Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Euromýty: Úniu zaplavia GMO plodiny

Hrozí, že sa Európa zrúti pod hrozbou geneticky modifikovanej sóje či kukurice.

(Zdroj: pixabay.com)

Takmer všetky krajiny EÚ používajú GM plodiny ako zdroj bielkovín do krmovín. Sója aj kukurica sa dovážajú v obrovských množstvách.

Európsky trh nedokáže dopestovať dostatok krmiva pre zvieratá. Sóje, ako zdroja bielkovín na kŕmenie zvierat od kurčiat, ošípaných a hovädzieho dobytka, ako aj na produkciu mlieka sa do EÚ dováža približne 30 miliónov ton za rok.

Importujeme však len tie odrody GMO, ktoré sú povolené na trhu EÚ. Žiadna nová odroda sa nemôže dostať na trh bez povolenia a dodržania našich pravidiel. Musí byť preukázané, že plodina nepredstavuje riziko pre zdravie ľudí, zvieratá a životné prostredie.

Skryť Vypnúť reklamu

Európska komisia nedávno rozhodla o autorizácii piatich GMO na používanie v oblasti krmív a potravín. Takto schválených odrôd GMO máme v únii okolo tridsať.

Najprísnejší na svete

Európska únia má najprísnejšie kritériá upravujúce GMO (geneticky modifikované organizmy) na svete.

Schvaľovanie GMO podlieha prísnemu procesu. Jeho metodológia sa stále vyvíja, upravuje a sprísňuje.

Geneticky modifikované organizmy sa schvaľujú pre použitie v potravinárstve,

alebo ako krmovina. Existuje aj schvaľovanie za účelom pestovania, čo je omnoho zložitejší proces. Na pestovanie máme v Európskej únii schválenú len jednu odrodu GMO kukurice.

Už 20 rokov je nastavený prísny proces schvaľovania takýchto plodín. Metodológia sa neustále vyvíja a pravidelne sa upravuje a sprísňuje. Bez splnenia prísne nastavených schvaľovacích kritérií na základe vedeckých podkladov sa nič geneticky modifikované na európsky trh nedostane.

Skryť Vypnúť reklamu

Schvaľovanie

Samotný proces schvaľovania sa začína tým, že spoločnosť, žiadajúca o autorizáciu GMO musí predložiť množstvo podkladov, ktoré posúdi Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). Tento úrad vydá stanovisko, či produkt je alebo nie je na dané použitie v poriadku. Pri posudzovaní sa využívajú výsledky laboratórnych testov, ale aj vedecké štúdie z celého sveta.

Aj po umiestnení autorizovaných GM potravín na trh sa ďalej skúmajú ich dopady na životné prostredie.

Ohrozenia zdravia sa netreba obávať. Pri procese trávenia takejto potravy sa genetická informácia rozbije, nemôže teda dôjsť k jej presunu na samotné zviera a tým pádom ani konzumáciou mäsa tohto zvieraťa na človeka.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 911
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 11 742
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 754
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 505
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 994
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 478
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 319
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 282
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 149
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 900
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu