľ na naše bryndzáky !
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 471
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 309
  3. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 897
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 4 118
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 947
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 566
  7. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 200
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 116
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Trenčiansky luh a okolie
  2. Marek Brenčič: Ukrajine prajem, aby bežala úspešný maratón
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo byváleho krajského predsedu OĽANO v Žiline
  4. Vladimír Krátky: Šialenstvo raketové vs. šialenstvá iné ?
  5. Tomáš Jacko: Mala by sa prezidentka stretávať s extrémistami?
  6. Martina Paulenová: Narodeninový darček
  7. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  8. Vladimír Krátky: Kam sa hrabe Wiener šniceľ na naše bryndzáky !
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 471
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 309
  3. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 897
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 4 118
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 947
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 566
  7. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 200
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 116
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťZatvoriť reklamu