Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel

Veľká noc: Dobrôt na veľkonočný stôl je veľa, inšpirujte sa

Prinášame exkluzívny výber receptov na Veľkú noc zo všetkých regiónov Slovenska.

(Zdroj: Foto: Gabriel Kuchta)

Zemiaky, strukoviny, kyslá kapusta a sušené ovocie – jednoduchá strava, ktorú naši predkovia uprednostňovali počas štyridsaťdňového pôstu Veľkonočnou nedeľou končí. A tak ako vo všetkom, aj pre jedlo platí - čo región, to iné na sviatočnom stole.

Veľká noc patrí k najvýznamnejším kresťanským sviatkom, je oslavou jari ale i hojnosti. Na stoloch je údená šunka, vajíčka v rôznych obmenách, klobása, syry, chren, ale aj rôzne variácie koláčov, ktorých prípravu obohacujú suroviny patriace k modernej kuchyni. K tradičným patrí pečená jahňacina, baranina, kozľacina alebo aj králičie mäso.

Článok pokračuje pod video reklamou

Maslové krémy radšej nie

Sladké na stole zastupujú predovšetkým kysnuté koláče, záviny, pletence či mazance. Chýbať by nemal ani baranček z kysnutého alebo treného cesta. Gazdinky ho zdobia cukrom, zelenou vetvičkou a mašľou. Platí, že maslové krémy by sa mali nahradiť plnkami z tvarohu, maku, orechov, lekváru, používať by sa mali hrozienka.

Niet nad chutnú huspeninu a plnky

V niektorých regiónoch Slovenska patrí na veľkonočný stôl i huspenina a chýbať nemôžu rôzne plnky. Huspeniny patria k tradičným slovenským pochúťkam. Ide o silný vývar z bravčových paprčiek a koží, ten v domácnostiach obyčajne doplňujú o obraté mäso z kolena, zeleninu a rôzne ochucovadlá. To všetko stuhne v miskách na chutné želé.

Plnky majú rôzne variácie. Môžu sa použiť na naplnenie pečeného mäsa alebo rôznych rolád, ale pečú sa aj vo formách na srnčí chrbát alebo v rúre na plechu. Podávajú sa teplé, ale aj na studeno. Nesmie v nich chýbať niečo zelené, niekde plnkovou zmesou obaľujú vajíčka uvarené natvrdo a keď sa potom po vychladnutí pokrájajú, z taniera sa môžu nasýtiť aj oči.

Veľká noc nie je iba o jedle

Pri plánovaní sviatočného menu ale netreba zabúdať na to, že sviatky treba prežiť nielen náročným varením a pečením, predtým nákupmi potravín a pochutín a potom dojedaním jedla po sviatkoch. Veľká noc nie je iba o jedle, má silný duchovný rozmer, preto by sme štyri dni voľna nemali premárniť iba nad taniermi. Treba si dobre spočítať členov domácnosti, možné návštevy rodiny a šibačov a triezvo naplniť chladničku či špajzu. A myslieť treba na vychádzky, rekreačný šport, prírodu, kultúrne zážitky.

Dobrôt je veľa a nie všetky musíme mať iba na stole.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5URS na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5URS na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 20 451
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 10 956
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 040
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 998
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 809
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 5 051
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 595
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 151
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 494
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 375

Vybrali SME

Hlavné správy z MY regióny - krimi, správy, zaujímavosti

Pamiatku v nemocnici obrastá mach, Radostné materstvo sa rozpadá

Chorý muž je súčasťou fontány. Autor stvárnil sám seba.

Radostné materstvo.

Jeho kraslice obdivujú aj ženy. Pre Milana Dobrotu je to relax

Muži, ktorí dokážu na Slovensku zdobiť kraslice, sú skôr raritou. Banskobystričan Milan Dobrota je dôkazom, že zdobenie kraslíc vôbec nemusí byť výhradne ženskou záležitosťou.

Šikovníci zaujali jánošíkovými vrkočmi, drôtenou krásou aj háčkovanými hračkami

Prvá jarná burza v Rimavskej Sobote návštevníkov zaujala.

Šikovné ženičky z OZ Šanca pre Dražice zaujali na burze pôstnymi jedlami našich predkov.

Rimavská Sobota si s béčkom Podbrezovej podelila body

Výsledky zápasov Tipos III. ligy Stred.

Ilustračné foto zo zápasu Zvolen - Rimavská Sobota.

Prvé finále sa rozhodlo až v predĺžení

Séria sa teraz presúva na lučeneckú pôdu.

Mimel Lučenec.

Vybrali SME